Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ

Με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα φθειρίασης παρουσιάζουν έξαρση, καθώς οι ψείρες (ή φθείρες της κεφαλής, όπως αποκαλούνται επιστημονικά) μεταδίδονται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί μπροστά σε αυτό το εποχικό φαινόμενο, αφού πρόσφατη ελληνική επιδημιολογική μελέτη φανερώνει ότι το 70% των μαθητών Δημοτικού θα κολλήσουν, έστω και μια φορά στη ζωή τους, ψείρες από τους συμμαθητές τους. 


Αν και η επικρατούσα άποψη είναι πως οι ψείρες προτιμούν τα άλουστα μαλλιά, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού η φθειρίαση δεν έχει καμία σχέση με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και συνεπώς, προσβάλλει εξίσου καθαρά ή βρώμικα παιδικά κεφαλάκια. Αποδεικνύεται δε, εξίσου κολλητική με το κρυολόγημα στο «κλειστό» μικρο-περιβάλλον της σχολικής τάξης, αφού οι ψείρες μεταδίδονται κατά τη στενή επαφή, στην οποία έρχονται οι μικροί μαθητές όταν παίζουν.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Όπως εξηγεί η κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι ψείρες είναι παράσιτα που ζουν μόνο στο ανθρώπινο δέρμα και συγκεκριμένα στην επιδερμίδα της κεφαλής, τρεφόμενα με αίμα. Αποτελούν δε, χωριστή κατηγορία από τις ψείρες του σώματος ή των γενετικών οργάνων και επειδή δεν πετούν, μπορούν να μεταπηδήσουν από κεφάλι σε κεφάλι, μόνο με άμεση επαφή. Η μετάδοσή τους διευκολύνεται με την ανταλλαγή «μολυσμένων» κασκέτων, σκούφων ή αντικειμένων που έρχονται σε άμεση επαφή με τα μαλλιά, όπως βούρτσες, χτένες, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, στέκες και κορδέλες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΨΕΙΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Αν παρουσιαστεί ένα κρούσμα φθειρίασης στην τάξη, επιβάλλεται να ενημερωθεί άμεσα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ώστε να υποβληθεί σε έλεγχο όλη η σχολική κοινότητα. Κι αυτό γιατί, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και αν δεν εξολοθρευτεί πλήρως ο πληθυσμός των παρασίτων που ενδημούν στα παιδικά κεφαλάκια, αυξάνονται οι πιθανότητες υποτροπής και διαιώνισής του. 

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ
Αν και ο κνησμός είναι το κλασικό σύμπτωμα της φθειρίασης, που προκαλείται καθώς οι ψείρες απομυζούν με την προβοσκίδα τους αίμα από την επιδερμίδα του κεφαλιού, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ενόχληση δεν εκδηλώνεται πάντοτε σε όλα τα παιδιά. Πιο ευάλωτα στις ψείρες είναι όσα υποφέρουν από άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα, καθώς αυτά έχουν ατοπικό υπόβαθρο και συνεπώς, εκδηλώνουν πιο εύκολα πάσης φύσεως δερματίτιδες. 


Επειδή ο κνησμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, προειδοποιητικά καμπανάκια κινδύνου που πρέπει να υποψιάσουν άμεσα τους γονείς για την ύπαρξη φθειρίασης είναι αφενός, η έντονη φαγούρα, που μάλιστα φτάνει στο σημείο να διαταράξει τον ύπνο του παιδιού και αφετέρου, το τόσο επίμονο ξύσιμο, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εκδορών και επιμολύνσεων στην επιδερμίδα του κεφαλιού. Σε μερικά παιδιά το ξύσιμο προκαλεί εκτεταμένο ερεθισμό του δέρματος, που συνοδεύεται από ερυθρότητα (κοκκίνισμα), εκκρίσεις και λεπίδωση (εμφάνιση λειχήνων που μοιάζουν με λέπια).ΠΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ
Η ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός κεφαλιού βελόνας και μετά την μετάδοσή της απαιτείται χρονικό διάστημα 7-10 ημερών, ώστε να εγκαθιδρυθεί στο κεφάλι και να γεννήσει μερικές εκατοντάδες αυγά που παραμένουν κολλημένα στην τρίχα μέχρι να εκκολαφθούν. Οι νύμφες μεγαλώνουν τρεφόμενες με ανθρώπινο αίμα, ενηλικιώνονται και πεθαίνουν μετά από 48 ώρες. Προτού, όμως, αποβιώσουν, έχουν προλάβει να γεννήσουν και να τοποθετήσουν τα αυγά τους στο τριχωτό του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Μακριά από το ανθρώπινο σώμα οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν πάνω από μερικά λεπτά και επειδή παρασιτούν μόνο το ανθρώπινο δέρμα, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής τους από κατοικίδια ή άλλα ζώα.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΨΕΙΡΕΣ
Αν αναφερθεί κρούσμα φθειρίασης στο σχολείο, όλοι οι γονείς πρέπει να ελέγξουν τα παιδιά τους για ψείρες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ώστε να αποτραπεί η υποτροπή του προβλήματος. Στο ιατρείο, η διάγνωση για τις ψείρες γίνεται με τη βοήθεια ειδικής λάμπας φθορισμού, με την οποία χρωματίζονται τα δερματόφυτα (μήκυτες) και τα παράσιτα (ψείρες) που ζουν στην επιδερμίδα του κεφαλιού. «Ωστόσο, ανάλογη διάγνωση μπορεί να γίνει στο σπίτι με το τεστ της χτένας», επισημαίνει η κ. Τυμπανίδου. Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς χτενίζουν το παιδί με μια ψιλή χτένα σαν κι αυτή που εσωκλείεται στην συσκευασία των αντιφθειρικών σκευασμάτων. Αν υπάρχουν αυγά ή ψείρες, κολλούν στη χτένα και γίνονται ορατά με το μάτι. 


