Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΔΡΟΣΕΡΟ, ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟ

Αποκλειστικά καλοκαιρινό, δροσερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα φρούτο, το ροδάκινο θεωρείται το φρούτο της αγνότητας και της αθανασίας, σύμφωνα με κάποιες ανατολίτικες παραδόσεις. Από τις ανατολικές χώρες, και πιο συγκεκριμένα από την Κίνα, έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 100 μ.Χ. 


Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, την Αμερική, την Γαλλία, την Κίνα και την Ισπανία, ενώ στη χώρα μας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά, η Μακεδονία κρατά τα σκήπτρα της παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η ροδακινιά είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο, μετά τη μηλιά.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το ροδάκινο περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.


Ροδάκινο 100g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες 40 kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g 3%
Σάκχαρα 8 g
Φυτικές ίνες 2.1 g 6%
Λίπος 0 g 0%
Πρωτείνη 1 g 2%
Βιταμίνη Α 5,1 mcg 1%
Βιταμίνη C 6.1 mg 7%
Ασβέστιο 8 mg 1%
Σίδηρος 0.09 mg 4%
Κάλιο 194 mg 6%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: DIET ANALYSIS PLUS

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι' αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.
 


Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως, ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης. 



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Το ροδάκινο έχει σφαιρικό σχήμα και βελούδινη χνουδωτή φλούδα, ανάλογα με την ποικιλία (περίπου 50 σήμερα) σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του λευκού, του κόκκινου αλλά και του λευκοκίτρινου. Η σάρκα του είναι χυμώδης, με ιδιαίτερα αρωματική γλυκιά και υπόξινη γεύση. Υπάρχουν όμως, αρκετά είδη ροδάκινου που διαφέρουν στο σχήμα, στο άρωμα, στο χρώμα και στη γεύση.

Έτσι προκύπτουν τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα μηλοροδάκινα και οι γιαρμάδες (αν και είναι δύσκολο να τους βρεις σήμερα). Γενικά, η ποιότητα του ροδάκινου είναι καλύτερη σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και οι χειμώνες ήπια κρύοι.

Εμείς, τα ξεχωρίζουμε αρχικά από την μυρωδιά τους. Αυτά που δεν μυρίζουν χαρακτηριστικά, τα αποφεύγουμε. Επίσης, δεν πρέπει να είναι χτυπημένα και καλό είναι να τρώγονται πάντα ξεφλουδισμένα ή πολύ καλά πλυμμένα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Ιδανική φάση για την κατανάλωσή τους είναι η πλήρης ωρίμανση, η οποία συμβαίνει, από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη προσοχή όμως, γιατί αμέσως μετά επέρχεται ταχύτατα η σήψη. Έτσι, καλό θα είναι να καταναλώνονται νωπά, γιατί μπορούν να διατηρηθούν μόνο γύρω στις 15 ημέρες. Γενικά το ροδάκινο είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου, σαπίζει γρήγορα.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Εκτός από πολύτιμα φρούτα, τα οποία καταναλώνονται νωπά, τα ροδάκινα γίνονται μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα, λικέρ, αναψυκτικά και χυμοί γιατί έχουν νόστιμη, γλυκιά γεύση, ιδιαίτερο άρωμα και ζωντανό χρώμα.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ...

Σας προτείνουμε μια υπέροχη συνταγή μαρμελάδας ροδάκινου, για να συνοδεύετε το καλοκαιρινό πρωινό των παιδιών σας... Είναι γρήγορη, εύκολη κι επιτυχημένη και είναι βέβαιο πως θα ενθουσιαστούν!!!



ΥΛΙΚΑ
  • 1200 γρ. ροδάκινα καθαρισμένα
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • λίγες σταγόνες λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζετε στο multi τα ροδάκινα και τα αλέθετε, για να γίνουν μικρά κομματάκια. 
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα ροδάκινα, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνετε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνετε την ένταση. Σιγοβράζετε για 20' περίπου και ανακατεύετε σταδιακά το μίγμα, για να μην κολλήσει.
  3. Προσθέτετε τις σταγόνες λεμονιού και όταν η μαρμελάδα κρυώσει, τη βάζετε μέσα σε γυάλινο βάζο και τη διατηρείτε στο ψυγείο.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρον.
    Αντώνη μου, έχω μία 5 ετών, και καμαρώνω τα άνθη της... Μόνο που φέτος -λόγω καιρού δεν κάρπισε σωστά..._ Τώρα άρχισε και γεμίζει "ρετσίνι"-κόλα... Εκτός από ένα είδος πούδρας-ασβεστιο... που δεν το έχουν εδώ..._ ΤΙ άλλο γίνεται..
    Και...
    ακόμη, έχω και μια ελίτσα 1 1/2 μέτρο (!) ΠΩΣ ΅γίνεται να κόψω κλαδάκια και να ...ριζώσουν!!! Γίνεται;;;;; (αυτήν, φυσικά- θα την μεταφέρω μέσα στο σπίτι... Αχ! Ελλάδα!
    Σας φιλώ, Υιώτα ("αστοριανή") ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Υιώτα, χαίρομαι που έχεις τη δυνατότητα να καλλιεργείς τα δέντρα που σου αρέσουν, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις, λόγω καιρού ή ασθενειών. Γνωρίζω την αγάπη σου για τα λουλούδια, τα δέντρα και τα φυτά και είμαι σίγουρος ότι μαζί με τη φροντίδα που απλόχερα τους προσφέρεις, παίρνεις ως αντάλλαγμα την ομορφιά και τους καρπούς τους, τόσο εσύ, όσο και η οικογένειά σου!
      Πολλά φιλιά σε όλους, Αντώνης

      Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!