Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Η ιδέα της «Ημέρας του Πατέρα» γεννήθηκε στις Η.Π.Α., χάρη στους πεσόντες στον εμφύλιο πόλεμο. Στην Ευρώπη ονομάστηκε «Γιορτή», τόσο από το γερμανικό έθιμο της γιορτής μπύρας-εξοχής, όσο και από τους διαζευγμένους την τελευταία δεκαετία, για να θυμίσουν την ύπαρξή τους. 


Στις Η.Π.Α. καθιερώθηκε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, στην Αυστραλία στις 8 Σεπτεμβρίου και αλλού, είχε θρησκευτικό χαρακτήρα και γιορτάζονταν την ημέρα της Αναλήψεως, της Πεντηκοστής και την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Στην Ευρώπη θεωρήθηκε καλό να τη γιορτάζουν τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου, διότι ακόμα δεν έχουν κλείσει τα σχολεία και μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται θέματα, σχετικά με το ρόλο και την αξία του πατέρα στην οικογένεια, την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη χαρά της πατρότητας.  

Ο Σύλλογος Για την Ανδρική & Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) επί δεκαετία, κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για το θέμα των διαζευγμένων μπαμπάδων και τη σημασία της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισής τους στα ελληνικά δικαστήρια. Έτσι, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Πατέρα και συντονίζει παγκόσμιο κίνημα αντίστασης κατά της δικαστικής καταστροφής πατέρα-παιδιού μετά το διαζύγιο. Τη γιορτή αυτή καθιέρωσε ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α., μέσω του Προέδρου του, Νίκου Σπιτάλα, στην Ευρώπη.

Τα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ», μετά από επικοινωνία που είχαν με τον κ. Σπιτάλα, διευκρίνισαν ότι, πλέον, από φέτος καθιερώνεται παγκοσμίως η «Εβδομάδα του Πατέρα», η οποία θα διαρκέσει από τη δεύτερη έως την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου (δηλ. από 9/6/2013 έως και 16/6/2013), με διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, για το 2013, ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. μαζί με άλλους συλλόγους διοργανώνουν την κεντρική πανελλαδικά εκδήλωση για τη Γιορτή του Πατέρα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013-ώρα 9 μ.μ., στην 32η Πανελλήνια Έκθεση Βιβλίου στην Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου-Εγνατία). Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έμπνευση και Οργάνωση 2012-2013: Γιώργος Κιριμκίρογλου και Λευθέρης Αϋφαντής.  Στην εκδήλωση θα δοθεί παράσταση από τον κλόουν ΜΕΛΙ ΜΕΛΟ.

Επίσης, θα δοθεί μουσική παράσταση με τραγούδια για τον Πατέρα. Ερμηνευτές: Ο Αλέξανδρος, η Λίκα, η Μαρία και η Νίνα. Υπεύθυνη και Μαέστρος Χορωδίας: η δασκάλα πιάνου Μέγκι Κούλη-Μποστογανασβίλι.

Θα πραγματοποιηθεί και έκθεση αρχειακού υλικού του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310-524285 και 6942-989-785.

Στην Αθήνα, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013-ώρα 11 π.μ., στο Συντριβάνι της οδού Ερμού. 

Στην Πάτρα, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, έκθεση στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Κεντρική Πλατεία).

Στην Ευρώπη, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, με πορεία στο Παρίσι: «Πορεία για Συνεπιμέλεια». 

Στην Αμερική, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013: «Πατρικό Ράλλυ».

4 σχόλια:

 1. να τους χαιρόμαστε!! όμορφες αναρτήσεις βάλατε! χαίρομαι! και μπράβο σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια πολλά στον καλυτερο μπαμπά τον δικό μου!!!!!♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να τον χαίρεσαι τον μπαμπά σου, Νεφέλη μου!!! Να είναι πάντα γερός και πάντα δίπλα σου!
   Ο δάσκαλός σου

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό για τους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, για να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!