Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΤΣΑΡΛΙ ΤΣΑΠΛΙΝ: ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣΥΝΑΤΟΣ ΓΚΑΦΑΤΖΗΣ ΗΡΩΑΣ

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός σε όλους μας «Σαρλό», είναι σχεδόν ταυτόσημος με το βουβό κινηματογράφο. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Γουόλγουορθ του Λονδίνου και πέθανε τα Χριστούγεννα του 1977, σε ηλικία 88 ετών.


Οι γονείς του, και οι δύο από το χώρο της τέχνης, του έμαθαν από πολύ μικρή ηλικία την τέχνη του τραγουδιού και με τη δική τους ενθάρρυνση άρχισε να εμφανίζεται σε θιάσους από πολύ μικρή ηλικία. Στα οχτώ του ήταν ήδη επαγγελματίας ηθοποιός.

Η μητέρα του, γνωστή με το ψευδώνυμο «Λίλι Χάρλι», ήταν τραγουδίστρια στο χώρο της κωμικής όπερας. Κατά τη διάρκεια της παράστασης «The Canteen» και λόγω μιας λαρυγγίτιδας, οι θαμώνες του θεάτρου την αποδοκίμασαν και την τραυμάτισαν πετώντας της αντικείμενα. Ήταν η πρώτη παράσταση του πεντάχρονου Τσάπλιν που ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το γνωστό τότε τραγούδι «Jack Jone»


Η παιδική ηλικία του Τσάρλι Τσάπλιν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν τριών ετών. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και πέθανε όταν ο Τσάπλιν ήταν δέκα ετών. Λίγο πιο πριν, η μητέρα του κλείστηκε σε άσυλο ανιάτων ψυχικών νοσημάτων.

Ο «Σαρλό» που αγαπήσαμε, λέγονταν έτσι μόνο στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Ανδόρα, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία και Τουρκία). Στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία και Αργεντινή) ήταν ο Καρλίτος, ενώ στη Γερμανία ήταν ο Παγαμπόντης. Ένας αγύρτης με τρόπους και αξιοπρέπεια τζέντλεμαν.


Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν πρωταγωνιστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του. Όμως, «Οι Μοντέρνοι Καιροί», «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», «Το Χαμίνι», «Τα Φώτα της Πόλης», «Ο Κύριος Βερντού» και άλλες, ταινίες, ήρθαν για να τον καταξιώσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Οι πολιτικές πεποιθήσεις του Τσάπλιν ήταν ήπια αριστερές. Τα πολιτικά μηνύματα των ταινιών του εμφανίζονται πιο έντονα στη δεκαετία του 1930, με κύριο θέμα αυτό της φτώχειας και της εξαθλίωσης, όπως στους «Μοντέρνους Καιρούς».

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια, λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τσάπλιν κέρδισε ένα μόνο βραβείο Όσκαρ σε ανταγωνιστική κατηγορία, αλλά η Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε το έργο και την προσφορά του με τρία τιμητικά βραβεία.

O Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε 11 παιδιά, 8 εκ των οποίων με την τέταρτη γυναίκα του την Όνα Ο’ Νηλ, κόρη του Ευγένιου Ο’ Νηλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!