Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Ντυμένη στ’ άσπρα, τα γιορτινά, η γραφική 'Υδρα με τα πετρόχτιστα επιβλητικά αρχοντικά σχεδιασμένα από εμπνευσμένους Γενουάτες μηχανικούς, που αγναντεύουν από ψηλά το παλιό λιμάνι, μας υποδέχεται με αέρα… ανοιξιάτικο! Το Πάσχα εδώ γιορτάζεται με μοναδικό τρόπο!

Η Ύδρα είναι αξία διαχρονική! Μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, από ήσυχο νησί τον χειμώνα μετατρέπεται σε κοσμοπολίτικο τούτες τις μέρες, καθώς πολλοί επιλέγουν τις ημέρες της Λαμπρής να βιώσουν κάτι πρωτόγνωρο και μοναδικό. 

Είναι η αγαπημένη των ερωτευμένων, των καλλιτεχνών, των low profile επωνύμων και όσων αναζητούν την ήρεμη γοητεία ενός τόπου. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση στην 'Υδρα κι αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα. Για να ξετρυπώσεις τις ομορφιές της χρειάζεσαι γερά πόδια και αθλητικά παπούτσια. Θα περπατήσουμε αρκετά λοιπόν για να την ανακαλύψουμε. Μπορούμε βεβαίως να κάνουμε κάποιες διαδρομές με τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς του νησιού, τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια..

Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως "Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού". Η Ύδρα βρίθει από ιστορία και παραδόσεις. Τα υπέροχα αρχοντικά της, τα γραφικά σοκάκια της και τα ”κρυμμένα” παραθαλάσσια μυστικά της, την κάνουν όλο και πιο αξιοθαύμαστη στα μάτια του επισκέπτη. Οι ανοιξιάτικες μέρες του Πάσχα, μάλιστα, κάνουν την Ύδρα ακόμα πιο ελκυστική, αφού τότε μπορεί κανείς να απολαύσει περισσότερο τους περιπάτους αλλά και τους μεσημεριανούς καφέδες, χωρίς να τον ταλαιπωρεί η αφόρητη ζέστη του καυτού θερινού ήλιου.

Ένας  λόγος για να επισκεφτεί κανείς το νησί το Πάσχα είναι η όμορφη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Τα έθιμα που αναβιώνουν τούτες τις μέρες στο νησί είναι συνυφασμένα με τη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου μέσα στα στενά καλντερίμια είναι εμπειρία αλησμόνητη! Βέβαια, την παράσταση κλέβει ο «Θαλασσινός Επιτάφιος» της ενορίας του Αγίου Ιωάννη, που περιφέρεται στη συνοικία Καμίνι δίπλα στη θάλασσα και μπαίνει στο τέλος μέσα στο νερό! 


Ένα έθιμο παλιό που γινόταν άλλοτε για τους σφουγγαράδες του νησιού αλλά και τους ναυτικούς, για να έχουν ήσυχες θάλασσες στα ταξίδια τους. Ολοι οι επιτάφιοι και από τις τέσσερις ενορίες συγκεντρώνονται κάποια στιγμή στο λιμάνι και το θέαμα είναι μαγευτικό.

Το βράδυ της Ανάστασης το γραφικό λιμάνι φωτίζεται από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα ακολουθεί το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία και η «μπουρλοτιέρικη» Ανάσταση με το κάψιμο του Ιούδα, ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες που ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!