Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ

Μια έρευνα που ήδη έχει προβληματίσει πολλούς γονείς... Τα παιδιά μας περνούν όλο και περισσότερες ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που πολλοί υποψιαζόμασταν. Το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα δίκτυα επικοινωνίας επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών στην εφηβεία, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές τονίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αλλά και αγχώδους διαταραχής.


Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν περίπου 500 έφηβοι, ηλικίας 11 έως 17 ετών. Τα παιδιά αυτά, όπως δήλωσαν στις απαντήσεις τους, επενδύουν συναισθηματικά στα μέσα, δίνοντας περισσότερη σημασία από όσο θα έπρεπε στους διαδικτυακούς φίλους τους. Κάποια παιδιά δε, δήλωσαν ότι πολλές φορές νιώθουν άγχος, αν δεν απαντήσουν αμέσως σε ένα μήνυμα και βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για να μη χάσουν κάποιο, δίνοντας παραπάνω σημασία στην επικοινωνία, από όση θα έπρεπε.

Η εικόνα, άλλωστε, ενός παιδιού που είναι συνέχεια συνδεδεμένο σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέσω κινητού ή τάμπλετ, είναι σε όλους μας γνώριμη και όπως παρατηρούν και οι μελετητές, ο μέσος όρος ηλικίας όλο και μικραίνει: 11χρονα παιδιά χρησιμοποιούν πολύ το Facebook και ταυτοχρόνως σε πολλαπλές συσκευές, τονίζουν.

Τα πιο αγχωμένα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν εκείνα που πόσταραν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος μεγάλης επιρρέπειας στην έναρξη κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής και η φτωχή ποιότητα ύπνου να συμβάλει σε αυτό», δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας δρ Χέδερ Λίλαντ Γουντς από την ερευνητική ομάδα, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι, τα μέσα μπορεί να προκαλούν και το αίσθημα της χαμηλής αυτοπεποίθησης, όταν το παιδί θεωρεί το διαδικτυακό κόσμο παρόμοιο του πραγματικού και επενδύει πολλά σε αυτόν. «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν την ύπαρξη της σχέσης προβλημάτων ψυχικής υγείας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία», δηλώνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο του Σιάλτ στις Η.Π.Α., επισημαίνει την αρνητική επίδραση που έχουν οι selfies στην ψυχολογία των νεαρών κοριτσιών, αλλά και μεγαλύτερων γυναικών: «Η νέα κουλτούρα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όμως, επιδεινώνει την κατάσταση, από τη στιγμή που οι νέοι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά από μη ρεαλιστικές εικόνες με τις οποίες συγκρίνονται, με αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεικόνα τους». Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας Ευτυχίας της Κοπεγχάγης, οι άνθρωποι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν το Facebook είναι πιο ευτυχισμένοι και παρουσιάζουν σημαντική μείωση του στρες, του θυμού, αλλά και της μοναξιάς τους.

ΠΗΓΗ: BORO.GR
 

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

2 σχόλια:

 1. Εκχωρίσαμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας στην ευχέρεια της χρησιμοπόιησής τους από την ... τεχνολογία! Αφήσαμε τα παιδιά μας μόνα στο σπίτι, χωρίς να ανησυχούμε, γιατί ανέλαβε την ασφάλειά τους η ... τεχνολογία! Προσφύγαμε στην ευκολία των έτοιμων απαντήσεων στις απορίες των παιδιών μας, γιατί η ... τεχνολογία μάς παρείχε λύσεις γρήγορες! Παρακολουθήσαμε κινηματογραφικές ταινίες χωρίς την απόλαυση της κινηματογραφικής αίθουσας, της προσήλωσης, της συζήτησης μετά, από τον καναπέ του σαλονιού μας, γιατί η ... τεχνολογία μας εξυπηρετούσε! Και την ανάγκη των παιδιών μας για την διαρκή και ουσιώδη παρουσία μας στην ζωή τους την παραχωρήσαμε, ακρίτως, στην ... τεχνολογία! Τώρα, παρακολουθούμε μελέτες και μετρήσεις και συμπεράσματα ... εργαστηρίου με την μεσολάβηση της ... τεχνολογίας! Η απουσία μας είναι απόλυτη!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Οι γονείς θα πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους από νωρίς, και αρκετά συχνά, για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, έτσι ώστε όταν υπάρχει πρόβλημα, να μπορούν να τους το αναφέρουν. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουν στις τελευταίες τεχνολογίες, ιστοσελίδες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους και να αξιολογούν, αναλόγως, τις δραστηριότητές τους στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!