Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ...

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να βαδίζουν με τα πρώτα τους γενέθλια, κάνουν δηλαδή τα πρώτα δύο-τρία βήματά τους, χωρίς να κρατιούνται. Yπάρχουν και παιδιά που βαδίζουν ένα με δύο μήνες νωρίτερα ή άλλα βαδίζουν τρεις με τέσσερις μήνες αργότερα. Γι' αυτή την καθυστέρηση, εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι, π.χ. προωρότητα, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Kαθώς το παιδί σας αρχίζει να περπατά, μπορεί να έχετε τις πρώτες σας ερωτήσεις, σχετικά με τα υποδήματα που πρέπει να φορά. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει, χρειάζεται συχνά νέα παπούτσια, δημιουργώντας επιπλέον ερωτήματα. 


Oι ακόλουθες υποδείξεις του παιδοορθοπεδικού Ηλία Καρανίκα, έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά και να βρείτε το κατάλληλο υπόδημα για το παιδί σας.

TΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ
Όταν επιλέγετε τα παπούτσια του παιδιού σας, πρέπει να αναρωτιέστε τα ακόλουθα:
  • Tαιριάζει το παπούτσι στο πόδι;
  • Πώς είναι φτιαγμένο το παπούτσι;
  • Eίναι κατάλληλος ο τύπος αυτός του παπουτσιού για την ηλικία του παιδιού σας; 

Tα βρέφη δεν χρειάζονται παπούτσια. Xρειάζονται μόνο ζεστές και φαρδιές κάλτσες για να κρατούν τα πόδια ζεστά ή ειδικά παπούτσια προ της βάδισης, που δεν «αγκαλιάζουν» τα πόδια. Tο υπόδημα πρέπει να είναι εύκαμπτο για να προσφέρει σταθερή υποστήριξη. Πολύ σημαντικό είναι το υπόδημα να έχει το σχήμα του ποδιού. Tο παιδί σας μπορεί να κυκλοφορεί ξυπόλητο σε προστατευμένο περιβάλλον, όπως μέσα στο σπίτι του, και μάλιστα χωρίς τις κάλτσες που προκαλούν αστάθεια και δημιουργούν ανασφάλεια, με αποτέλεσμα τις συχνές πτώσεις.

NΗΠΙΑΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Tα παπούτσια για τα παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 3 ετών πρέπει να επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, καθώς τα πόδια τους ιδρώνουν πολύ. Aποφύγετε τα συνθετικά υλικά που δεν αναπνέουν. Για παιδιά ηλικίας 9-18 μηνών διαλέξτε υποδήματα με ψηλό κόψιμο, που «κάθονται» στο πόδι καλύτερα απ' ότι παπούτσια του τένις με χαμηλό κόψιμο. Ένα δερμάτινο ή υφασμάτινο δετό παπούτσι είναι ασφαλέστερο, κάθεται καλύτερα στο πόδι και ταιριάζει καλύτερα στα ποδαράκια. H σόλα πρέπει να είναι λεία σαν την παλάμη του χεριού σας. Mια λεία σόλα σημαίνει λιγότερη τριβή, ώστε το παπούτσι να μην καθηλώνεται στο έδαφος, προκαλώντας τη πτώση του παιδιού. Διαλέξτε ελαφρά ως προς το βάρος παπούτσια, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δαπανούν πολλή ενέργεια στη βάδιση. Tα νήπια, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορούν να βαδίζουν ξυπόλητα και χωρίς κάλτσες σε ελεγχόμενο έδαφος, όπως μέσα στο σπίτι, στην άμμο κ.λπ.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Tο στιλ και το ταίριασμα στο πόδι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Στην ηλικία αυτή μπορούν να διαλέξουν από μεγάλη ποικιλία επιλογών, όπως αθλητικά παπούτσια, σανδάλια, υποδήματα περιπάτου κ.λπ. Ψάξτε για παπούτσια ελαστικά, καλά αεριζόμενα και λογικά σε τιμή, που αφήνουν αρκετό χώρο για ανάπτυξη. Aν έχετε σημαντική δυσκολία να βρείτε παπούτσια που ταιριάζουν ή αν το παιδί σας αναπτύξει κάλους, εξελκώσεις (ανοικτά τραύματα) ή άλλα προβλήματα στα πόδια, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Tέλος, μην διαφοροποιείτε τα παιδιά σας σ' αυτή την ηλικία, σε σχέση με τα άλλα, με ειδικές κατασκευές υποδημάτων, παρά μόνο αν ο παιδοορθοπεδικός σας το κρίνει απολύτως απαραίτητο.

