Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

«Ας παίξουμε πάλι, ώστε αυτή τη φορά να σε κερδίσω», σας λέει το μικρό σας. Συμφωνείτε να παίξετε πάλι και κρυφά αναρωτιέστε, μήπως οι προσπάθειές σας να το βοηθήσετε να κερδίσει, είναι πλέον, υπερβολικές. Μπορεί να βελτιώνεται με κάθε παιχνίδι, αλλά η επιθυμία του να κερδίσει είναι τόσο μεγάλη, που δεν το αντιλαμβάνεται. Πώς λοιπόν, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας τη διαφορά, μεταξύ του να επιτύχει σε κάτι που κάνει, από το να κερδίζει με κάθε κόστος;


Ελάτε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ανταγωνισμού και πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε το παιδί μας να μην ξεπεράσει κάθε όριο για να νικήσει:

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ;
Είναι αδύνατον να προστατεύσει κανείς το παιδί του από τον ανταγωνισμό και ίσως, δεν το θέλει. Κάθε παιδί μπορεί να πάρει πολύτιμα μαθήματα από αυτόν, που θα του χρησιμεύσουν αργότερα στη ζωή του.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
Τα παιδιά, στα πέντε χρόνια τους, αρχίζουν να κατανοούν ότι οι κανόνες είναι η βάση κάθε παιχνιδιού. Όταν το κάθε ένα κάνει τους δικούς του κανόνες, δεν μπορούν να παίζουν μαζί και το παιχνίδι, δεν είναι πλέον, ευχάριστο. Όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο περισσότερο θα διασκεδάζει παίζοντας με τα άλλα παιδάκια, καθώς μεγαλώνει.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ
Ο καλός νικητής δεν θριαμβολογεί άσχημα με τη νίκη του! Και ο ηττημένος δεν στραβομουτσουνιάζει! Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό δίδαγμα για κάθε παιδί, είναι, επίσης, σημαντικό να το μάθει νωρίς στη ζωή του. Μπορεί να συγχωρέσουμε εύκολα έναν εξάχρονο μικρό έξαλλο, γιατί έχασε, αλλά ο δεκαεξάχρονος που ρίχνει μπουνιά στο φίλο του, είναι ασφαλώς κάτι άλλο. Όσο μεγαλώνει, είναι πολύ δύσκολο να μάθει να χάνει.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
«Δεν έχει σημασία αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις, σημασία έχει πώς θα παίξεις». Έχουμε όλοι ακούσει αυτή τη φράση πάρα πολλές φορές, γιατί είναι αλήθεια. Ο χαμένος μπορεί να αισθάνεται καλά, γιατί προσπάθησε σκληρά. Όπως, επίσης, ο νικητής, σκεπτόμενος το παιχνίδι, κατάλαβε ότι δεν θα κέρδιζε, αν δεν προσπαθούσε πάρα πολύ στο τέλος.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ;
Οι ανταγωνιστικές καταστάσεις μπορούν εύκολα να βγουν εκτός ελέγχου. Ψάξτε για σημάδια, ότι το παιδί σας σκέφτεται πως το να νικήσει είναι πιο σημαντικό, από το να παίζει με τους φίλους του. Όπως, για παράδειγμα, αν δείτε ότι αλλάζουν συνέχεια τους κανόνες, κάποια παιδιά προσπαθούν να εξαπατήσουν τα άλλα και μερικά αρνούνται να συνεχίσουν το παιχνίδι. Τότε είναι ασφαλώς η στιγμή, να κάνουν ένα διάλειμμα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ;
Όταν τα παιδιά επικεντρώνονται στη νίκη, μπορεί να αρχίσουν να αξιολογούν τον εαυτό τους με βάση το πόσο πολλές νίκες επιτυγχάνουν. Ακόμη και αν κερδίζουν, σε ένα ποσοστό 90% δεν είναι ποτέ ευχαριστημένα. Αυτό είναι καταστροφικό για ένα άτομο, λένε οι ειδικοί. Ψάχνει πάντα για την επόμενη νίκη. Είναι ένας λόγος παραπάνω να αποτραπεί μια υπερβολικά ανταγωνιστική φύση εν τη γενέσει της.


ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ;
Εάν έχει επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό, θα κάνει τα πάντα για να μην χάσει. Μπορεί να «κλέψει», να πει ψέματα, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για να κερδίσει. Επίσης, δεν θα δοκίμαζε ένα νέο παιχνίδι ή δραστηριότητα, αν δεν πίστευε ότι είναι πολύ καλό σε αυτό.

Εάν διαπιστώσετε ότι θέλει πάντα να κερδίζει, προσπαθήστε να μάθετε γιατί. Συζητήστε μαζί του. Μήπως πιστεύει ότι αν χάσει, θα το αγαπάτε λιγότερο; Ή είναι μια προσπάθεια να μιμηθεί τον επιτυχημένο μεγαλύτερο αδελφό του;

Βοηθήστε το να αξιολογήσει σωστά τα πράγματα. Το να χάσει κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει στη ζωή. Προσπαθήστε να του επισημάνετε όλα αυτά που έχει πετύχει και υπενθυμίστε του ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα. Αν, όμως, δείτε ότι αναστατώνεται κάθε φορά που χάνει, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;
Φυσικά τα αδέλφια παίζουν μαζί, έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπηδήσει κάποιος ανταγωνισμός. Υπάρχει μία φυσική αντιπαλότητα μεταξύ των αδελφών, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια. Όταν παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια, υπενθυμίστε τους ότι η διασκέδαση είναι πιο σημαντική από το να χάσουν ή να κερδίσουν. Επίσης, μπορείτε να πείτε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ταλέντο και το να κερδίζεις, δεν σημαίνει ότι είσαι καλύτερος.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ Ή ΑΔΕΛΦΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ;
Μιλήστε με τα παιδιά σας, πείτε: «έχω προσέξει ότι όταν παίζετε, ο Γιάννης πάντα κερδίζει. Αναρωτιέμαι γιατί…» Έτσι τα σπρώχνετε να βρουν αυτά τη λύση. Ίσως επιμείνουν ότι, το μεγαλύτερο παιδί έχει περισσότερες ικανότητες ή εμπειρία στο παιχνίδι. Αν αυτή είναι η περίπτωση, προσπαθήστε να βρείτε και να προτείνετε κάτι που θα διευκολύνει το πιο μικρό παιδί. Όπως, για παράδειγμα, αν παίζουν κάποιο παιχνίδι με κάρτες, ο μικρότερος να αρχίσει έχοντας περισσότερες κάρτες. Το σημαντικό είναι να μπορούν να διασκεδάζουν. Ασφαλώς, πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να αισθάνονται καλά στο παιχνίδι, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και να βελτιώνονται.

Σίγουρα το να νικήσεις είναι σπουδαίο,
αλλά δεν είναι το παν!

ΠΗΓΗ: PAIDORAMA.COM

4 σχόλια:

 1. Χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δώσατε, για άλλη μια φορά...σας ευγνωμονούμε γι' αυτό!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Μιλήστε στα παιδιά σας!" Ευχαριστούμε, Αντώνη, που δεν κουράζεσαι να το επαναλαμβάνεις!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Σίγουρα το να κερδίσεις είναι σπουδαίο, αλλά δεν είναι το παν".Σπουδαία φράση!
  Νομίζω πως γονείς και δάσκαλοι, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας όχι μόνο όταν κερδίζουν, αλλά κι όταν ξέρουν να χάνουν. Πολλές φορές το ξεχνάμε και τα κάνουμε να νιώθουν σπουδαία μόνο μέσα από τη νίκη. Δεν είναι όμως έτσι, δεν πρέπει να είναι έτσι. Τις περισσότερες φορές, εμείς οι ίδιοι με τη στάση, τα μάτια και τα λόγια μας τους λέμε το αντίθετο. Τραβάμε μια διορθωτική γραμμή σε δύο λέξεις από την παραπάνω σπουδαία φράση... στο ΑΛΛΑ και το ΔΕΝ!!!
  Ευχαριστούμε για την υπέροχη ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο υγιής ανταγωνισμός -εκείνος που έχει ρεαλιστικούς στόχους- ρίχνει το βάρος στη «διαδρομή» και όχι μόνο στο τέρμα. Επιβραβεύει την προσπάθεια και όχι μόνο τη νίκη. Είναι πολύτιμος για την ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας! Χαίρομαι για την τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο θέμα και σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλιά σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!