Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Τα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» δημοσιεύουν με πολλή χαρά το παρακάτω πασχαλινό θέμα ομαδικής, τρισδιάστατης κατασκευής Επιταφίου, που μας έστειλε η καλή συνάδελφος και φίλη του ιστολογίου κ. Αφροδίτη Σπανουδάκη, παιδαγωγός, συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «Άστρο Άσπρο Παγωτό» στην Αγία Παρασκευή. Όπως θα διαπιστώσετε, το αποτέλεσμα της προσπάθειας των μικρών παιδιών, με την καθοδήγηση των παιδαγωγών, είναι εντυπωσιακό! Χρησιμοποιήθηκαν απλά, καθημερινά ή και άχρηστα υλικά και κατασκευάστηκε ένας ανθοστόλιστος Επιτάφιος, που αποτελεί θαυμάσια εργασία, άξια προς μίμηση! Ευχαριστώ πολύ την κ. Σπανουδάκη για την εξαιρετική ιδέα της και τη συνεργασία της μαζί μου και θα περιμένω νέα θέματά της για δημοσίευση!!!

                                                                                                         Αντώνης Κρασάκης


ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
 • χαρτόκουτο στο μέγεθος που επιθυμούμε
 • κόκκινη και καφέ τέμπερα
 • σφουγγαράκια 
 • γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα
 • κλαδιά θάμνου
 • κόκκινη κορδέλα
 • κόκκινο και καφέ ύφασμα
 • εφημερίδα
 • ρολά κουζίνας 
 • εκτυπωμένη εικόνα του Ιησού
 • κόλλα
 • ψαλίδι
 • γλωσσοπίεστρα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Η κατασκευή αυτή απαιτεί μία μικρή προετοιμασία. Η παιδαγωγός ενώνει με σιλικόνη το χαρτόκουτο, τα ρολά κουζίνας και το χαρτόνι, για να είναι σταθερός και γερός ο σκελετός της κατασκευής μας. Επιπλέον, με το γκοφρέ χαρτί δημιουργεί μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα.


Ας περάσουμε, όμως, στο ενδιαφέρον μέρος της κατασκευής, στο οποίο δούλεψαν τα μικρά μας χεράκια.


Αρχικά, τα παιδιά παίρνουν τα λουλούδια από γκοφρέ χαρτί, τα βάφουν ελαφρά με το σφουγγαράκι και με την κόκκινη τέμπερα, ώστε να πάρουν μία πιο όμορφη και διαφορετική όψη και φυσικά, να δουλέψουν τη λεπτή τους κινητικότητα και τα αφήνουν να στεγνώσουν.
 

Στη συνέχεια, στην οροφή του Επιταφίου, με τη βοήθεια των παιδιών τσαλακώνουμε και κολλάμε την εφημερίδα μας, ώστε να δημιουργήσουμε την αίσθηση του τρούλου. Μετά, καλύπτουμε με καφέ γκοφρέ.


Συνεχίζουμε με τις τέσσερις κολώνες του Επιταφίου, τις οποίες τις χρωματίζουμε με κόκκινη και καφέ τέμπερα. Μετά κολλάμε την κόκκινη κορδέλα μας, αφού την περιστρέψουμε και αφήνουμε να στεγνώσει το χρώμα και να σταθεροποιηθεί η κόλλα με την κορδέλα.
 

Έπειτα, στη βάση του Επιταφίου -με τη βοήθεια γλωσσοπίεστρων- τα παιδιά απλώνουν την κόλλα και στη συνέχεια, κολλάνε το καφέ ύφασμα.
 Αμέσως μετά, κολλάνε την εικόνα του Ιησού και τέλος, αφού ξαναβάλουν κόλλα πάνω από το καφέ ύφασμα, ρίχνουν τα κομματάκια από γκοφρέ χαρτί γύρω της -όπως γίνεται και στην Εκκλησία- με φύλλα ή πέταλα από διάφορα λουλούδια που περίσσεψαν από το στολισμό του Επιταφίου.
 

Όσο αφήνουμε να σταθεροποιηθούν όλα τα παραπάνω, τα παιδιά κολλάνε ένα ένα τα λουλούδια στην οροφή του Επιταφίου.

Κάπως έτσι, περνάμε στο τελευταίο μέρος της δουλειάς των παιδιών. Τα μεγαλύτερα παιδάκια παίρνουν τα κλαδιά θάμνου, τα κρατάνε και με καφέ γκοφρέ χαρτί τα τυλίγουν, μέχρι να είναι εντελώς σταθερά και δημιουργούν δύο μεγάλα ξύλα. Στη συνέχεια, τα ενώνουν κάθετα το ένα στο άλλο και ο Σταυρός του Επιταφίου είναι έτοιμος!

Δύο βήματα έμειναν ακόμη για να ολοκληρωθεί η κατασκευή μας αυτή...

 

Η παιδαγωγός με σιλικόνη κολλάει τον Σταυρό στην οροφή του Επιταφίου και επίσης, με σιλικόνη δημιουργεί το κυματιστό εφέ στην μπροστινή πλευρά του, με το κόκκινο ύφασμα.

