Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (15/5)

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια, ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη μελέτη, όμως, συμπέρανε ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι μπορεί να γίνονται πιο χαρούμενοι ενήλικοι, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χωρίσουν.

Η πρώτη μελέτη, από ερευνητές των Πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόργουικ και Σάρεϊ, μελέτησε περίπου 100.000 ανθρώπους σε 40.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας «Κατανοώντας την Κοινωνία» και -όπως αναφέρει η βρετανική «Τέλεγκραφ»- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να τρώει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.

Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την μέτρηση της εθνικής ευημερίας με νέους τρόπους, πέρα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ).

Η μελέτη επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για την ανάπτυξη των παιδιών και την ισορροπία τους όταν μεγαλώσουν. Μεταξύ άλλων, επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένα από τη σχέση τους, σε σχέση με τα ανύπαντρα, καθώς επίσης ότι η κατάρρευση μιας οικογένειας (π.χ. λόγω χωρισμού των γονέων) κάνει περισσότερο κακό στο παιδί και από το να ζει στη φτώχεια. «Το να μη ζει και με τους δύο φυσικούς γονείς του ένα παιδί, έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση για τον βαθμό ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή του, ακόμα και από την υλική κατάσταση που βρίσκεται», σύμφωνα με την έρευνα.

Η μελέτη ακόμα διαπίστωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμα, τονίζει ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

ΠΗΓΗ: PATHFINDER.GR

13 σχόλια:

 1. Ό,τι θα γίνουμε το οφείλουμε στην οικογένειά μας!!!!!!!!!!!!! Καλησπέρα, Αντώνη μου, που μας υπενθυμίζεις ποια είναι τα σημαντικά στη ζωή!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, Ρούλα μου! Είναι γεγονός ότι είναι η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου! Όσο πιο ευτυχισμένη κι αγαπημένη είναι, τόσο πιο κατάλληλη γίνεται για την ανατροφή και ανάπτυξη των παιδιών! Γι' αυτό και πρέπει να διατηρούμε ζεστή την οικογενειακή φωλιά μας!

   Διαγραφή
  2. Ναι, Αντώνη μου!!!!!! Και να μην ξεχνάμε, να την ... καθαρίζουμε προσεχτικά!!!!!!!!

   Εστάλη στο facebook
   https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

   Διαγραφή
 2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΕΙΤΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ.....ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΕΙΝΑΙ Η ΟΚΟΓΕΝΕΙΑ!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα αγαπημένη μας Tereza! Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής. Μέσα σε αυτήν ο άνθρωπος διδάσκεται ηθικές αξίες, αποκτά γνώσεις και κοινωνικές αρετές, λύνει τις απορίες του, διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα του.

   Διαγραφή
 3. Ευτυχώς, στην Ελληνική κοινωνία διατηρούνται ακόμη ισχυροί οι δεσμοί της οικογένειας!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Theodora, όσο και αν έχει αλλάξει η δομή και η λειτουργία της ελληνικής οικογένειας στο πέρασμα των χρόνων (με φαινόμενα αύξησης διαζυγίων, μονογονεϊκών οικογενειών, άγαμων μητέρων, υπογεννητικότητας, κατάθλιψης, μοναξιάς, βίας, ναρκωτικών κ.λπ.), οι οικογενειακές αξίες, όπως είναι οι σχέσεις και οι υποχρεώσεις των παιδιών στην οικογένεια και τους συγγενείς, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Οι επισκέψεις, η τηλ. επικοινωνία και το ενδιαφέρον είναι ακόμα ισχυρά, ώστε να διατηρούνται στενές οι σχέσεις και οι επαφές. Κι αυτό είναι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο!

   Διαγραφή
 4. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΤΩΝΗ...........ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.........ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ........

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Tzeni, έχεις τόσο δίκιο! Ο θεσμός της οικογένειας είναι ιερός και χρήσιμος, αφού η οικογένεια και η ζωή μέσα σ' αυτήν, όταν βέβαια είναι αρμονική, προσφέρει αμέτρητα αγαθά και ωφέλειες στον άνθρωπο. Είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της κοινωνίας μας. Ας μην ξεχνάμε, όπου δεν υπάρχουν υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες, δεν υπάρχουν ούτε υγιείς και ευτυχισμένες κοινωνίες. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη!

   Διαγραφή
 5. Ματίνα Νάκκα ΚατσαράΣάββατο, 16 Μαΐου, 2015

  Καλησπερα Αντωνη με τις καταπληκτικες αναρτησεις!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα, Ματίνα μου! Σ' ευχαριστώ για την αγάπη και τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που είσαι πάντα κοντά στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" και τα υποστηρίζεις με κάθε τρόπο! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να είσαι πάντα ευτυχισμένη!

   Διαγραφή
 6. Μπέττυ ΑποσπόρηΚυριακή, 15 Μαΐου, 2016

  Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν!!!
  Η οικογένεια δίνει στα παιδιά της ρίζες και φτερά. Ρίζες για να ξέρουν που βρίσκεται το σπίτι τους και φτερά για να πετάξουν μακριά1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο δίκιο έχετε, κ. Μπέττυ! Όσο πιο ευτυχισμένη και αγαπημένη είναι η οικογένεια, τόσο πιο κατάλληλη γίνεται σαν περιβάλλον κανονικής ανατροφής και ανάπτυξης των παιδιών.

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!