Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί) είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Μέσα υπάρχουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά της κ.λπ., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με τον Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από τον Χριστό και την Παναγία γι' αυτό τον αγώνα.


Ποιητής των Χαιρετισμών είναι, μάλλον, ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο (έχει μουσική) και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται "κοντάκιο". Έχει 24 στροφές ("οίκους") που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους Αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων, μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι (από εκεί και το όνομά του) και τότε μάλλον γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο "Τη Υπερμάχω Στρατηγώ".

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Για την ακρίβεια, κόβουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια (λέγονται "4 στάσεις") και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Τους Χαιρετισμούς τους απαγγέλλει με τη μουσική τους ο ιερέας. Πριν απ' αυτόν, οι ψάλτες έχουν ψάλει ένα άλλο περίφημο μουσικό και ποιητικό έργο, που λέγεται "κανόνας των Χαιρετισμών" (οι κανόνες είναι ένα άλλο είδος βυζαντινής κλασικής μουσικής) και δημιουργός του είναι ένας ακόμη κορυφαίος ποιητής και μουσικός του Βυζαντίου, ο Άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος.

Πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί μέσα στους αιώνες (και σήμερα) συνηθίζουν να διαβάζουν τους Χαιρετισμούς κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν, αντί για άλλη προσευχή. Από τις πολλές φορές, συχνά τους μαθαίνουν απ' έξω. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ ωραία και σωστή, αφού οι ορθόδοξοι προτιμούμε να προσευχόμαστε με τις προσευχές της Εκκλησιας, παρά με προσευχές που δημιουργούμε εκείνη τη στιγμή (αν και λέμε στον Θεό και τέτοιες, αυτοσχέδιες, προσευχές). 

Ένας λόγος είναι ότι, έτσι ο νους μας ξεκουράζεται και μπορεί να γίνει η προσευχή, κυρίως με την καρδιά, δηλ. να στραφούμε ψυχικά προς τον Θεό, χωρίς να απασχολούμαστε με το να φτιάξουμε εκείνη την ώρα τα λόγια που θα του πούμε. Και φυσικά, όταν διαβάζουμε μια προσευχή από βιβλίο (π.χ. τους Χαιρετισμούς ή ένα παρακλητικό κανόνα) ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να πούμε στην Παναγία, στον Θεό ή σε έναν Άγιο. Kι εκείνος, επίσης, το ξέρει (ακόμα κι αν εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε να του πούμε, εκείνος ξέρει τι υπάρχει στην καρδιά μας και, καθώς στρεφόμαστε προς αυτόν πνευματικά, μέσω της προσευχής που διαβάζουμε, είναι σα να του το λέμε).

ΠΗΓΗ:  SYNODOIPORIA.BLOGSPOT.GR

8 σχόλια:

 1. Κι αυτό το κατακόκκινο τριανταφυλλάκι που συνόδευε κάθε κίνηση του "ποντικιού" έδενε δυνατά με το χαιρετισμό, που, από παιδί, με συγκινεί : "Χαίρε, ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Καλημέρα, Αντώνη!!!!!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ρούλα! Βοήθειά μας η Παναγία! Να περάσεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 2. Κάνεις εξαιρετική δουλειά. Σ' ευχαριστουμε!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Andri! Σήμερα ξεκινά η ακολουθία των πρώτων Χαιρετισμών! Για να μην ξεχνιόμαστε... Πολλά φιλιά στην αγαπημένη μας Κύπρο!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 3. Ειρήνη Τρούσα-ΑσημοπούλουΚυριακή, 09 Μαρτίου, 2014

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ!!!!!!!Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειρήνη μου, σ' ευχαριστούμε πολύ για τις όμορφες ευχές σου! Την αγάπη μου σε όλους σας!
   Αντώνης

   Διαγραφή
 4. Αθηνά Λιζάρδου ♥=]]Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2014

  Πολύ ωραίο κύριε!=]♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που διάβασες την ανάρτηση, Αθηνά μου και σου άρεσε!
   Ο δάσκαλός σου

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!