Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και τη στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα χτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν. Το Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.


Ο πιο όμορφος ύμνος, που ολοκληρώνει την ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, αναφέρεται στον Ιακώβ. Ο Χριστός κοιμάται σαν το λιοντάρι, έτοιμος να ξυπνήσει, να αναστηθεί, να φέρει στον κόσμο την ελπίδα, τη χαρά της νίκης, τη συντριβή του θανάτου, να φέρει στην ιστορία το πιο σπουδαίο μήνυμα, που άλλο ανώτερο δεν υπάρχει: ότι πλέον είμαστε ελεύθεροι και από το θάνατο.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε:
 1. Την Ταφή του Κυρίου και
 2. Την Κάθοδο Του στον Άδη.
Η ταφή, βέβαια, έγινε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Όμως, η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμή και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως» και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους. Στη συνέχεια, οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το «Χριστός Ανέστη». Αμέσως μετά, αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. 

Στην είσοδο του σπιτιού τους κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού. Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια, κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.

Στα Καλάβρυτα τις λαμπάδες του ναού ανάβουν κατά οικογένειες, ενώ ψάλλουν το «Δεύτε λάβετε φως».

Στο Ραψομάτι Αρκαδίας πρώτη παίρνει φως μια νιόνυφη και φιλάει το χέρι του παπά και του δίνει το τσιμπιλχανέ (χρήματα).

Στην Αθήνα τα κορίτσια ανάβουν την λαμπάδα τους από λαμπάδα κάποιου άντρα, για να παντρευτούν.

Στη Χίο, όταν ο παπάς διαβάζοντας το Ευαγγέλιο λέει: «και σεισμός εγένετο μέγας» και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», η ατμόσφαιρα δονείται από τις κωδωνοκρουσίες, τους πυροβολισμούς, τους κρότους των κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Μερικές φορές στόχος των κροτίδων που εκσφενδονίζονται είναι ο ίδιος ο παπάς.

Στην Κορώνη της Μεσσηνίας ένα πραγματικό πανδαιμόνιο γίνεται στους δρόμους, όπου πολλοί σπάνε πήλινα κανάτια, όπως λένε στη Ζάκυνθο, «για τη χάρη του Χριστού και την πομπή των Οβραίων», αλλά στην ουσία, για την εκφόβιση των δαιμόνων που αντιμάχονται την Ανάσταση του Σωτήρος.

Στη Σινώπη, οι πιστοί δεν λησμονούν το πάθος τους κατά του Ιούδα και όταν πει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη», τότε θα πάρει ο καθένας από κάτω ένα δαφνόφυλλο να το κάψει, γιατί η δάφνη είναι καταραμένο δέντρο. (από τη δάφνη κρεμάστηκε ο Ιούδας)

Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο γεμίζουν στην αγορά ένα κάδο με νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από κει, πρέπει να ρίξει στη μαστέλα ένα νόμισμα. Και μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης, όσοι βρεθούν κατά τύχη εκεί κοντά, παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, για να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και αμαρτία. Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, στο σπίτι τους, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο, (ένα κλειδί στη Ζάκυνθο), λέγοντας «Σιδερένιο το κεφάλι μου!».

Στη Φθιώτιδα, τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το Άγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει την δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.

Στη Βινία των Αγράφων, την ώρα που θα πει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη», οι Χριστιανοί καίνε το φανό. Μαζεύουν τα παιδιά ξερά κλαδιά πάνω στο βράχο, που είναι αντίκρυ στο χωριό και λέγεται Σουφλί. Ακούγοντας το πρώτο «Χριστός Ανέστη», τρέχουν με τη λαμπάδα στο χέρι που την άναψαν, όταν ο παπάς είπε «Δεύτε λάβετε φως» και λαμβάνουν φωτιά στο φανό.

Στα χωριά της Λήμνου, «στη Δευτερανάσταση», πήγαιναν κληματσίδες, τις έστηναν ολόρθες και έβαζαν φωτιά.

