Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.


Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας.

Η ηχορύπανση και οι επιπτώσεις του αστικού θορύβου αρχίζουν να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια την ίδια στιγμή που οι προτεραιότητες πολιτείας και επιστημόνων έχουν στραφεί σε δεκάδες άλλα προβλήματα των πόλεων.
 
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν πως οι πολλαπλές πηγές θορύβου έχουν ποικίλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ξεκινά με βλάβες στην ακοή που πολλές φορές καθίστανται μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Μελέτες στον ελληνικό χώρο κάνουν λόγο για απώλεια ακοής (στα 4000ΗΖ) του 44% των εργατών ηλεκτροπαραγωγής.
 
Οι διαταραχές στον ύπνο ατόμου που εκτίθεται για αρκετή ώρα σε στάθμες θορύβου άνω των επιτρεπόμενων ορίων, έχουν πολλάκις καταγραφεί και οδηγούν σε αύξηση της πίεσης και των καρδιακών ρυθμών. Παράλληλα, επιστημονικές αναφορές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνδυασμό καπνίσματος και έκθεσης σε υψηλούς θορύβους ενώ οι ειδικοί συστήνουν στενή παρακολούθηση των καπνιστών εργαζομένων. 
Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι η ηχορύπανση προκαλεί κλινική ψυχική διαταραχή, ωστόσο, είναι πιθανό να συνδέεται με ψυχολογικά συμπτώματα.

Μελέτη των Σωτηροπούλου, Πουλάκου και Τζουβαδάκη αναφέρεται σε επιρροή του θορύβου στην κοινωνική συμπεριφορά («επηρεάζει την ομιλητικότητα, την κοινωνικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ κατοίκων»), στην αποδοτικότητα και στην επιλογή τρόπου κατοικίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Σ' ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Η καθυστέρηση εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία 49/2002 που προβλέπει τη χαρτογράφηση θορύβου στις αστικές περιοχές και την παράλληλη θέσπιση μέτρων αποτελεί μια από τις αδυναμίες της ελληνικής αντιμετώπισης για την ηχορύπανση. Ο κ. Γιώργος Καμπουράκης, επίτιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. στο Εργαστήριο Ακουστικής, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, παραδέχεται την ελλιπή αντιμετώπιση της ηχορύπανσης από την πολιτεία και εξηγεί πως, τη δεδομένη στιγμή, ενώ θεωρητικά γίνεται λόγος για την ενσωμάτωση μελετών ηχομονώσεως στη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, πρακτικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επιπλέον, έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν δείξει ότι το κόστος της μη πρόληψης για την ηχορύπανση μπορεί να φτάσει και τα 100 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, «είναι πρωτίστως κοινωνικό ζήτημα», υπογραμμίζει ο κ. Καμπουράκης, αναφερόμενος στην ατομική συνειδητοποίηση του θορύβου και της ενόχλησης που προκαλεί στον περίγυρο. Οι μετρήσεις της Τροχαίας και τα επιβληθέντα πρόστιμα είναι μεν ένας τρόπος για τη μείωση των θορύβων, αλλά η λύση έγκειται στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και εν τέλει τη συμπεριφορά των πολιτών, σχολιάζει ο κ. Καμπουράκης.

Επιπλέον, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος οι περισσότερες εισηγήσεις συνέκλιναν στο γεγονός ότι καταστήματα διασκέδασης και καφετέριες παραβαίνουν συχνά τα επιτρεπόμενα όρια ήχου, χωρίς να σφραγίζονται αυτομάτως από τις δημοτικές ή νομαρχιακές αρχές. Αρκετές φορές μάλιστα πολλά από αυτά τα καταστήματα υπόκεινται σε ελέγχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!