Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι οι έφηβοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο. 


Σταθερά αυξανόμενο είναι, σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι στους ενήλικες τα ποσοστά των καπνιστών έχουν μειωθεί. Ωστόσο, ήδη από την ηλικία των 15 ετών, περισσότερο τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια, όχι μόνο αγοράζουν το πρώτο τους πακέτο, αλλά και εθίζονται στο τσιγάρο. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να αποτρέψουμε το παιδί μας από το κάπνισμα; 

Ο καθηγητής στο Y. M. C. A, Adi Jaffe, μας λέει πώς να το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά:

ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στο κάπνισμα, το παράδειγμα το δικό μας, αλλά και η γενικότερη στάση μας απέναντι σε αυτό, έχει πολλά να προσφέρει στην αντίληψη του παιδιού, του αυριανού εφήβου και μελλοντικού ενήλικα, σχετικά με το τσιγάρο. Όταν κάποιος γονέας καπνίζει, φαντάζει δυσκολότερο να «πείσει» το παιδί του για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου. Ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του εμπειρία ως αρνητική, υπερτονίζοντας το κόστος αυτής της συνήθειας.

ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΕΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στον εξωτερικό, κυρίως. Όσο τρομακτικό κι αν του φανεί το θέαμα μιας ακτινογραφίας με μαύρους πνεύμονες, τόσο θετικά θα λειτουργήσει. Γι αυτό, μη διστάσετε να του δείξετε φυλλάδια ενημερωτικά, σχετικά με τις καρδιοπάθειες, ή μη θεωρήσετε ταμπού να του δείξετε ρεαλιστικές εικόνες από ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο καρκίνο του πνεύμονα.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Τα παιδιά σπάνια ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μια που όπως είναι φυσιολογικό πιστεύουν ότι έχουν απεριόριστο χρόνο για τα πάντα. Για να τα αφυπνήσουμε, μπορούμε να ρίξουμε το «βάρος» στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος, όπως: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.

ΜΥΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουν τα παιδιά το κάπνισμα, είναι με το να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες, καθώς έτσι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Επιπλέον, οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.


ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑ
Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα σας ή να πιάνει τασάκια, αναπτήρες και γενικά, να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος, σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή το μαχαιροπίρουνο. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές, έχουν δυο ως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν όταν γίνουν έφηβοι.


ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο, περιλαμβανομένων και των λαθών σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές. Αν είστε καπνιστές, δεν πρέπει να λειτουργείτε ενοχικά, επειδή κάποια στιγμή παγιδευτήκατε στο κάπνισμα οι ίδιοι. Κανένας δεν άναψε το πρώτο του τσιγάρο, ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα 200.000 τα επόμενα 30 χρόνια.


ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα του καπνίσματος έχει πολλές παραμέτρους που δε μπορούμε πάντα να ελέγξουμε, μια που τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά επηρεάζονται από κοντινούς φίλους, αγνοώντας τους κινδύνους και δίνοντας έμφαση στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι. Σε περίπτωση, λοιπόν, που πιάσετε «στα πράσα» το παιδί να καπνίζει, αποφύγετε τις ακραίες συμπεριφορές. Ο πανικός, η κατακραυγή, η ένταση, οι φωνές και οι ατελείωτοι καβγάδες, όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά αποτρέπουν το παιδί να μπει σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με τους γονείς του. Έτσι, εύκολα καταφεύγει στις συμβουλές συνομήλικων και φίλων, οι οποίοι φαίνεται να τους καταλαβαίνουν καλύτερα.


ΠΗΓΗ: ΑΜΥΝΤΙΚΑ

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

  4 σχόλια:

  1. Αγγελική ΔολιανίτηΤρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2014

   Σιγουρα διοτι οι εφηβοι εχουν την σιγουρια οτι " η Ζωη ειναι μπροστα" μπορουμε να πολεμαμε ειμαστε νεοι δεν φοβομαστε, θελουμε και μπορουμε να δοκιμαζουμε. Εαν τους διναμε να καταλαβουν ποσο λαθος κανουν. Εχουν να πολεμησουν εκτος απο τους εμφανεις κινδυνους της εποχης μας και τους κρυμενους νεους κινδυνους. Διατροφη, Περιβαλλον, Αγχος, Αβεβαιοτητα για το μελλον τους, δεν βλεπουν καπου να ξανοιγει ο Ουρανος..........
   Την καλημερα μου

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Καλή μου φίλη, Αγγελική, πόσο δίκιο έχεις σ' αυτά που λες! Είναι τόσοι οι κίνδυνοι της εποχής μας, που πρέπει να βρούμε τρόπους για να τους γνωρίσουμε στα παιδιά μας, να τα αφυπνήσουμε, ώστε να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν... Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια, Αντώνης

    Διαγραφή
  2. Δυστυχώς -στις μέρες μας- ολοένα και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν το κάπνισμα ως μόδα..και εντάσσονται μες στη μάζα (των συνομηλίκων τους) παίζοντάς το cool..και αν αργότερα - μεγαλώνοντας τα παιδιά αυτά καταλάβουν το λάθος τους και θελήσουν να κόψουν το κάπνισμα..δυσκολεύονται πάρα πολύ!..
   Οι γονείς καλό είναι να μην καπνίζουν..ώστε τα παιδιά να μην έχουν τη δικαιολογία να πουν ότι και οι γονείς τους καπνίζουν..αλλά και το σχολείο πρέπει να ενημερώνει λεπτομερώς τα παιδιά για τους κινδύνους του καπνίσματος..γιατί το κάπνισμα - στην ουσία δεν έχει τίποτα απολύτως το θετικό..
   Προσοχή λοιπόν!...

   ΑπάντησηΔιαγραφή
   Απαντήσεις
   1. Σ' ευχαριστούμε πολύ, αγαπημένη μας φίλη Υiota για τις επισημάνσεις σου σχετικά με το κάπνισμα και τις συνέπειές του. Έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν γράφονται από μια μαθήτρια, όπως εσύ! Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά και να μην υιοθετούν τη βλαβερή αυτή συνήθεια!
    Αντώνης

    Διαγραφή

  Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!