Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Ναύπλιο είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία και φυσικές ομορφιές. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και υπήρξε και η πρώτη πρωτεύουσα, της ελεύθερης από τους Τούρκους Ελλάδας. Εδώ στεγάστηκε, το πρώτο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Ιωάννη Καποδίστρια. 
 

Το φρουριακό συγκρότημα του Ναυπλίου είναι μεγάλο κι επιβλητικό. Αποτελείται από τα τρία κάστρα-σύμβολα που καθρεπτίζονται στα νερά του Αργολικού κόλπου:

 

 • Το παλαιότερο από τα φρούρια είναι η Ακροναυπλία στην ομώνυμη χερσόνησο, περιοχή του Ναυπλίου που θεωρείται ακρόπολή του. Είναι βραχώδης χερσόνησος μήκους 900 μ. και πλάτος 400 μ με υψόμετρο 45 μέτρα. Κατά την αρχαιότητα η Ακροναυπλία, αν και φυσικό οχυρό, ενισχύθηκε με κυκλώπεια τείχη, που αργότερα έγιναν βάσεις των Ενετών. Το Βυζαντινό Ναύπλιο ήταν περιορισμένο εκεί, στο οροπέδιο της. Κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Ενετούς και τους Τούρκους, που την ονόμασαν Ιτς Καλέ. Ο Γεώργιος ο Α΄ έχτισε εκεί στρατώνες και φυλακές. Το 1970 κατεδαφίστηκαν όλα τα παλιά κτίρια που ήταν πάνω στην Ακροναυπλία. Στην θέση τους ανυψώθηκαν μοντέρνα τουριστικά συγκροτήματα.
 
   • Στο γειτονικό βραχώδη λόφο απλώνεται το ξακουστό Παλαμήδι. Λόφος που υψώνεται γυμνός κι επιβλητικός ανατολικά του Ναυπλίου. Έχει ύψος 217 μέτρα. Στην κορυφή του το 1687 έχτισαν οι Ενετοί το θρυλικό “κάστρο του Παλαμηδίου” που το κράτησαν ως το1715, οπότε περιήλθε στους Τούρκους. Ως πολεμικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους μέχρι το1822,οπου ύστερα από μακρά πολιορκία το κυρίευσαν οι Έλληνες με αρχηγό τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο. Μετά την επανάσταση υπήρξε ειρκτή για τους θανατοποινίτες. Εκεί φυλακίσθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης όταν καταδικάστηκε σε θάνατο, καθώς και οι δυο δικαστές Τερτσέτης και Πολυζωίδης που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του «Γέρου του Μοριά». Η άνοδος στο Παλαμήδι μέχρι το 1956 γινόταν από τα 999 πέτρινα σκαλοπάτια που είχαν χτίσει οι Βαυαροί. Από το 1957 υπάρχει και αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο φρούριο το οποίο σήμερα είναι τουριστικό κέντρο.


    • Μπροστά από το λιμάνι λικνίζεται το τρίτο πανέμορφο κάστρο το Μπούρτζι, το νησί σύμβολο του Ναυπλίου, που λικνίζεται στα νερά του κόλπου. Πρόκειται για ενετικό δημιούργημα. Οι Ενετοί στερεώνουν την οχύρωσή του το 1473. Από τους Τούρκους θα το πάρουν οι Έλληνες στις 18/6/1822, από όπου θα βοηθήσουν στην πολιορκία του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι χρησιμεύει σαν φρούριο ως το 1865. Ύστερα έγινε τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους κατάδικους στο Αλωνάκι πάνω στο Παλαμήδι. Από το 1930 ως το 1970 λειτούργησε ως τουριστικό ξενοδοχείο.

    Η πόλη του Ναυπλίου είναι γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Η βόλτα μέσα στην παλιά πόλη σε κάνει να νιώσεις την ανάγκη να χωνευτείς μέσα της, ψηλαφώντας το ιστορικό παρελθόν μέσα από τα μνημεία της. Η περιήγηση αποτελεί μια ομολογουμένως γοητευτική περιπέτεια, καθώς η πόλη διαθέτει πάμπολλα αξιοθέατα κατάλοιπα της αρχαίας, αλλά και της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας που συνθέτουν το σπάνιο πια σήμερα αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σύνολο, κάνοντας το Ναύπλιο ένα από τα καλύτερα επιζώντα παραδείγματα ελληνικής νεοκλασικής πόλης του 19ου αιώνα.

    7 σχόλια:

    1. Πανέμορφη πόλη, λατρεμένη! Όποτε ξεκλέβουμε λίγο χρόνο, την επισκεπτόμαστε και περνάμε τέλεια!!!

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Ναύπλιο!!!! Αγαπημένος προορισμός,σχετικά κοντινός για απόδραση.
     Όποτε πάω, χαίρομαι την ποιότητα του κόσμου, καιτην ομορφιά του.
     Καλή εβδομάδα Αντώνη και Πόπη!
     Τα φιλιά μας

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΗ. ΤΟ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΕΔΩ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
     ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΓΙΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ
     ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ.

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Ροδούλα, καλησπέρα. Χαίρομαι που ήρθες. Πήγα με την οικογένεια μου το προηγούμενο Σάββατο στο Ναύπλιο και ήταν καταπληκτικά. Καλοκαιρινό, μοναδικό τοπίο, δεν θέλαμε να φύγουμε...
     Αντώνης

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. πολυ ωραιο το Ναυπλιο

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΖΩ.

     ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Θοδωρής ΚαραντάνοςΔευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2011

     Ναύπλιο ένας κοντινός προορισμός για να φύγεις από τα καυσαέρια της Αθηνας. Το Ναυπλιο έχει μια τρομερή ιστορία! Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλαδας, ένας προορισμός των ξένων είναι και το Ναύπλιο! Αχ μακάρι να ζούσα στο Ναύπλιο...

     ΑπάντησηΔιαγραφή

    Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!