Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ (7/4)

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Το θέμα, στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία, συνολικά και ατομικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνθημα της φετινής ημέρας είναι «Αστικοποίηση και Υγεία».


ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι το 2030, οι 6 στους 10 ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, με το ποσοστό τους να φτάνει τους 7 στους 10 ανθρώπους μέχρι το 2050. Η αστικοποίηση είναι μια πραγματικότητα. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη τάση, η οποία αποτελεί πλέον, τμήμα του κόσμου στον οποίο ζούμε.
 
Το θέμα «Αστικοποίηση και Υγεία» επιλέχθηκε, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ως αναγνώριση της επίδρασης που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία, συνολικά και ατομικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αστικοποίηση συνδέεται με πολλές από τις προκλήσεις για την υγεία, που σχετίζονται με το νερό, το περιβάλλον, τη βία και τους τραυματισμούς, τα μη μεταδοτικά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η κατανάλωση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ καθώς επίσης και με κινδύνους που σχετίζονται με την επιδημική εμφάνιση ασθενειών.

Βρισκόμαστε σε μια σαφή κρίσιμη καμπή, κατά την οποία κινούμαστε προς έναν όλο και πιο αστικοποιημένο κόσμο, με την ανάγκη αποδοχής των συνεπειών που μπορεί να έχει η κίνηση αυτή για την υγεία, τόσο ως προς τα οφέλη, όσο και ως προς τις προκλήσεις. Αντί να ανατρέξουμε στην τελευταία πεντηκονταετία για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει, μπορούμε να αναλάβουμε δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι διαρκώς αυξανόμενες σε μέγεθος πόλεις θα είναι και υγιείς πόλεις.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σκοπό έχει να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της υγείας και της αστικοποίησης και να εμπλέξει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια, ώστε να τεθεί η υγεία στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής.
 
Οι στόχοι είναι:
  • Να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις προκλήσεις υγείας που συνδέονται με την αστικοποίηση και για την πιεστική ανάγκη αντιμετώπισής τους, μέσω ενός αστικού σχεδίου και διατομεακής δράσης.
  • Να προαχθεί η δράση γύρω από τους κινδύνους υγείας που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αστικοποίηση: (1) Αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση νερό, αποχέτευση, απόβλητα, κ.λπ.), (2) αυξημένη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε νοσήματα (π.χ κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, κατάχρηση αλκοόλ, παράνομη χρήση ουσιών), (3) αυξημένη έκθεση σε μεταδοτικά νοσήματα (π.χ. HIV/AIDS, ελονοσία, φυματίωση πανδημική γρίπη (Η1Ν1), (4) αυξημένη έκθεση στη βία, (5) αυξημένη έκθεση σε τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα και (6) καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία (π.χ. επιδημίες, φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις).
  • Να καταδειχθεί η ανάγκη για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των πόλεων να αναλάβουν ευθύνες και μέτρα για την υγεία των πολιτών εντός των αστικών εγκαταστάσεων και να δημιουργήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες, ένα καλύτερο περιβάλλον, ελκυστικό σε επενδύσεις, καθώς και ολοκληρωμένες δημόσιες πολιτικές που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι η ένταξη της ημέρας αυτής σε μια βιώσιμη στρατηγική δημόσιας υγείας, όπως καταδεικνύεται μέσα από μια σειρά τακτικών δράσεων, στο δρόμο ή τη γειτονιά, σε τοπικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας πρέπει να λειτουργεί ως αφετηρία ή ως σύμβολο μια διαρκούς δέσμευσης, για την ενσωμάτωση της υγείας, υπό την ευρύτερη έννοια, στην αστική δημόσια πολιτική. Μπορεί να σηματοδοτήσει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για την προσέγγιση της υγείας, από την άποψη των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες εκείνους και τις συνθήκες που καθορίζουν την πορεία της υγείας μας, με διατομεακή προσέγγιση, εμπλέκοντας έναν μεγάλο αριθμό εταίρων, συμπεριλαμβανόμενης της κοινωνίας των πολιτών και τους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!