Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

ΦΡΑΟΥΛΕΣ: ΓΛΥΚΕΣ, ΖΟΥΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΕΣ

Ένας από τους απολαυστικότερους καρπούς για μικρούς και μεγάλους είναι η λαχταριστή φράουλα. Η φράουλα ή αλλιώς χαμαικέρασος, είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό με ανεπτυγμένη ικανότητα προσαρμογής σε ποικίλα εδάφη, αλλά προτιμάει αυτά τα οποία διακρίνονται για τον όξινο χαρακτήρα τους. Το συχνό πότισμά της πρέπει να είναι εξασφαλισμένο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα λιμνάζει νερό, το οποίο μπορεί να τη σαπίσει.


ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΟ
Στη Γηραιά ήπειρο, οι πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας άρχισαν το Μεσαίωνα στη Ρώμη και η μόνη γνωστή ποικιλία την περίοδο αυτή προερχόταν από τις Άλπεις. Σημαντικές αλλαγές στην καλλιέργειά της παρατηρήθηκαν όταν στην Ευρώπη ήρθαν οι πολύ μεγαλύτερες αμερικανικές φράουλες και στη συνέχεια, οι ποικιλίες από τη Χιλή, που οι συνεχείς διασταυρώσεις τους οδήγησαν περίπου στις τωρινές φράουλες. Στις μέρες μας, τη μεγαλύτερη παραγωγή φράουλας στον κόσμο έχουν οι Η.Π.Α., ενώ στη χώρα μας ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ευρωπαϊκή φράουλα, που τη βρίσκουμε και αυτοφυή σε διάφορες περιοχές.

Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Fragaria, και είναι φυτό μικρό -συνήθως έρπον και πολυετές- αν και η εντατική καλλιέργεια το έχει πια μετατρέψει σε μονοετές. Υπάρχει άγρια και ήμερη, με τον καρπό της πρώτης να είναι πιο μικρός, αρωματικός και γλυκός. Η φραουλιά ανθίζει από τον Μάιο ως τον Ιούλιο και οι καρποί της ωριμάζουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν καρπούς όλο το χρόνο. Το φυτό αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και προσαρμόζεται σε όλα τα είδη χώματος. Όμως, μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ένας παγετός, οι πολλές βροχές και η ξηρασία μπορεί να το βλάψουν, ενώ είναι ευαίσθητο στους ρύπους.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
O καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φράουλας χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Μάλιστα, χρησίμευε στην παρασκευή φαρμάκων για τη διάρροια, χωνευτικών, λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για τα εγκαύματα, ενώ ο χυμός της χρησιμοποιούνταν στη λεύκανση των δοντιών. 

Της έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση. Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία και υπέρταση και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα από ρευματισμούς και χολή. 

Επιπλέον, περιορίζει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας, και επηρεάζει θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, επειδή είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, έχει καθαρτική, αιμοστατική, διουρητική και μαλακτική δράση και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος, χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, αφού τονώνει και κάνει πιο απαλή την επιδερμίδα.


Οι φράουλες παραπέμπουν σε στιγμές απόλαυσης, έχουν το χρώμα του πάθους και θυμίζουν καρδιά. Το άρωμά τους είναι χαρακτηριστικό και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών. Είναι γλυκές και ζουμερές, τρώγονται σκέτες, με ζάχαρη, γιαούρτι ή σαντιγύ και φυσικά συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα ή ένα ποτήρι σαμπάνια.

«ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ… »
Μπορεί οι φράουλες να έχουν πολλά να μας προσφέρουν, πρόκειται όμως για μια από τις πιο επιβαρημένες με φυτοφάρμακα τροφές. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγετε τις βιολογικές, ακόμα και αν αγοράζετε λιγότερες επειδή κοστίζουν λίγο περισσότερο. Όσο για την επιλογή, προσέχετε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους. Αγοράζετε όσες έχουν από μικρό μέχρι φυσιολογικό μέγεθος και φυσικά τόσες όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Τέλος, είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε στην εποχή τους, καθώς το υπόλοιπο διάστημα οι ποικιλίες διεγείρονται τεχνητά.
  