Και ο Επιτάφιός μας είναι έτοιμος! 


ΣΤΟΧΟΙ
 • Κατασκευή με αφορμή τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.
 • Ενσωματώνουμε τη θρησκευτική μας παράδοση στις παιδαγωγικές μας δραστηριότητες, με στόχο να ενισχύσουμε το πνεύμα των ημερών.
 • Ενημέρωση για τον Επιτάφιο, αφού όλα τα παιδάκια μας θα επισκεφθούν την Εκκλησία, θα δουν και θα ακούσουν γι αυτόν.
 • Εξάσκηση στη λεπτή κινητικότητα. 
 • Ενίσχυση της ομαδικότητας.
 • Αξιοποίηση άχρηστων υλικών. 
 • Εκτέλεση εντολών, χωρίς τη βοήθεια των παιδαγωγών στο μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής, ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν την οδηγία που δίνουμε, αλλά ταυτόχρονα, να αφεθούν στον αυθορμητισμό, στη φαντασία και στην κριτική τους σκέψη. 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
Με αφορμή τις Άγιες αυτές ημέρες του Χριστιανισμού, μέσα από μία κατασκευή, καταφέραμε να ενημερώσουμε τα παιδιά, να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τα θρησκευτικά έθιμα του τόπου μας αυτών των ημερών, να ενώσουμε τη δημιουργικότητα και την προσπάθεια του κάθε παιδιού και να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα αρκετά εντυπωσιακό, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους Επιταφίους στις εκκλησίες, αφού το μεγαλύτερο μέρος το εκτέλεσαν τα ίδια τα παιδιά μας.

Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι, μάθαμε και άλλους τρόπους να χρησιμοποιούμε τα άχρηστα υλικά και φυσικά, δυναμώσαμε και ενισχύσαμε την ομαδική δουλειά, αλλά και την ατομική προσπάθεια όλων των παιδιών.


 Η προσπάθεια είναι οδός προς την επιτυχία,
ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα!

Τέλος, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την προσπάθεια και από την ομαδική βοήθεια που προσφέρουν τόσο οι παιδαγωγοί, όσο και τα ίδια τα παιδιά μεταξύ τους. 


                                                                                                      Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

 1. κ. Σπανουδάκη, συγχαρητήρια για την υπέροχη ιδέα που μοιραστήκατε μαζί μας! Να είστε πάντα τόσο άξια και δημιουργική! Τα παιδιά μας έχουν πολλή ανάγκη από ανθρώπους έξυπνους, πολυτάλαντους, που τα αγαπούν και θέλουν πραγματικά να τους μεταδώσουν τη γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

  Σας εύχομαι ολόψυχα "Καλό Πάσχα" και "Χαρούμενη Ανάσταση"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αφροδιτη ΣπανουδακηΚυριακή, 01 Μαΐου, 2016

   Καλή Ανάσταση, με υγεία, ΑΓΑΠΗ και δημιουργία!!!!! Ευχαριστούμε πολύ για όλα!!!!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
 2. Ω! Παιδιά μου, λουλουδάκια της Ανοιξης!!!!! Δική σας η Ανάταση και η χαρά της Δημιουργίας!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο πιο όμορφος και ξεχωριστός Επιτάφιος που έχω δει!

  Είναι μια υπέροχη πασχαλινή ιδέα για τα παιδιά, καθώς όλα μαζί συμβάλλουν στην κατασκευή του Επιταφίου, τηρώντας το έθιμο του στολισμού του. Μου άρεσε όλη η διαδικασία, βήμα βήμα! Είμαι σίγουρη ότι κανένα παιδί δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτή τη δημιουργία και θα νιώθει πολύ περήφανο που βοήθησε, ώστε να προκύψει το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα.

  Μπράβο στα παιδιά, στην κ. Σπανουδάκη και σε όλες εκείνες τις άξιες παιδαγωγούς, που μπορούν μέσα από την πλούσια φαντασία και το μεράκι τους να υλοποιούν κάθε ιδέα, όσο πολύπλοκη κι αν φαίνεται! Είναι πολύ σπουδαίο που "χτίζουν" τις παιδικές αναμνήσεις των παιδιών με γεύση και άρωμα πασχαλινό! Καθώς τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα «ταξιδεύουν» συχνά με νοσταλγία σε αυτές... Όπως κι εμείς...

  "Καλό Πάσχα" σε όλους, με υγεία και πολλά παιδικά χαμόγελα γύρω μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη και Πόπη.
  Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
  Σας ευχόμεθα καλή Ανάσταση και ένα όμορφο και χαρούμενο Πάσχα.
  Με αγάπη Ντένης Νική Κονταρίνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένοι μας φίλοι, σας ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές! Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να αποτελέσει Ανάσταση ελπίδας για όλους μας, για έναν κόσμο ειρηνικό, δημιουργικό κι ευτυχισμένο!

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!