Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

"ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ"

Τις ημέρες του Πάσχα όλοι μας, λίγο πολύ, βρίσκουμε την ευκαιρία για μια εκδρομή στην εξοχή, όπου μαζί με το ψήσιμο του πατροπαράδοτου οβελία απολαμβάνουμε την ελληνική φύση, μια φύση πλούσια σε βλάστηση και αξιοθαύμαστη σε ομορφιά. Έτσι, ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και, όπως λέει ο ποιητής, αφήνουμε τις σκέψεις μας να παρασύρονται ανάμεσα στις παπαρούνες και στο χαμομήλι.


Δεν θέλω πια παρά να ζω έτσι, όπως ένα δέντρο,
οπού θροΐζει ανάλαφρα σε πρωινό του Απρίλη,
μες σ' ένα κάμπο ειρηνικό, γεμάτο φως γαλάζιο
και παπαρούνες κόκκινες και άσπρο χαμομήλι!

                                                                                        ΚΩΣΤΑΣ ΟΥΡΑΝΗΣ


Τα δύο αυτά φυτά της ελληνικής γης, ταιριαστό και αχώριστο ζευγάρι από την αρχαιότητα, έχουν συνδέσει το όνομά τους με θρύλους και έθιμα, αλλά και με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. 

Φυτά λιβαδικά, δίνουν χρώμα στο πράσινο ανοιξιάτικο τοπίο και αποτελούν ανοιξιάτικα σύμβολα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπου βρίσκουμε αναφορές για αυτά στην αρχαία Αίγυπτο, για να περάσουμε στην ελληνική μυθολογία, στην οποία φαίνεται πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι γνώριζαν καλά τις ιδιότητες των φυτών αυτών. 

«Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ»

Η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας καθώς, σαν παράσιτο των σιτηρών, συμβόλιζε την παρουσία της Δήμητρας στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας. Οι αρχαίοι γνώριζαν καλά τις υπνωτικές και ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού, καθώς οι γιοι του Άδη, ο Ύπνος και ο Θάνατος, παριστάνονταν να κρατούν παπαρούνες στα χέρια τους. 

Η παπαρούνα είναι από τα πιο διαδεδομένα φυτά της ελληνικής χλωρίδας (υπάρχουν δέκα ποικιλίες παπαρούνας στην Ελλάδα). Πιο διαδεδομένη είναι η Μήκων η Ροιάς, η κόκκινη παπαρούνα των λιβαδιών. Το όνομά της, όπως λέει ο Διοσκουρίδης, το πήρε γιατί ρίχνει γρήγορα το άνθος της. Ο Θεόφραστος προσθέτει ότι φυτρώνει ανάμεσα στα κριθάρια, σαν παράσιτο. Τα άνθη της κόκκινης παπαρούνας μπορούν να χρησιμεύσουν σαν καταπραϋντικό και υπνωτικό  και οι σπόροι της σαν φάρμακο για το βήχα και το άσθμα.

Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από το σταυρό του Χριστού στον Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

 «ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ»


Το χαμομήλι πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται για αφέψημα και σαν καθαρτικό σε πλύσεις. Βέβαια, το ταπεινό χαμομήλι πέρασε μια περίοδο αμφισβήτησης στη σύγχρονη ιατρική για να επανέλθει τα τελευταία χρόνια πιο δυναμικά, καθώς, πλέον, καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες του σε όλη την Ευρώπη.
 
Η χριστιανική παράδοση έχει αφιερώσει το χαμομήλι στον Άγιο Γεώργιο, προφανώς, γιατί ανθίζει κοντά στη γιορτή του (23 Απριλίου).

Όταν, λοιπόν, βρίσκετε μπροστά σας τα δυο αυτά πανέμορφα φυτά, να θυμάστε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα θαυμάσετε, όπως και κάθε τι που μας προσφέρει απλόχερα η μητέρα φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!