Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

10 ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Τα ζώα υπάρχουν στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Είχαν το δικό τους περιβάλλον στα τροπικά δάση και είχαμε το δικό μας στις πόλεις. Ωστόσο, λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους, που οφείλεται στην αποψίλωση των δασών, αλλά και εξαιτίας της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά. Σε αυτά προστίθενται και τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας για τη γούνα, το κρέας ή τα κέρατα. Η λίστα που ακολουθεί είναι κατατοπιστική για τα 10 ζώα που κινδυνεύουν σήμερα πιο πολύ να εξαφανιστούν, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.


1. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΥ
Ένα από τα είδη που πλήττονται περισσότερο να εκτοπιστούν, λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ο συγκεκριμένος πιγκουίνος αναγκάζεται να κολυμπά περισσότερο, προκειμένου να βρει τροφή, ενώ οι πετρελαιοκηλίδες αποτελούν κίνδυνο θάνατο γι’ αυτόν στις θάλασσες που κινείται.


2. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ HAWKSBILL
Οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται υπό την απειλή της εξαφάνισης, λόγω των εντυπωσιακών μοτίβων και χρωμάτων στα κελύφη τους, ειδικά αυτή που ανήκει στο είδος Hawksbill. Το παράνομο εμπόριο, αλλά και η τυχαία σύλληψή τους στα δίχτυα των ψαράδων τις θέτουν σε κίνδυνο.3. ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ
Λόγω της αποψίλωσης των δασών στην Ασία, πάνω από το 80% του πληθυσμού τους εξαφανίστηκε τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Εξαιτίας αυτού, οι ελέφαντες μετακινήθηκαν προς τους ανθρώπινους οικισμούς και άρχισαν να κάνουν επιδρομές σε σπίτια για την ανεύρεση τροφής. Έτσι, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να τους σκοτώνουν.


4. ΠΑΝΤΑ
Ο πληθυσμός τους μειώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους λόγους είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους στις οροσειρές της νοτιοδυτικής Κίνας, που αναγκάζει τα ζώα να ομαδοποιούνται σε μικρούς απομονωμένους πληθυσμούς σε διαφορετικές περιοχές. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 1.600 πάντα, που ζουν σε άγρια κατάσταση.


5. ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΑΜΟΥΡ
Οι λεοπαρδάλεις Αμούρ ζουν στην ανατολική Ρωσία. Αν και η απώλεια των ενδιαιτημάτων δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για τα ζώα αυτά, αυτό που τους λείπει είναι τα αρπακτικά! Η τροφή τους, δηλαδή, είναι ανεπαρκής για την υποστήριξη των μεγάλων πληθυσμών στα δάση. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο 135 ζώα που ζουν σε άγρια κατάσταση.


6. ΙΒΗΡΙΚΟΣ ΛΥΓΚΑΣ
Συνήθως ζουν στα δάση της κεντρικής και νότιας Ισπανίας και είναι από τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο να εξαφανιστούν. Αιτίες; Η απώλεια των ενδιαιτημάτων τους, αλλά και η έλλειψη θηράματος. Μόνο 150 ζώα ζουν σήμερα στα δάση της Ισπανίας.


7. ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΒΑΣ
Οι ρινόκεροι της Ιάβας είναι πολύτιμοι για τα κέρατά τους, που χρησιμοποιούνται στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική με τη μορφή σκόνης, ενώ μόλις ένα κιλό από αυτήν κοστίζει $30.000. Σήμερα υπάρχουν μόνο 60 καταγεγραμμένοι ρινόκεροι της Ιάβας και η μείωσή τους είναι ταχύτατη.


8. ΑΝΤΙΛΟΠΗ SAIGA
Είναι από τα πιο όμορφα ζώα στην άγρια φύση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί μέχρι και 97%. Η αποψίλωση των δασών, η λαθροθηρία και το κυνήγι είναι μερικές από τις κύριες αιτίες αυτής της μείωσης.


9. ΤΙΓΡΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ
Έχουν ήδη εξαφανιστεί από την άγρια φύση της Κίνας και υπάρχουν μόνο σε ζωολογικούς κήπους σε αιχμαλωσία.


10. ΓΟΡΙΛΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πραγματικά ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους, εξαιτίας των ανθρώπων, που μειώνουν δραματικά τα ενδιαιτήματα των ζώων αυτών με το κόψιμο των δέντρων, από τα δάση όπου ζουν. Επιπλέον, είναι εκτεθειμένα σε παγίδες άλλων ζώων που βάζουν λαθροκυνηγοί. Σήμερα υπάρχουν μόνο 786 γορίλες που ζουν στα βουνά Virunga, στα σύνορα του Κονγκό με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

ΠΗΓΗ: PERIERGA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!