Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η παχυσαρκία στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. H Ελλάδα έχει τα σκήπτρα στην κατανάλωση θερμίδων και τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Η εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά, αλλά κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους.


Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ισχυρός δείκτης πρόγνωσης της παχυσαρκίας των ενήλικων. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι για τα παιδιά και τα νεαρά άτομα απαιτείται φυσική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτών την ημέρα σε καθημερινή βάση και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η άσκηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που βελτιώνουν την υγεία των οστών, τη μυϊκή διάταση και την ευελιξία.

Η φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αποδείχτηκε ότι προωθεί την υγεία των οστών, περιορίζει το πάχος, βελτιώνει την καλή φυσική κατάσταση και ενισχύει την ψυχολογία. Από έρευνες φαίνεται ότι η συμβολή της φυσικής άσκησης στην απώλεια βάρους μπορεί να εξηγηθεί από την απευθείας αύξηση κατανάλωσης ενέργειας σε έργο, τουλάχιστον με τη στενή έννοια. Όσο υψηλότερο σε ένταση είναι το επίπεδο άσκησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμβολή της στην απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία, είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λήψης ενέργειας και ανεπαρκής φυσική δραστηιότητα, και ένας δείκτης των ανθυγιεινών τρόπων ζωής. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με τη υπερλιπιδαιμία, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, και την αυξημένη μελλοντική καρδιαγγειακή νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Η υγιεινή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι βασικά συστατικά για την καλή υγεία.

Το περιβάλλον που ζούμε και ειδικότερα ο τρόπος που το έχουμε δομήσει ευνοεί την παχυσαρκία τα τελευταία 30 χρόνια. Κίνητρα που προκαλούν τη μακροπρόθεσμη αύξηση της παχυσαρκίας διεγείροντας την πρόσληψη θερμίδων και ταυτόχρονα την αποθάρρυνση της κατανάλωσης θερμίδων μέσω της σωματική δραστηριότητας, είναι είτε στην εργασία είτε στον ελεύθερο χρόνο. Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι η μαζική, εμπορική προώθηση ανθυγιεινών τροφίμων σε μικρά παιδιά, με απώτερο σκοπό το κέρδος. Η βιομηχανία της διαφήμισης σπαταλά μεγάλα ποσά για την προώθηση και ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών, την πεποίθηση ότι το έτοιμο φαγητό είναι νοστιμότερο και την έλλειψη καταστημάτων που να προσφέρουν υγιεινές τροφές.

 
Επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται νωρίς στη ζωή, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία κατά την ενηλικίωση, έχοντας βραχυπρόθεσμα ψυχολογικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμες επιρροές στην υγεία. Οι διατροφικές συνήθειες, οι στάσεις που έχουν σχέση με τη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Μολονότι τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν σήμερα το πιο ενεργό τμήμα του πληθυσμού, στις αναπτυγμένες κοινωνίες υπάρχει μια έντονη τάση προς την αύξηση της καθιστικής ζωής μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας. Το περιβάλλον που ζουν τα μικρά παιδιά, περιλαμβάνει λίγες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα και υπερεπάρκεια υψηλής θερμιδικής αξίας των τροφίμων. Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή αποτελούν πρόκληση για τα παιδιά τα οποία έχουν προδιάθεση για μεταβολικές διαταραχές. Η παχυσαρκία ένα λογικό επακόλουθο σε αυτή την πρόκληση. Ο στατικός τρόπος ζωής που επιβάλλει η τεχνολογική αλλαγή έχει μειώσει την πραγματική αξία των τροφίμων αλλά και τη σωματική κατανάλωση θερμίδων ανά ώρα εργασίας στην αγορά και στο νοικοκυριό.

Ένα πεδίο του προβλήματος όπου οι γονικοί ρόλοι μπορεί να είναι σημαντικοί στην εξήγηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι η τηλεόραση, καθώς και άλλα υποκατάστατά της όπως τα video, τα video games και το διαδίκτυο. Τα παιδιά επηρεάζονται από την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και προβλέπεται πως η τωρινή γενιά των 6-18 ετών θα είναι η πρώτη που δεν θα ξεπεράσει σε χρόνια ζωής τους γονείς του. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η πρόληψη και η μέριμνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Σήμερα ένα μεγάλο μερίδιο των παιδιών παγκοσμίως είναι υπέρβαρο κάτι που δεν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία των ανεπτυγμένων κρατών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για μια γενικά καλή υγεία, 30 λεπτά τουλάχιστον μέτριας εντατικής φυσικής δραστηριότητας επί 5 ή περισσότερες μέρες της εβδομάδας μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη τύπου δύο και επιπλέον βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση. Η πρόταση των 30 λεπτών φυσικής δραστηριότητας την ημέρα για τους ενήλικες αφορά τη γενικά καλή φυσική κατάσταση. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απαραίτητα 45-60 λεπτά μέτριας εντατικής φυσικής δραστηριότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η παχυσαρκία.


Η επιτυχής παρέμβαση για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να χρειάζεται αλλαγές όχι μόνο στους παιδικούς σταθμούς και στα σπίτια αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν στη συμμετοχή των παιδιών τους στη φυσική δραστηριότητα με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες προσεγγίσεις έχουν εστιαστεί στην αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων με δίαιτα και άσκηση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτές οι στρατηγικές έχουν πολύ λίγο αντίκτυπο στην ολοένα αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας. Όταν περίπου το 50% των ενηλίκων σε πολλές χώρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γίνεται κατανοητό ότι είναι δύσκολο να μειωθεί το υπερβολικό βάρος, εφόσον έχει εδραιωθεί. 


