Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ


«Μικρό πουλί τριανταφυλλί, δεμένο με κλωστίτσα,
με τα σγουρά φτεράκια του στον ήλιο πεταρίζει.

Κι αν το τηράξεις μια φορά, θα σου χαμογελάσει
κι αν το τηράξεις δυο και τρεις, θ' αρχίσεις το τραγούδι!»

                                                      ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Γνωστό σε όλους μας το κυκλάμινο, ένα πανέμορφο λουλούδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής φύσης. Επίσης, ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα άγρια κυκλάμινα που ευδοκιμούν στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία των κυκλάμινων που πωλούνται στα ανθοπωλεία.

Τα άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοικτό ροζ χρώμα, με σκούρο ροζ στεφάνι στη βάση των πετάλων τους, ενώ τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από το λευκό, μέχρι το μοβ. Τα φύλλα τους είναι σκούρα πράσινα, σε σχήμα καρδιάς, και συνήθως, έχουν γραμμές από γκρι ή ασημένιο χρώμα.

Πρόκειται για βολβώδη φυτά (οι βολβοί τους, όμως, έχουν σχήμα καρότου κι όχι κρεμμυδιού) και ανθίζουν από τον Νοέμβριο, έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου, μέχρι τον Δεκέμβριο. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ποικιλίες, που δεν ευδοκιμούν στην ελληνική ύπαιθρο, που ανθίζουν από την άνοιξη, έως τις αρχές του καλοκαιριού.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Τα κυκλάμινα είναι απαιτητικά φυτά. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι, κυρίως, ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Τοποθετήστε τα, λοιπόν, σε δροσερό, φωτεινό σημείο, απαραιτήτως μακριά από τις ακτίνες του ήλιου και φροντίστε ο χώρος να έχει αρκετή υγρασία.

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή έναν κουβά με νερό που, όμως, θα πρέπει να έχει, περίπου, τη θερμοκρασία του χώρου. Αφήστε τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται, 10-15 λεπτά είναι αρκετά, και όταν δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, βγάλτε τη γλάστρα από το νερό. Αδειάστε το νερό που, τυχόν, λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί οι ρίζες των κυκλάμινων σαπίζουν εύκολα. Ξαναποτίστε με τον ίδιο τρόπο, όταν δείτε ότι το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει. Τα κυκλάμινα χρειάζονται υγρό χώμα, αλλά το υπερβολικό πότισμα θα καταστρέψει τα φυτά.


Όταν τα λουλούδια μαραθούν και πέσουν, κόψτε τα και βγάλτε τη γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Τοποθετήστε την σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο και σταματήστε το πότισμα. Θα δείτε τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί οι βολβοί «κοιμούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα ξαναρχίσετε να ποτίζετε στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ο Σεπτέμβριος είναι η ιδανική εποχή για να αλλάξετε γλάστρα. Χρησιμοποιήστε ελαφρύ χώμα (όχι άργιλο), φροντίστε η αποστράγγιση να είναι πολύ καλή και τοποθετήστε τους βολβούς κοντά στην επιφάνεια της γλάστρας. Σκεπάστε τους βολβούς με 2-5 εκατοστά χαλίκι, πευκοβελόνες ή φύλλα. Αυτά τα υλικά βοηθούν στο να παραμείνει η υγρασία στο χώμα τις ζεστές ημέρες, αλλά και προφυλάσσουν τους βολβούς από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Αν αποφασίσετε να μεταφυτεύσετε τα κυκλάμινα στον κήπο σας, προσπαθήστε να μιμηθείτε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευδοκιμούν τα κυκλάμινα στη φύση. Στη σκιά, κοντά στον κορμό, μεγάλων κωνοφόρων δένδρων, κάτω από το στρώμα των πεσμένων φύλλων, όπου το φως του ήλιου φτάνει φιλτραρισμένο και προφυλάσσονται από το δυνατό αέρα. Τα κυκλάμινα των ανθοπωλείων δεν αντέχουν θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, οπότε φροντίστε να καλύψετε τα φυτά στον κήπο, αν στην περιοχή σας χιονίζει ή αν το κρύο είναι πολύ τσουχτερό.

ΠΗΓΗ: VALENTINE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!