Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στην έρημο και πέθανε πλήρης ημερών, στις 17 Ιανουαρίου του 356, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του από τις λουθηρανικές, τις αγγλικανικές, τις καθολικές και τις ορθόδοξες εκκλησίες, όπου θεωρείται Άγιος. Το βίο του έγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, με τον οποίο γνωρίζονταν προσωπικά.
  

Ο Αντώνιος ο Μέγας γεννήθηκε γύρω στο 251 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, από πλούσιους, αλλά ευλαβικούς γονείς. Από την παιδική του ηλικία τον διακατείχαν η αυτάρκεια και η ολιγάρκεια. Ορφάνεψε σε ηλικία περίπου 20 ετών και από τους δύο γονείς του και απέμεινε με τη μικρότερη αδερφή του. Έμαθε μόνος τα γράμματα που θεωρούσε βασικά. Ήταν γνώστης της Αγίας Γραφής, που την είχε αποστηθίσει. Έξι μήνες μετά το θάνατο των γονιών του, ο Αντώνιος άκουσε στην εκκλησία την ευαγγελική περικοπή του πλούσιου νέου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε στον πλούσιο νέο να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να τα δώσει στους φτωχούς. Εκείνος, συγκινημένος από την ευαγγελική περικοπή, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και εμπιστεύτηκε την αδερφή του σ' ένα μοναστήρι. 

Ο ίδιος αποσύρθηκε στην έρημο όπου έζησε ασκητικά, τρώγοντας ελάχιστο ψωμί κάθε μέρα. Έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια σκληρής άσκησης πνευματικού αγώνα, ακατάπαυστης προσευχής και φοβερών πειρασμών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Η αποδοχή που είχε ήταν ευρύτατη και μάλιστα έρχονταν σε αυτόν για να τους θεραπεύσει. Αργότερα, πήγε κοντά στα ερείπια ενός φρουρίου και κατοίκησε σε σπήλαιο χωρίς να τον βλέπει κανένας και χωρίς να δέχεται κανέναν, παρά μόνο έναν γνωστό του, ο οποίος του έφερνε κάθε έξι μήνες ψωμί για ολόκληρο το εξάμηνο. Το 311, στους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών που οργανώθηκαν την εποχή του Μαξιμιανού, εγκατέλειψε το ερημητήριό του και έδωσε τη σκληρή μάχη του πιστού, κατά της ειδωλολατρείας και της απάτης. 

Το ίδιο έγινε σαράντα χρόνια αργότερα, όταν σε ηλικία εκατό χρονών κατήλθε για μια ακόμη φορά στην Αλεξάνδρεια, για να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου. Είχε αλληλογραφία με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τους γιους του, οι οποίοι τον σέβονταν βαθύτατα και ζητούσαν τις συμβουλές του. Μαρτυρείται ότι, ενώ ο Άγιος βρισκόταν ακόμα στη ζωή, έβλεπε τις ψυχές των ανθρώπων που εξέρχονταν από το σώμα τους, καθώς και τους δαίμονες που τις οδηγούσαν.

Ο Μέγας Αντώνιος κοιμήθηκε το 356 μ.Χ. Προέβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια το θάνατό του, ο οποίος συνέβηκε σε ηλικία 105 ετών. Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του ήταν να μη φανερωθεί ο τόπος της ταφής του. Ωστόσο, οι μοναχοί που ασκήτευαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (το 561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
 
Ο βίος του και η υποδειγματική συνέπειά του, αποτελούν αιώνια πηγή, απ' όπου μπορούν οι άνθρωποι κάθε εποχής να αντλήσουν ζωντανά διδάγματα. Η άσκηση και η απομόνωση, όπως την εννοεί ο Μέγας Αντώνιος, δε σημαίνει τέλεια αδράνεια του σώματος, αλλά ισόρροπη συνάντηση με την ψυχή. Η προσευχή και η νηστεία, αποτελούν ένα μέρος από τη δραστηριότητα του μοναχού, βοηθητικά μέσα απαραίτητα για την ανθρώπινη τελείωση.

