Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ: ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν τρία (3) ζεύγη Αγίων Αναργύρων με τα ονόματα Κοσμάς και Δαμιανός. Όλοι τους ήταν αδέλφια, εξασκούσαν την ιατρική αφιλοκερδώς και ονομάστηκαν «Ανάργυροι», επειδή δεν έπαιρναν ποτέ αργύρια (χρήματα), ούτε από τους φτωχούς, αλλά ούτε κι από τους πλούσιους.


I. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ (από τη Μικρά Ασία)
Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από τη Μικρά Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στη χριστιανική ανατροφή των παιδιών της. Τους αδελφούς Κοσμά και Δαμιανό διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι' αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη. Γνωστό είναι το θαύμα που έκαναν, πετυχαίνοντας τη μεταμόσχευση ενός ποδιού από νεκρό άτομο, σε έναν άρρωστο με σηψαιμία. Έτσι ταπεινά πέρασαν τη ζωή τους, βοηθώντας τους συνανθρώπους τους. Πέθαναν ειρηνικά το 303 μ.Χ. στις Αιγές της Κιλικίας και ενταφιάστηκαν στην πόλη Φερεμά. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 1 Νοεμβρίου.


II. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ (από τη Ρώμη)
Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από τη Ρώμη. Έζησαν το 284 μ.Χ. την εποχή που βασίλευαν οι αυτοκράτορας Καρίνος και Νουμεριανός. Σπούδασαν την ιατρική επιστήμη, καθώς είχαν κοινές κλίσεις και ικανότητες. Έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες και αληθινοί χριστιανοί. Μετά την περάτωση των σπουδών τους, αφιερώθηκαν στην επιστήμη τους και την εξάσκησαν, προσφέροντας φιλανθρωπικό έργο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τους διέβαλαν στον αυτοκράτορα Καρίνο, λέγονταν ότι θεραπεύουν τους ασθενείς τους με θαύματα, χρησιμοποιώντας μαγική τέχνη. Ο ίδιος τους υπέβαλε σε βασανιστήρια, προσπαθώντας να τους κάνει να αρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη. Όταν, μάλιστα, γύρισε το πρόσωπό του προς την πλάτη του, εκείνοι κατάφεραν να τον θεραπεύσουν. Ο αυτοκράτορας τούς άφησε ελεύθερους, αρνήθηκε την ειδωλολατρία και έγινε κι αυτός χριστιανός. Σκοτώθηκαν το 284 μ.Χ. από κάποιον ιατρικό αντίζηλο, ο οποίος ήταν εκείνος που τους είχε διδάξει την ιατρική τέχνη. Τους ξεγέλασε, παρασέρνοντας τους σε ένα βουνό, με την πρόφαση της συλλογής θεραπευτικών βοτάνων και στη συνέχεια, τους χτύπησε με πέτρες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 1 Ιουλίου.


III. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΡΕΠΙΟΣ Ή ΕΥΤΡΟΠΙΟΣ (από την Αραβία)
Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Αραβία. Άσκησαν το επάγγελμα του γιατρού αφιλοκερδώς, διερχόμενοι από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό, επιτελώντας σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Την εποχή που βασίλευε ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός, γύρω στο 292 μ.Χ., καταγγέλθηκαν από τον ηγεμόνα Λυσία και συνελήφθησαν στις Αγαίς της Λυκίας, μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφιά τους Λεόντιο, Άνθιμο και Ευπρέπιο ή Ευτρόπιο. Ομολόγησαν τη χριστιανική τους πίστη και βασανίστηκαν πολύ γι’ αυτό. Τους βύθισαν στον πάτο της θάλασσας, αλλά βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς στη στεριά. Τους έριξαν σε αναμμένη κάμινο, αλλά σώθηκαν με τη βοήθεια του Θεού. Στη συνέχεια τους κρέμασαν σε πέντε (5) σταυρούς και τέλος, διέταξαν τον αποκεφαλισμό τους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 17 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!