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
  • Oι φράουλες είναι ευαίσθητο φρούτο, γι’ αυτό, καλό είναι να τις καταναλώνετε το συντομότερο δυνατόν και να μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από μερικές ώρες. Μπορείτε, ωστόσο, να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους -αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει- σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες. Αν και η κατάψυξη δεν συνιστάται, μπορείτε, αν θέλετε, να τις βάλετε σε ένα δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη, να τις αφήσετε στην κατάψυξη και μόλις παγώσουν, να τις βάλετε στα ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα.
  • Για να μη χάσουν το άρωμα και το χρώμα τους, είναι προτιμότερο να τις βάζετε σε σουρωτήρι και να τις πλένετε με άφθονο νερό μαζί με τα κοτσανάκια τους, χωρίς να τις αφήνετε να μουλιάσουν. Φροντίστε να τις πλένετε όταν είναι να τις χρησιμοποιήσετε.


ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ...
Σας προτείνoυμε μια απίθανη συνταγή παγωτού φράουλας από την Α. Μπαρμπαρίγου, για να τη φτιάξετε στα παιδιά σας... Είναι γρήγορη, εύκολη κι επιτυχημένη και είναι βέβαιο πως θα ξετρελαθούν!!!

ΥΛΙΚΑ
  • 450 γρ. φράουλες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάτε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει παχύρευστη, σαν γιαούρτι.
  2. Σε μπλέντερ λιώνετε τις φράουλες με την άχνη και το ξύδι. Τις βάζετε μια ώρα στο ψυγείο και μετά ενώνετε με την κρέμα.
  3. Βάζετε το μίγμα στην κατάψυξη. Κάθε 2 ώρες το χτυπάτε. Επαναλαμβάνετε 3 φορές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να κάνετε διπλή δόση παγωτού και να προσθέσετε στο μίγμα, μετά το τελευταίο χτύπημα, ψιλοκομμένες φράουλες και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

4 σχόλια:

  1. ME TIΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΩΡΑΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ!!!Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΌ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΛΕΜΟΝΙ( ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ) ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΦΡΑΟΥΛΕΣ-900 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΞΕΤΡΕΛΕΝΟΝΤΑΙ!!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΝΤΩΝΗ!!!

    Εστάλη στο facebook
    https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Roula! Οι μαμάδες που μας παρακολουθούν θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τη νόστιμη μαρμελάδα σου στα παιδιά! Ευχαριστούμε!!!!
      Αντώνης

      Διαγραφή
  2. Και άλλη μία συνταγή για ένα εύκολο και υγιεινό σπιτικό παγωτό βανίλια. Έχει λίγα λιπαρά και συνδυάζεται θαυμάσια με μια σπιτική μαρμελάδα σαν της Ρούλας...

    Για το παγωτό θα χρειαστούμε:
    2 κουτιά γάλα εβαπορέ light, που τα έχουμε αφήσει για 3 περίπου ώρες στην κατάψυξη
    ενάμιση ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
    άρωμα βανίλιας
    χυμό ενός λεμονιού

    Εκτέλεση
    Βάζουμε τα παγωμένα γάλατα σε ένα δοχείο και χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά.
    Μετά τα 5 λεπτά προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι ο όγκος του μείγματος να τριπλασιαστεί, να πήξει σαν σαντιγί και να γίνει ολόλευκο.
    Στο σημείο αυτό ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγα ακόμη δευτερόλεπτα για να πάει παντού.
    Θα παρατηρήσουμε ότι το μείγμα μας έπηξε ακόμη περισσότερο.
    Τοποθετούμε το δοχείο με το παγωτό στην κατάψυξη και σε 3 με 4 περίπου ώρες είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
    Σερβίρουμε γαρνίροντας με μαρμελάδα φράουλα, φράουλα ωμή και δυόσμο, με σιρόπι σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή σιρόπι βύσινο.

    Συγχαρητήρια για το πανέμορφο μπλόγκ σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για τη θαυμάσια συνταγή που μας στείλατε και για τα καλά σας λόγια! Είμαι σίγουρος πως πολλές μανούλες θα θελήσουν να φτιάξουν παγωτό βανίλια, γαρνιρισμένο με μαρμελάδα φράουλα στα παιδιά τους. Άλλωστε το καλοκαίρι πλησιάζει...
      Αντώνης

      Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!