Δίδασκε στους μαθητές του να μη θεωρούν τίποτε ανώτερο από την αγάπη του Χριστού και να μη νομίζουν ότι στερούνται κάτι αξιόλογο με την αποχή από τα κοσμικά αγαθά. Θύμιζε, επίσης, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εφήμερη, σε αντίθεση με το μέλλοντα αιώνα. Κατέληγε λέγοντας ότι, δε θα πρέπει να κοπιάζουμε για την απόκτηση πρόσκαιρων αγαθών, αλλά για την απόκτηση αιώνιων αγαθών, που είναι αρετές, όπως η σωφροσύνη, η φρόνηση, η αγάπη και η σύνεση.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

19 σχόλια:

 1. Χρόνια πολλά, αγαπητέ, φίλε Αντώνη, πολύχρονος!!!
  Να σε χαίρονται οι δικοί σου!!!
  Να σε χαιρόμαστε κι εμείς...
  οι ΟΠΑΔΟΙ πια του ιστολογίου σου, ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aντώνη ...σου εύχομαι χρόνια πολλά για την γιορτή σου...με υγεία και ευλογία...να χαίρεσαι την ζωή και τα όνειρά σου να πραγματοποιηθούν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΥΡΙΕ ΚΡΑΣΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΥΡΙΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χρόνια Πολλά για την Ονομαστική σου Γιορτή Αντώνη!
  Να χαίρεσαι την οικογένεια σου και να σε χαίρεται!
  Καλή και Δημιουργική Χρονιά να έχεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΤρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2012

  ΤΕΛΕΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΑΝΟΣΤετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2012

  Παρα πολυ χρησιμες πληροφοριες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ωραιες πληροφοριες για τη θρησκεια και για τον Αγιο Αντωνιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολυ ωραιες οι πληροφοριες για τον Αγιο Αντωνιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. χρόνια πολλά και φετεινές ευχές!!!!
  πολύχρονος και δυνατός για τις δυσκολίες της ζωής!!!!
  να σε χαίρονται οι δικοί σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΒΙΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ.ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!!

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΤΑΛΕΥΚΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χρόνια πολλα και ευτυχισμενα καλε μου φιλε να χαιρεσαι την υπεροχη οικογενεια σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πολύχρονος, γελαστός, χαρούμενος, δυνατός και πάντα αισιόδοξος!!!!
  Έτσι σας γνωρίσαμε, έτσι να παραμείνετε! Χρόνια καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Χρόνια σας Πολλά - καλά & χαμογελαστά - κύριε Αντώνη! Να χαίρεστε το όνομά σας και σας εύχομαι ό,τι πιο όμορφο επιθυμείτε!!! Να έχετε πάντα, στη ζωή σας, υγεία και χαρά!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΩΝΗ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Χρονια πολλα!!!! Αντωνη να χαιρεσαι την οικογενεια σου!!
  Με υγεια...και πολλα ΧΑΜΟΓΕΛΑ!! (ΠΑΙΔΙΚΑ!)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αθηνά Λιζάρδου!!♥Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, 2015

  Χρόνια Πολλά κύριε Αντώνη με υγεία και ευτυχία♥♥♥♥♥♥♥Να σας χαίρονται!!!Πολλά φιλιά στην οικογένειά σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Χρονια πολλα για εχθες φιλε Αντωνη.. να εισαι γερός και να σε χαιρονται οι αγαπημενοι σου...να μεταλαμπαδευεις τις αξίες που μεγάλωσαν γενιες και γενιες τους ελληνες...να είναι προστατης σας ο Αγιος Αντώνιος και του χρονου.!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αγαπημένοι μου μαθητές, συνάδελφοι και φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τις εγκάρδιες ευχές και την αγάπη σας! Εύχομαι ο Άγιος Αντώνιος να είναι προστάτης και βοηθός όλων μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!