Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΜΕ ΦΩΤΕΙΝΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ

Τα αερόστατα στο Λεωνίδιο είναι από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα που μπορεί κανείς να βιώσει στην Ελλάδα. Κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση του εθίμου, ωστόσο τα αερόστατα είναι μια παράδοση που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί το αποκορύφωμα των πασχαλινών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.


Τη νύχτα της Ανάστασης και μόλις ακουστεί το Χριστός Ανέστη, μέσα σε μια συνεχή βουή από βαρελότα, κανούλια και βεγγαλικά, οι τσακωνιάτες ανάβουν τα στουπιά (τις κολλημάρες) που βρίσκονται στη βάση των αυτοσχέδιων και πολύχρωμων αερόστατων και τα ωθούν προς τον ουρανό. 

Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο ουρανός γεμίζει από εκατοντάδες μικρά, φωτεινά αερόστατα, που απογειώνονται από όλες τις γειτονιές του χωριού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες την ώρα της Ανάστασης, επικρατεί σχετική νηνεμία, με ελαφρύ δυτικό αεράκι που στέλνει τις φωτίτσες προς την πλευρά της θάλασσας. Άλλες φορές, όμως, τα αερόστατα τραβούν προς τον Πάρνωνα, μπαίνοντας μέσα στη μεγάλη χαράδρα και φωτίζουν για σχεδόν μία ώρα, μέχρι να πέσουν στη γη.  Όσα από τα αερόστατα μαζεύονται τη νύχτα, ετοιμάζονται για το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά τη λειτουργία της Αγάπης, στην κεντρική πλατεία και πετούν και πάλι προς τον ουρανό.
 

Αυτός είναι ο ένας από τους άτυπους διαγωνισμούς που γίνεται ανάμεσα στις 5 ενορίες του Λεωνιδίου την πασχαλινή περίοδο και στηρίζεται στην επιτυχή ή όχι πτήση των αυτοσχέδιων αερόστατων. Τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν όταν κάποιο από αυτά σβήσει νωρίς ή μπλέξει στα σύρματα και ολοκληρώσει άδοξα την πτήση του πάνω από την πόλη.
 
Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνικές κατασκευής και τα υλικά έχουν βελτιωθεί και το έθιμο έχει πάρει εντυπωσιακές διαστάσεις, προκαλώντας ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών. Το πασχαλινό εορταστικό «μενού» στο Λεωνίδιο δεν περιορίζεται στο έθιμο των αερόστατων. Οι γυναίκες από τις 5 ενορίες πιάνουν δουλειά από τη μεγάλη Πέμπτη, συγκεντρώνοντας και πλέκοντας τα λουλούδια για τους Επιτάφιους, που συναγωνίζονται σε ομορφιά ο ένας τον άλλον, στην εκφορά που γίνεται με τη συνοδεία της φιλαρμονικής, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
 
Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το μεγάλο γλέντι που στήνεται στον κήπο του Δημαρχείου, με αρνιά και κοκορέτσια, κόκκινα αυγά και καλόπιοτο κρασί, στο οποίο είναι καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες της πόλης.

1 σχόλιο:

  1. Γιωργος ΡαπουσηςΤρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2011

    Κυριε!!!!!!!!!! πολυ καλη ιδεα ειχατε να βαλετε μια ωραια αναρτηση στα παιδικα χαμογελα και αυτη η αναρτηση αρεσε και στους γονεις μου. Μπραβο σας για αυτην την καλη ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!