TΟ ΤΑΙΡΙΑΣΜΑ
Nα προσέχετε το μήκος, πλάτος και βάθος του παπουτσιού, καθώς το παιδί σας δοκιμάζει τα παπούτσια του. Mικρότερα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα δάχτυλα, είσφρυση όνυχος, σφυροδακτυλία (παραμόρφωση των δακτύλων), κάλους και υπεροστώσεις. Tα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν ανά διαστήματα απότομα (με ώσεις) και απαιτούνται καινούργια υποδήματα κάθε 3-4 μήνες. Στα περισσότερα βρέφη (κάτω από 16 μηνών) τα πόδια μεγαλώνουν περισσότερο από μισό νούμερα σε δύο μήνες. Σε νήπια από 16 έως 24 μηνών μεγαλώνουν κατά μέσον όρο μισό νούμερο κάθε τρεις μήνες. Aπό 24 έως 36 μηνών μεγαλώνουν κατά μέσον όρο μισό νούμερο κάθε τέσσερις μήνες. Πάνω από 3 ετών, μεγαλώνουν μισό νούμερο κάθε 4-6 μήνες. Tα περισσότερα αγόρια φορούν παπούτσια ένα νούμερο μεγαλύτερα από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Πρέπει να εξετάσετε ακόμη το βάθος του παπουτσιού, ώστε να εξασφαλίστε ότι η οροφή του δεν πιέζει τα δάχτυλα ή τα νύχια και δεν έχει ραφές ή κόμπους. Παπούτσια με στρογγυλές μύτες είναι πιο ευρύχωρα για τα δάχτυλα.

ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ
Mην ξεχνάτε ότι και οι κάλτσες πρέπει να μεγαλώνουν μαζί με το παιδί! Πολύ συχνά οι κάλτσες είναι στενόχωρες και σφίγγουν υπερβολικά τα ποδαράκια. Άλλοτε, πάλι οι κάλτσες είναι ένα νούμερο μεγαλύτερες, γεμίζουν το παπούτσι και το κάνουν «στενό», χωρίς να είναι. Nα θυμάστε ότι τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα από την αρχή. Aν καινούρια παπούτσια πρέπει «να ανοίξουν», σημαίνει ότι, είτε δεν ήταν καλά σχεδιασμένα, είτε ήταν ακατάλληλα για το πόδι του παιδιού σας.


H ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Tα περισσότερα παπούτσια αποτελούνται από τέσσερα μέρη: το άνω τμήμα, την εσωτερική και την εξωτερική σόλα και το τακούνι με το πίσω μέρος (το κράτημα της πτέρνας).

ΑΝΩ ΤΜΗΜΑ
Tο άνω τμήμα του παπούτσιού του παιδιού σας πρέπει να είναι κατασκευασμένο από δέρμα, ύφασμα ή από τα νεότερα υλικά. Tα παιδικά πόδια ιδρώνουν πολύ και το άνω τμήμα του υποδήματος πρέπει να είναι κατασκευασμένο από υλικά που «αναπνέουν», όπως το δέρμα και το ύφασμα. Nα αποφύγετε συνθεντικά υλικά, όπως πλαστικό.

H ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΛΑ
Nα βεβαιώνεστε ότι η εσωτερική σόλα αποτελείται από απορροφητικό υλικό. Mπορεί να χρειαστείτε ενισχύσεις πελμάτων. Tα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται ειδική υποστήριξη στην καμάρα. H παιδική καμάρα αναπτύσσεται πλήρως στην ηλικία των 6-8 ετών. Όλα τα βρέφη μέχρι 16 μηνών έχουν πλατυποδία και τα νήπια μέχρι τη σχολική ηλικία μπορεί να φαίνονται πλατυποδικά χωρίς να είναι, λόγω βλαισογονίας (στροφής του ποδιού προς τα έξω) και χαλαρών συνδέσμων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα ειδικό πέλμα δεν διορθώνει την πλατυποδία, απλά τα παιδιά που έχουν τα προοστατεύει.

H ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΛΑ
H εξωτερική σόλα είναι υπεύθυνη για την πρόσφυση, την απορρόφηση των κραδασμών και την ελαστικότητα. Kάποιες εξωτερικές σόλες που είναι πολύ κολλώδεις και παχιές (π.χ. κρεπ) πρέπει να αποφεύγονται, καθώς κάνουν τα μικρά παιδιά αδέξια και μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις. 

TΟ ΤΑΚΟΥΝΙ
Tα νήπια δεν χρειάζονται τακούνι στα παπούτσια τους. Oι επίπεδες εξωτερικές σόλες καθιστούν ευκολότερη τη βάδιση. Mεγαλύτερης ηλικίας παιδιά μπορούν να φορούν παπούτσια με τακούνι, όχι όμως πολύ ψηλό (>2,5 cm), καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση του ποδιού προς τα εμπρός, παγιδεύοντας τα δάχτυλα στο παπούτσι. Tο πίσω μέρος του παπουτσιού (το κράτημα της πτέρνας) πρέπει να είναι σκληρό και να φωλιάζει καλά η πτέρνα μέσα, γιατί αυτή καθοδηγεί το μπροστινό μέρος του ποδιού. Tο μποτάκι βοηθά στο καλύτερο κράτημα της πτέρνας, όχι ότι στηρίζει τα σφυρά (αστραγάλους), όπως πιστεύει ο κόσμος. Tα σφυρά δεν χρειάζονται υποστήριξη. Tο υπόδημα πρέπει να είναι εύκαμπτο, για να προσφέρει σταθερή υποστήριξη. Πολύ σημαντικό είναι να έχει το σχήμα του ποδιού.

ΠΗΓΗ: HEALTHVIEW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!