Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς Άγιοι και Θεολόγοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος. Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας και Άγιοι. Η σοφία και η δράση τους, τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος...».


Και οι τρεις έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή. Τα συγγράμματά τους, αλλά και η προφορική τους διδασκαλία, έδωσαν δόξα και αίγλη στη χριστιανική παιδεία. Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και πρόσφεραν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για τη μεγάλη προσφορά τους στα γράμματα ανακηρύχτηκαν Άγιοι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και γενικά της σπουδάζουσας νεολαίας.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε Αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά, επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών, για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους. 

Κι επειδή είναι και προστάτες των γραμμάτων, καθιερώθηκε αυτή η γιορτή να είναι και γιορτή των γραμμάτων και της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Η καθιέρωση αυτή έγινε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και από το 1842 η γιορτή καθιερώθηκε ως εκπαιδευτική από τη σύγκλητο του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η γιορτή αυτή επεκτάθηκε και στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά Σχολεία που την ημέρα αυτή αργούν και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και τελετές στη μνήμη των Αγίων.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
«Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας· τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας· Βασίλειον τον Μέγα, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι· πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν».ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
«Τους τρεις μεγάλους αστέρες που παίρνουν λάμψη απ’ τον Θεό, αυτούς που φώτισαν την οικουμένη με ακτίνες θείων αληθειών, αυτούς που σαν μελιστάλακτα ποτάμια σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας· τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, μαζί με τον ξακουστό Ιωάννη, που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι· όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους τους, ας μαζευτούμε να τους τιμήσουμε με ύμνους, γιατί κι αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας». 

11 σχόλια:

 1. Xρόνια πολλά μαθητές του κόσμου και εκπαιδευτικοί του κόσμου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣΤρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2012

  ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΥΡΙΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χρόνια πολλά σε όλους όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, και τους μαθητές.
  Οι Άγιοι των γραμμάτων να είναι βοηθοί μας σε κάθε μας βήμα
  Καλό βράδυ αγαπημένοι μου Αντώνη και Πόπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θοδωρής ΚαραντάνοςΤετάρτη, 01 Φεβρουαρίου, 2012

  Χρόνια Πολλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στους συμμαθητές μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σχολική γιορτή σήμερα!Χρόνια πολλά σ΄ όλους του μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας!Να ΄ναι πάντα καλά και να ΄χουν καλή φώτιση και δύναμη σε κάθε δύσκολη προσπάθειά τους!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΩΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρόνια πολλά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς! Οι Τρεις Ιεράρχες να είναι βοηθοί και συμπαραστάτες στο έργο μας. Πάντα να διδασκόμαστε από τη σοφία των λόγων τους!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εύχομαι "Χρόνια Πολλά" σε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές μου! Οι Τρεις Ιεράρχες να είναι πάντα οδηγοί της ζωής μας και προστάτες μας!
  Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας!

  Με αγάπη, Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!