Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (22/9)

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1.500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.


Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου, οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

 • Πάνω από 50% της έκλυσης ρυπογόνων ουσιών όπως οξείδια του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακος προέρχονται από τα οχήματα οδικών μεταφορών.
 • 20 έως και 25% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ενοχλούνται από την ηχορύπανση.
 • Περίπου 4% είναι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών, πράγμα που σημαίνει ότι η ένδειξη αυτή διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.
 • Το 70% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ περισσότερο χρόνο με τον χρόνο για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Θεωρούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το πρώτο θέμα στον κατάλογο των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Στην Ευρώπη το ήμισυ των μετακινήσεων με μηχανοκίνητα μέσα αφορά διαδρομές μικρότερες των 3 χλμ.

Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής, σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η GREENPEACE
Διαβάστε απλά βήματα που προτείνει η Greenpeace για την οικονομικότερη χρήση του αυτοκινήτου και την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις πόλεις:

1. Επιλέξτε τα μέσα συλλογικής μεταφοράς όπου είναι δυνατό. Οι υπηρεσίες τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και παρέχουν τις περισσότερες φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.

2. Περπατήστε στις μικρές αποστάσεις ή χρησιμοποιήστε ποδήλατο. Σας βοηθά να κρατηθείτε σε φόρμα και, επιπλέον, προστατεύετε το περιβάλλον.

3. Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο χαμηλής κατανάλωσης (και άρα χαμηλών εκπομπών ρύπων) από ένα αντίστοιχο ενεργοβόρο μοντέλο. Μην ξεχνάτε ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου. 

4.  Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

5. Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησής σας για να κάνετε εξοικονόμηση καυσίμων και να μειώσετε τη ρύπανση. 


ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ" ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΤΕ
 • 10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.
 • 10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
 • Σημαντική μείωση της ηχορύπανσης.
 • Μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλιση.
 • Αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες.
 • Ίσος χρόνος ταξιδιού σε σύγκριση µε το συνήθη τρόπο οδήγησης.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;
 • Οδηγείτε µε υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη "ταχύτητα") στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
 • Προβλέψτε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα µε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
 • Επιταχύνετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.
 • Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις (ταχύτητες) και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια, οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
 • Αποφύγετε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!