Στη Σύρο, το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει με το κάψιμο του φανού, στη θέση στην Κιουρά της Πλάκας. Το Πανελλήνιο αυτό έθιμο έχει σχέση με τη δεισιδαιμονία του λαού μας, που πιστεύει ότι η καταστροφή του ομοιώματος του προδότη θα τον απαλλάξει από τα όποια δεινά.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι και για το λαό σύνθημα αγάπης, το οποίο εκδηλώνεται με τον αμοιβαίο ασπασμό των εκκλησιαζόμενων. Σε μερικούς μάλιστα τόπους το «φίλημα της αγάπης», είτε κατά την νύκτα της Ανάστασης, είτε κατόπιν στη Δεύτερη Ανάσταση (τη λεγόμενη και Αγάπη) γίνεται με αρκετή ιεροπρέπεια στην Εκκλησία.

Στα χωριά της Πυλίας, παλαιότερα τη νύχτα της Ανάστασης και στην «Αποκερασά» (β' Ανάσταση) ένας ένας έβγαιναν από την εκκλησιά και ανασπάζονταν τους άλλους και στεκότανε στην αράδα, για να τον ανασπαστούν κι αυτόν όσοι θα έβγαιναν αργότερα. Έτσι έκαναν μιαν αράδα ως την άκρη. Έδιναν τα χέρια, έλεγαν Χριστός Ανέστη, φιλιόντουσαν και όσοι ήταν μαλωμένοι και θέλανε να συχωρεθούν δέχονταν τη συγχώρεση.

Στα Νένητα της Χίου, κατά την ώρα που ασπάζονταν την εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο, γινόταν συγχρόνως και ασπασμός μεταξύ των εκκλησιαζόμενων, οι οποίοι αντάλλασσαν και τα στασίδια τους σαν σημείο εγκάρδιας αγάπης.

15 σχόλια:

 1. Κύριε Αντώνη, εύχομαι σε εσάς, στην οικογένειά σας και σε όλα τα "Παιδικά Χαμόγελα" Καλή Ανάσταση να έχετε απόψε!!! ..με υγεία,αγάπη και χαρά!και πολλά χαμόγελα φυσικά!.. Και ύστερα,μια όμορφη βδομάδα της λαμπρής να περάσετε..με ξεκούραση!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Yiota μου για τις όμορφες πασχαλινές ευχές σου! Αντεύχομαι το άγιο φως της Ανάστασης να φωτίζει το δρόμο σου και να προσπερνάς όλα τα εμπόδια! "Χριστός Ανέστη" και "Χρόνια Πολλά"!

   Διαγραφή
  2. Αληθώς Ανέστη!!! (-:
   Σας ευχαριστώ κ. Αντώνη!

   Διαγραφή
 2. Καλημέρα κύριε Αντώνη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Καλή Ανάσταση με υγεία και κατανυκτική διάθεση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ κ. Katerina! Χαρούμενη Ανάσταση, με υγεία και αγάπη! Να περάσετε όμορφα!

   Διαγραφή
 3. Μπέττυ ΑποσπόρηΣάββατο, 30 Απριλίου, 2016

  Καλή Ανάσταση σε όλους!
  Το Αγιο φως να φωτίζει τις καρδιές και το δρόμο μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε πολύ, κ. Μπέττυ! Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να αποτελέσει Ανάσταση ελπίδας για όλους μας, για έναν κόσμο ειρηνικό, δημιουργικό κι ευτυχισμένο!

   Διαγραφή
 4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!!!

  "ΗΘΕΛΑ ΜΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΥΧΤΕΣ ΜΟΥ
  ΧΑΡΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΑ 'ΧΑ
  ΝΑ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣΩ ΑΠΛΟΧΕΡΑ
  ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑ"

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Flora μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά, με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας!

   Διαγραφή
 5. Καλή Ανάσταση κ. Αντώνη!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κική σ' ευχαριστώ πολύ! Πέρασε κι αυτό Πάσχα, χαρίζοντάς μας όμορφες και χαρούμενες στιγμές κοντά στους αγαπημένους μας! Και του χρόνου να είμαστε καλά!

   Διαγραφή
 6. Καλή Ανάσταση κύριε Κρασακη !!!!
  Να φέρει σε σας και στην οικογενεια σας οτι επιθυμείτε !!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ από καρδιάς κ. Διπλαράκου για τις όμορφες ευχές σας! Αντεύχομαι υγεία, χαρά και ό,τι επιθυμείτε!

   Διαγραφή
 7. Καλή ανάσταση Αντώνη με υγεία χαρά δημιουργία. Να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άννα μου, σ' ευχαριστώ θερμά! "Χριστός Ανέστη" και "Χρόνια Πολλά" με υγεία, ευτυχία και κάθε καλό σε σένα και τους αγαπημένους σου!

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!