Επομένως, τα παιδιά θα πρέπει να είναι το μέρος του πληθυσμού στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τις στρατηγικές παρέμβασης. Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια ποικιλία παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στο να διαμορφώσουν το περιβάλλον, στη φυσική άσκηση και στη δίαιτα. Κάποιες από τις πιθανές στρατηγικές παρέμβασης στα παιδιά, μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή στοχεύοντας σε ιδρύματα προσχολικής ηλικίας, σε σχολεία ή σε υπηρεσίες φύλαξης παιδιών μετά το σχολείο, σαν φυσικό περιβάλλον που θα επηρεάζει τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα.

Οι παραδοσιακές ελληνικές διατροφικές συνήθειες, μια παραλλαγή της γνωστής μεσογειακής διατροφής, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που το επέλεξαν ως διατροφικό μοντέλο που προωθεί την καλή υγεία. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι συνήθειες που αφορούν τη μεσογειακή διατροφή σχετίζονται με τα χαμηλά ποσοστά ισχαιμικών καρδιακών ασθενειών και εμφάνιση καρκίνου.

Μία μορφή αντιμετώπισης είναι η δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί το περπάτημα, το ποδήλατο και άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας (σχολεία, εργασιακοί χώροι, κοινότητες) και αποτρέπει τη χρήση αυτοκινήτου η δημιουργία και αξιολόγηση κινήτρων για αλλαγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, η προώθηση φυσικής δραστηριότητας και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ως προς την διατήρηση υγιούς επιπέδου σωματικού βάρους, σε συνεργασία με βιομηχανίες παραγωγής τροφών και ενώσεις καταναλωτών.

Τα σχολεία προσφέρουν ένα λογικό και εφικτό τόπο για την εφαρμογή της στρατηγικής προώθησης υγείας. Το σχολείο είναι κοινωνικό και περιβαλλοντικό ίδρυμα που έχει μια μεγάλη επίδραση στον έλεγχο των συμπεριφορών των παιδιών μας. Παρεμβατικά προγράμματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρουν αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να βελτιωθούν οι κινητικές δεξιότητες στην παιδική ηλικία και να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος της φυσικής αδράνειας – κινητικά ελλείμματα - απογοήτευση - αυξανόμενη αδράνεια, που συνδυάζεται ενδεχομένως με την υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη, αλλά και την αύξηση βάρους.

Γονική ιατρική εκπαίδευση συνιστάται έντονα, ιδιαιτέρα αν ο γονιός (γονείς) είναι παχύσαρκος, αρχίζοντας με την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό κατά την εγκυμοσύνη. Τα σχολεία θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στόχοι και να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εκπαιδευτούν οι γονείς σχετικά με τη μείωση της τηλεόρασης, των παιχνιδιών στον υπολογιστή, και τα ανθυγιεινά σνακ. Τα σχολεία θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υιοθετήσουν πολιτικές (ελέγχου) των αυτομάτων μηχανημάτων πώλησης ποτών και προώθηση της υγιεινής των τροφίμων και ποτών σε κατάλληλο ποσοστό και αποθάρρυνση από την παροχή ανθυγιεινών τροφίμων ως επιβράβευση για τη θετική συμπεριφορά ή ακαδημαϊκή επίτευξη. Τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν καθημερινά φυσική αγωγή και συχνές περιόδους ελεύθερου παιχνιδιού σε μικρά παιδιά. Κλινική θεραπεία για παιδιά που είναι ήδη υπέρβαρα θα πρέπει και να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί οικονομικά.

Η συμμετοχή των παιδιών στα αθλήματα επηρεάζει θετικά τις διατροφικές τους επιλογές. Σε μια αθλητική φυσική δραστηριότητα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα παιδιά για την υιοθέτηση υγιεινών διαιτητικών συνηθειών, να ελέγξουν το βάρος τους και να επιτύχουν μεγιστοποίηση την αθλητικών τους επιδόσεων. Είναι αναγκαίο για την μικρά παιδιά να εκπαιδεύονται στο πως να τρέφονται υγιεινά όχι μόνο στα κύρια γεύματα, αλλά και στα ενδιάμεσα.

Η ποιότητα του χρόνου του μαθήματος φυσικής αγωγής πρέπει να αλλάξει, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη βελτίωση της ανάπτυξης των φυσικών ικανοτήτων και δίνοντας κίνητρα στα παιδιά για να είναι περισσότερο δραστήρια στον ελεύθερο χρόνο τους. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο σχεδιασμό δρόμων, πεζοδρομίων που να εξασφαλίζουν φυσικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο και το περπάτημα με έναν ασφαλή τρόπο για τα παιδιά.

Η μείωση της κατανάλωσης των αναψυκτικών, συμπεριλαμβανομένων και των χυμών στα σχολεία, αλλά και στο σπίτι, μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη στρατηγική πρόληψη της παχυσαρκίας.


Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω -σχετικές με το θέμα- αναρτήσεις!

2 σχόλια:

  1. Τον πιο σημαντικό ρόλο για την αποφυγή της παχυσαρκίας των παιδιών
    τον παίζουμε εμείς οι γονείς.Τα παχύσαρκα παιδιά εκτός από παθολογικές ασθένειες έχουν να αντιμετωπίσουν και την άσχημη συμπεριφορά των συμμαθητών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θοδωρής ΚαραντάνοςΔευτέρα, 17 Οκτωβρίου, 2011

    Τα παιδιά δεν φταίνε που γίνονται παχυσαρκα οι γονείς φταίνε γιατί όταν παίζει η αγαπημένη τους ομάδα παίρνουν πατατάκια,γαριδακια κ.α. Οι επιστήμονες λένε ότι τα μισά παιδιά στην Αμερικη είναι παχυσαρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!