Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

Με τις πρώτες βροχές του Σεπτέμβρη κάνουν την επίσημη, πρώτη τους εμφάνιση, τα σαλιγκάρια. Κυριολεκτικά «βγαίνουν από το καβούκι τους» και χαίρονται το λίγο διάστημα του χρόνου, με τις σωστές γι’ αυτά καιρικές συνθήκες. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι, στα σαλιγκάρια δεν αρέσει καθόλου το καλοκαίρι, καθώς δεν τα πάνε καθόλου καλά με την ξηρασία, αλλά ούτε και ο βαρύς χειμώνας, οπότε και πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

 
ΜΑΤΙΑ-ΚΕΡΑΙΕΣ

Το σαλιγκάρι έχει 2 ζευγάρια κεραίες. Τα μάτια του βρίσκονται στις άκρες του μεγαλύτερου ζευγαριού, ενώ το χαμηλότερο ζευγάρι το βοηθά να μυρίζει και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του.

ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΑΝ ΦΑΚΙΡΗΣ
Όπως ο φακίρης μπορεί να περπατήσει πάνω σε στρώμα με καρφιά ή μαχαίρια, έτσι και το σαλιγκάρι μπορεί και κινείται σε κάθε κοφτερή επιφάνεια. Το σαλιγκάρι κινείται συστέλλοντας και διαστέλλοντας τους μύες του μαλακού σώματός του, κάνοντας μια κυματοειδή κίνηση που το ωθεί μπροστά. Σε αυτό βοηθά μια ουσία που παράγεται από έναν αδένα του σαλιγκαριού, δημιουργεί ένα γλοιώδες στρώμα πάνω στο οποίο κινείται γλιστρώντας. Η ουσία αυτή σκληραίνει, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα και έτσι το σαλιγκάρι μπορεί να κινείται πάνω σε πολύ μυτερά καρφιά, σε μαχαίρι και άλλες κοφτερές επιφάνειες,  χωρίς να τραυματίζεται, αφού προστατεύεται από το στρώμα αυτό.

ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ Ή ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ
Ενώ ένας άνθρωπος για να περπατήσει 43 εκ., μισό βήμα δηλαδή, κάνει μια... ανάσα, η Σελιφέρα, ένα... γρήγορο σαλιγκάρι, κάνει σχεδόν ένα λεπτό Όταν βαρεθεί το φλερτ, ζευγαρώνει... Τα σαλιγκάρια φαίνεται πως απολαμβάνουν την... ελευθερία τους μέχρι να έρθει η ώρα που θα ζευγαρώσουν. Φλερτάρουν μεταξύ τους επί πολλές ώρες, μέχρι να γίνουν... «γονείς». Αφού ζευγαρώσουν τελικά, κάθε σαλιγκάρι ψάχνει για μαλακό έδαφος να σκάψει και να αφήσει τα αβγά του. Τα αφήνει σε μικρούς λάκκους 2,5-4 εκ. Κάθε σαλιγκάρι γεννά περίπου 85 αβγά και τα μικρά σαλιγκαράκια γεννιούνται μετά από 2-4 εβδομάδες.

Συνήθως τα σαλιγκάρια γεννούν όταν έχει υγρασία και η πιο γόνιμη περίοδός τους είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο. Το πρώτο πράγμα που κάνει το νεογέννητο σαλιγκάρι είναι να βρει τροφή, γι’ αυτό και τρώει ό,τι έχει μείνει ακόμα και από το τσόφλι του αβγού του. Στη συνέχεια τρέφεται με φυτικές ύλες (χορτάρι, βλαστάρια κ.λπ.).

ΚΑΙ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ
Το σαλιγκάρι είναι και αρσενικό και θηλυκό ταυτόχρονα. Γι΄ αυτό και παράγει ταυτόχρονα και σπέρματα και αβγά. 2 σε 1, δηλαδή. Έτσι για να γονιμοποιηθούν τα αβγά, πρέπει συγχρόνως να ανταλλάζει το ένα σαλιγκάρι με το άλλο σπέρματα. Γι΄ αυτό και το σαλιγκάρι ανήκει στους ερμαφρόδιτους οργανισμούς.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ
Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες το μεγαλύτερο γνωστό σαλιγκάρι ήταν ένα αφρικάνικο, ο Τζι Τζερόνιμο, 15 χρονών Μαθουσάλας, που βρέθηκε στη Σιέρα Λεόνε το 1976, με βάρος 900 γρ. και μήκος 39,3 εκ. Καθώς μεγαλώνει αναπτύσσεται και το κέλυφός του σε σπειρωτό σχήμα. Μετά από 2 χρόνια γίνεται ενήλικας ζει 5-10 χρόνια. Μερικά υπέργηρα σαλιγκάρια φτάνουν τα 15 χρόνια ζωής.

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΤΛΑΣ

Τα σαλιγκάρια μπορούν να σύρουν 10 φορές το βάρος τους καθέτως και 50 φορές οριζοντίως.

3 σχόλια:

 1. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ένα μικρός ζωντανός οργανισμός, με τόσο αξιοθαυμαστα χαρακτηριστικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τα σαλιγκάρια ή οι "χοχλιοί" αποτελούν και το νοστιμότερο κρασομεζέ της Κρήτης!!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!