Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

ΜΠΛΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΟΔΙΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά, μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή και, κατά ορισμένες απόψεις, υπηρετούσε την ομοιομορφία των μελών της μαθητικής κοινότητας και τη συνοχή της.


Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς συνέρρεαν όλοι οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων σε βιοτεχνίες, αλλά και μεγάλα καταστήματα για να αγοράσουν την ποδιά τους. Ειδικά στην Αθήνα, πλήθος κόσμου επισκέπτονταν τα πολυκαταστήματα: «Αφοί Λαμπρόπουλοι», «Δραγώνας» και «Mινιόν». 

Οι έχοντες και κατέχοντες φορούσαν τις ποδιές «Τseklenis», οι οποίες είχαν πολλές παραλλαγές σχεδίων: με κουκούλα ή χωρίς, με κρικάκια ή με θέση για ομπρελίτσα (!) και με θέσεις για μολύβια, ζώνη ή σούρα στη μέση. Ομολογουμένως, ήταν άριστης ποιότητας και αισθητικής, κόστιζαν, όμως, τα διπλάσια χρήματα από άλλες και έφταναν περίπου στο 1/3 του βασικού μισθού. Λόγω της ακριβής τιμής τους, φοριόντουσαν από ελάχιστες μαθήτριες στα δημόσια σχολεία. Φυσικά, στα ιδιωτικά σχολεία ήταν «must».


Από τις 6 Φεβρουαρίου 1982 η σχολική ποδιά έπαψε να είναι υποχρεωτική. Ήταν απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας, Λευτέρη Βερυβάκη, ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Οι μαθητές, αλλά και πολλοί γονείς ανακουφίστηκαν και δέχτηκαν με χαρά την κατάργησή της, υποστηρίζοντας πως η ποδιά καταπίεζε τους μαθητές που ασφυκτιούσαν μέσα στους γιακάδες. 


Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα σχολεία τότε έμοιαζαν με παιδικά στρατόπεδα, καθώς οι μαθητές φορούσαν τη σχολική τους ενδυμασία, την ποδιά τους (μπλε και παλιότερα μαύρη). Ωστόσο, αρκετοί αναπολούν με νοσταλγία τις «αθώες» εκείνες εποχές, που φορώντας τη σχολική ποδιά τους, δεν αγωνιούσαν καθημερινά, για την εντύπωση που θα προκαλούσε η εμφάνισή τους στους συμμαθητές τους. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι τα σχολεία σήμερα μοιάζουν με παιδικές πασαρέλες.

10 σχόλια:

 1. Κωνσταντίνα ΖαβούΣάββατο, 08 Φεβρουαρίου, 2014

  Αγαπημένη σχολική ποδιά ......

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τη θυμάμαι την ποδιά. Τη φόρεσα μέχρι την δευτέρα δημοτικού. Δεν θυμάμαι εγώ πως ένιωθα για την ποδιά, θυμάμαι όμως πόσο είχε βολέψει τη μητέρα μου.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το "ύφος" της ενδυμασίας του παιδιού το καθορίζει η οικογένεια και η αισθητική της!!!!!!!!!!!!!!!!! Και την εποχή της μπλε- και πιο πριν της μαύρης - ποδιάς, το "ύφος" και την ποιότητα της ποδιάς την καθόριζε η οικογένεια!!!!!!!!!!!!! Θυμάμαι, πόσο καλαίσθητη και κομψή ήταν η ποδιά μου, με δαντέλλα στο λευκό γιακά, με ντυμένα κουμπιά και φοδραρισμένη ζώνη με ασημί ή χρυσαφί κλείστρο!!!!!!!!!!!!!! Δεν έμοιαζε με τις άλλες!!!!!!!!!! Είχα, δε την πολυτέλεια, να αλλάζω την ποδιά μου, στα μέσα της εβδομάδας!!!!!!!!!!!! Θυμάμαι, πόσα παιδιά φορούσαν την ίδια ποδια για εβδομάδες και πόσες ποδιές ήταν ξεθωριασμένες!!!!!!!!!!!!! Σ' εκείνες όμως, τις πολύ δύσκολες και φτωχές εποχές, η ποδιά μετρίαζε τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και ο χώρος του σχολείου γινόταν πιο ανθρώπινος για τα παιδιά που είχαν ανάγκη ... Με την πάροδο των χρόνων, με τους αγώνες των γονιών μας, οι συνθήκες άλλαξαν και η ζωή βελτιώθηκε. Η ποδιά δεν εξυπηρετούσε, πια, το σκοπό, για τον οποίον καθιερώθηκε, κι έτσι, καταργήθηκε!!!!!!!!!!! Η κοινωνία, σήμερα, δεν μπορεί να καθοδηγήσει τα παιδιά και δεν καταφέρνει να ορίσει και το δικό της βηματισμό. Απόρροια της βαθιάς κοινωνικής κρίσης είναι και τα φαινόμενα "παιδάκια-μοντελάκια"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Καλησπέρα, Αντώνη!!!!!!!!!!!!!!!! Με τις αναρτήσεις σου ανακαλείς τις μνήμες μου και μού δίνεις τη δυνατότητα, να εκφράσω τις απόψεις μου!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολύ σ' ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και πάλιν και πολλάκις ξεχυλίζει η ομορφιά, το φώς, η καλαισθησία, η αγνότητα...
  Συμφωνώ με τα ως άνω σχόλια. Άς κρατήσουμε εντός των καρδιών μας την (παλιά) απλότητα και αισθητική.