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ
Ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάσει κνησμό, καλό είναι να λάβει προληπτική αγωγή, εφόσον έχει παρουσιαστεί έστω κι ένα κρούσμα με ψείρες στην τάξη του. Η προληπτική αγωγή συνίσταται στο χτένισμα των μαλλιών του μετά το λούσιμο με την ψιλή χτένα, ραντισμένη με οινόπνευμα. «Το οινόπνευμα σκοτώνει τις ψείρες και για καλύτερο αποτέλεσμα η χτένα πρέπει να ραντίζεται εκ νέου, κάθε φορά που περνάμε άλλη τούφα μαλλιών. Οι ψείρες σκάνε όταν βρέχονται με οινόπνευμα, αλλά αποφεύγουμε να ραντίσουμε απευθείας το οινόπνευμα στο παιδικό κεφάλι, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός» εξηγεί η κ. Τυμπανίδου. Παράλληλα, η ειδικός συνιστά να ξεβγαλθούν προληπτικά τα μαλλιά του παιδιού με νερό, το οποίο περιέχει ένα φλυτζάνι ξύδι. Το ξύδι αλλάζει το pH της επιδερμίδας του κεφαλιού και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι ψείρες.

ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ
Αν παρουσιαστεί κνησμός, οπότε το παιδί έχει προσβληθεί από ψείρες τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αντιφθειρική αγωγή. «Τα διαθέσιμα σκευάσματα που καταπολεμούν τις ψείρες είναι τοπικής χρήσης και περιλαμβάνουν σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες μαλλιών που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες» επισημαίνει η κ. Τυμπανίδου. Η τοπική θεραπεία για τις ψείρες διαρκεί 8-10 ημέρες και τα αποτελέσματα διαπιστώνονται με το τεστ της ψιλής χτένας, η οποία πρέπει να παραμείνει απολύτως καθαρή για 2 συνεχόμενες ημέρες.  


ΠΗΓΗ: HEALTHVIEW.GR

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

6 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη, σ' ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι ό,τι καλύτερο για όλα τα παιδάκια! Η πρόληψη είναι πάντα πολύτιμη, σε όλα τα θέματα. Ειδικότερα, οι συμβουλές για την αντιμετώπιση των ψειρών, είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες! Πιστεύω ότι θα βοηθηθούν πολύ οι μητέρες που μας παρακολουθούν...

   Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, σε σένα και τα πιτσιρίκια σου!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. ωραία.. θα τις διώξουμε με τον σωστό τρόπο!! ... τι ωραία που πέφτουν τα φύλλα... φίλε Αντώνη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χα, χα, χα! Με τόσες συμβουλές και μεθόδους αντιμετώπισης, ψείρα δεν θα μείνει στα κεφαλάκια!

   Φθινοπώριασε, Παρασκευή!!! Πέφτουν σιγά-σιγά τα φύλλα!!! Μπαίνουν στο κλίμα του φθινοπώρου και τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" και αναμένουν επίσημα την άφιξή του στις 23 Σεπτεμβρίου!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 3. Αντώνη μας, αγαπημένε Δάσκαλε!
  Καλή Αρχή
  και λιγότερα...βάσανα!!!!

  Διάβασα για τις... απαίσιες ψείρες...κ.λ.π.
  Έχω μια πρόταση:
  Να κάνεις και μια παρόμοια δημοσίευση
  για κοριούς!!!!!!!!!
  Ναι, Φίλε μου! για κοριούς!
  Είναι εξ ίσου τρομερή εμπειρία, τώρα με τους τόσους *ξένους* και... δικούς... που δεν το αναφέρουν...
  Θα περιμένω...

  Φιλιά στην Πόπη και στη κούκλα σας,
  Υιώτα
  αστοριανή,
  ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη μου Υιώτα, αναρωτιέμαι πόσο μικρή είναι τελικά η απόσταση που μας χωρίζει!!! Νέα Υόρκη-Αθήνα.... Δευτερόλεπτα, μόλις... Τι σου κάνει η τεχνολογία!!!

   Αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου των ψειρών από τα κεφαλάκια των παιδιών, θα έλεγα ότι είναι επίκαιρο και αρκετά συνηθισμένο.. Με την κατάλληλη όμως θεραπεία και τις συμβουλές που μας προτείνει η κ. Τυμπανίδου, εύκολα μπορούμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά και να τα απαλλάξουμε από αυτές...

   Σχετικά με την πρότασή σου για μελλοντική ανάρτηση της αντιμετώπισης των απαίσιων κοριών, σύντομα θα έχεις νέα. Θέλω να πιστεύω ότι το φαινόμενο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο, αλλά όπως και να ’χει είναι πολύ καλύτερα να είμαστε ενημερωμένοι. Επιφυλάσσομαι, λοιπόν…

   Σου στέλνω την αγάπη όλης της οικογένειας!
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!