Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ…

Ένα θέμα που, συνήθως, απασχολεί τους γονείς είναι η προκλητικότητα των παιδιών τους. Ενώ τους απαγορεύουν να κάνουν κάτι, αυτά, επίτηδες, τους αγνοούν. Συχνά μάλιστα, κρυφογελούν, περιμένοντας την αντίδρασή τους. Τελικά, φαίνεται σαν να τους εκβιάζουν.


Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας, μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό:
 • Αυτή η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος για να απαντήσει το παιδί στο ερώτημα: «Μέχρι ποιο σημείο μπορώ να φτάσω; Είναι άραγε άκαμπτες οι απαγορεύσεις των γονιών; Ποια είναι τα όρια;»
 • Έχετε σκεφτεί ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σας κινήσει το ενδιαφέρον; Aν δεν έκανε έτσι, ο μπαμπάς θα άρχιζε αμέσως να διαβάζει την εφημερίδα του κι η μαμά θα το άφηνε για να πάει να κάνει δουλειές. Ένα παιδί που δεν έχει βρεθεί με τους γονείς του όλη την ημέρα δεν μπορεί να δεχτεί να μην του δίνουν όλη την προσοχή τους.
 • Σ’ άλλες περιπτώσεις, αν δέχεται πολλές παρατηρήσεις από τους γονείς, για παράδειγμα, επειδή ενοχλεί ή χτυπά το μικρότερο αδελφάκι του, το παιδί επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να σας προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και να κινεί τα νήματα της οικογένειας, έστω και με αρνητικό τρόπο.
 • Oι γονείς, από την άλλη πλευρά, παραπονιούνται συνεχώς ότι «μας προκαλεί, μας αναγκάζει να του κάνουμε παρατηρήσεις». Άθελά σας, μπαίνετε σε έναν αγώνα υπεροχής, χωρίς κανέναν νικητή.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ
Αρχικά, εξετάστε τι κρύβεται πίσω από την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού. Αναλογιστείτε αν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, αν ασχολείστε ικανοποιητικά μαζί του. Είστε χαλαροί όταν γυρίζετε στο σπίτι; Έχετε καλή διάθεση;
 • H συμπεριφορά του παιδιού, ίσως, είναι μια απάντηση στη στάση σας. Σίγουρα μπορεί να αλλάξει, αρκεί να αποφασίσετε ν’ αλλάξετε πρώτα εσείς.
 • Κάνετε την αρχή, αγνοώντας κάποια αρνητικά στοιχεία της συμπεριφοράς του. Έτσι, διαψεύδετε τη βεβαιότητα που έχει ότι θα αντιδράσετε με το γνωστό τρόπο, δηλαδή με φωνές κ.λπ.
 • Αντίθετα, επαινέστε κάποιες άλλες θετικές ενέργειες που, ίσως, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή που το ενθαρρύνετε εσείς να κάνει.
 • Σταδιακά, θα καταλάβει ότι μπορεί να κερδίζει το ενδιαφέρον σας με θετικούς τρόπους και να εισπράττει τον έπαινο.
 • Φυσικά, αυτό χρειάζεται να γίνεται σε σταθερή βάση, γιατί τα παιδιά είναι καχύποπτα και σας δοκιμάζουν. Αν, λοιπόν, εσείς, με τις πρώτες προκλήσεις, αρχίσετε πάλι να συμπεριφέρεστε με το γνώριμο σ’ εκείνα τρόπο, δηλαδή με παρατηρήσεις, τότε η προσπάθειά σας να τροποποιήσετε τη στάση σας θα έχει αποτύχει. Το παιδί επιβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζετε και γίνεται πιο προκλητικό. Eίναι, λοιπόν, απαραίτητο να είστε αποφασισμένοι και σταθεροί.
 • Mη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό, αν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με το παιδί.

ΠΗΓΗ: AKAPPATOU.GR

2 σχόλια:

 1. Μπέττυ ΑποσπόρηΔευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2014

  Πιστεύω πως μία από τις ευθύνες που έχουμε ως γονείς,είναι να βάζουμε όρια. Να μάθουμε στα παιδιά μας το περίφημο "ως εδώ και μη παρέκει".Να τα βοηθήσουμε σιγά σιγά να ξεχωρίζουν τι είναι επιτρεπτό, παραδεκτό,σωστό και τι είναι απαράδεκτο και στραβό. Να τα ετοιμάσουμε να γίνουν ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι άνθρωποι. Να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Είναι μέρος της ευθύνης να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφάλεια.
  Κύριε Κρασάκη συγχαρητήρια για το θέμα των ορίων που δημοσιεύσατε στα παιδικά χαμόγελα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κ. Αποσπόρη, σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και το σχόλιό σας στο συγκεκριμένο άρθρο!

   Ως γονείς, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά μας όση αγάπη και φροντίδα χρειάζονται, για να μεγαλώσουν όμορφα και σωστά. Μέσα, όμως, από τη λειτουργία της δικής μας οικογένειας, η οποία είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, θα πρέπει να θέσουμε τα όρια και τους κανόνες μας σε αυτά, ώστε να συνυπάρξουμε αρμονικά και να αναπτύξουμε μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης, αγάπης, τρυφερότητας και σεβασμού.

   Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν από πολύ μικρά ποια είναι τα «πρέπει» και οι επιπτώσεις των πράξεών τους, για να μπορούν να διακρίνουν το «σωστό» από το «λάθος». Όταν θα μάθουν να τηρούν τα όρια και τους κανόνες μέσα στην οικογένεια, θα είναι σε θέση να σεβαστούν και τα όρια των άλλων και δεν θα επιτρέπουν εύκολα να καταπατήσει κανείς τα δικά τους.

   Φυσικά, απαιτείται αρκετός χρόνος προσπάθειας από μεριάς μας, όπου η ηρεμία, η υπομονή, η επιμονή και η σταθερότητα στη συμπεριφορά μας θα είναι πολύτιμοι βοηθοί μας, για την αντιμετώπιση πιθανών αντιδράσεων... Μέσα από τη δική μας στάση θα εδραιωθούν ο σεβασμός, ο αυτοέλεγχος και η συνέπεια της συμπεριφοράς τους.

   Έτσι θα προστατεύσουμε, ουσιαστικά, τα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και να προσαρμοστούν ομαλά σε αυτό, «χτίζοντας» μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα τους.
   Αντώνης

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!