  Έρρωσθε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είπε μια κοπέλα, όπου είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό του Εθνους (εφημερίδα), ότι, στα σχολεία γίνονται κλίκες και ομάδες παιδιών, δημοφιλείς, και για να ενταχθεις σε αυτές, ένα από τα κριτήρια είναι και η ένδυση. Δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει ένα ιδιωτικό δημοτικό, όταν κάνουν προσευχή, τα παιδιά είναι όλα με τις μπλε ποδιές τους. Γιατί να μην υπάρχει και στο δημόσιο σχολείο η πόδια; Ισως να είχαμε αποτρέψει να εμφανιστούν και διάφορα φαινόμενα "ασχημά", εξαιτίας της ποδιας, τα οποία ξεπετάγονται σαν "υιοί", που δεν καταπολεμούνται.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η σχολική ποδιά ξυπνάει σε όλους μας αναμνήσεις.Όποιος επιθυμούσε να ξεχωρίζει το κατάφερνε φορώντας μια ακριβή ή με ιδιαίτερο σχέδιο ποδιά.Οι υπόλοιποι ασφυκτιούσαν μέσα σε ένα ρούχο που σε έκανε να νιώθεις ίδιος αλλά όχι απαραίτητα ίσος με τούς άλλους.Τα τελευταία χρόνια τις φορούσαν μόνο τα κορίτσια.Τα αγόρια εκείνη την περίοδο δεν τα ενδιέφερε η εμφάνισή τους.Όταν καταργήθηκε εστιάσαμε όλοι στην αμφίεση των μαθητριών και κάναμε λόγο για πασαρέλες στα σχολεία.Αρκετά χρόνια μετά ποιός ασχολείται με το τι φοράει το παιδί του διπλανού;Το να επιλέξει ένα παιδί τα ρούχα του είναι έκφραση της προσωπικότητάς του και αποτελεί στάδιο της διαμόρφωσής της.Πόσες φορές δεν ασχοληθήκαμε με τα ρουχαλάκια της κορούλας μας που ήθελε να ντυθεί στο νηπιαγωγείο σαν τη μαμά!Το κουβεντιάσαμε, τσακωθήκαμε, τα βρήκαμε.Ηταν κι αυτό μέρος της διαπαιδαγώγησής της.Η ποδιά εξυπηρέτησε ανάγκες μιας άλλης εποχής και πολύ σωστά ακολούθησε την εποχή της στο μπαουλάκι των αναμνήσεων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εδώ στην Κύπρο η στολή δεν καταργήθηκε ποτέ και ούτε θέλουμε να καταργηθεί για πολλούς πολλούς λόγους...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εμας μεχρι το 2010 2011 φορουσαν τα παιδια ποδια. Περιμεναν τα παιδια καθε αρχη της χρονιας να παμε για την καινουργια μας ποδια!!!!! Θα ειχε ζωνη θα ειχε γιακα με δαντελα θα ηταν κοντη μακρια? Ωραιες εποχες. Καθε Κυριακη βραδυ οι ποδιες μας στην κρεμαστρα κολαριστες κολαριστες!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τα δικά μου ταξίδιαΔευτέρα, 08 Φεβρουαρίου, 2016

  ...κι εκείνα τα πλεκτά γιακαδάκια από τα χεράκια της μαμάς...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όλα τα παιδιά έμοιαζαν ίσα χωρίς διαφημίσεις σε μάρκες και μάλιστα ξένων εταιρειών.


  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!