Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

ΓΟΝΕΙΣ, "ΜΕΓΑΛΩΣΤΕ" ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ...

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η προσωπικότητά τους εξελίσσεται κάθε μέρα, με κάθε νέα εμπειρία. Οι αλλαγές είναι ορισμένες φορές τόσο γρήγορες και εντυπωσιακές, που οι γονείς μένουν κυριολεκτικά άφωνοι και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα γεγονότα. Πώς μπορεί, όμως, ένας γονέας να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις, να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που συνεχώς προκύπτουν και να σταθεί στο πλάι του παιδιού του, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του και γενικότερα της ζωής του; Η απάντηση είναι απλή, αλλά και απαιτητική για κάθε γονέα. Πρέπει να "μεγαλώσει" μαζί με το παιδί του.

Από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, ως και τη γέννηση του παιδιού, ο γονέας καλείται να αντιμετωπίσει χαρές, λύπες, πρωτόγνωρους φόβους και αμφιβολίες. Χειριζόμενος αυτά τα ζητήματα, αλλά κι όλα τ’ άλλα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανατροφής στην παιδική και στην εφηβική ηλικία, μεγαλώνει και εξελίσσει και αυτός το χαρακτήρα του παράλληλα με το παιδί του.

Όποιος γονέας περιμένει ότι μπορεί να συνεχίσει να έχει τις παλιές του συνήθειες ή τον παλιό τρόπο ζωής και πιστεύει ότι τα παιδιά του θα προσαρμοστούν σ’ αυτό, έχει κατά κάποιο τρόπο δίκιο. Τα παιδιά θα προσαρμοστούν, κι αυτό σημαίνει ότι θα αφομοιώσουν καλές, αλλά και κακές συμπεριφορές. Όσο, όμως, μεγαλώνουν και διαμορφώνουν το δικό τους χαρακτήρα (με αποκορύφωμα την εφηβεία), τόσο δυσκολότερο θα είναι ο γονέας να αποδεχθεί κάθε συμπεριφορά και αντίληψη. Αν ο ίδιος δεν προσπαθήσει να αλλάξει και να εξελίξει τον εαυτό του, καθώς τα παιδιά του αναπτύσσονται (και πολλές φορές να μάθει από αυτά), τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να απομακρυνθεί από τα παιδιά, να δημιουργηθεί ένα χάσμα, που σίγουρα θα προκαλέσει αναταραχές κάποια στιγμή στην οικογένεια.

Για να μπορέσει ένα γονέας να μεγαλώσει κι αυτός και να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις που συνεχώς προκύπτουν, χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό του, τόσο για να χαλαρώσει, όσο και για να σκεφτεί. Έτσι μπορεί να αντλήσει δύναμη, για να ανακαλύψει και να δοκιμάσει νέες συμπεριφορές απέναντι στο παιδιά του. Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται και χρόνο, που θα τον αφιερώνει στο σύντροφο του και στη σχέση τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε κάθε δραστηριότητα ή συζήτηση.

Ένας γονέας μπορεί να αναρωτηθεί εκατοντάδες φορές για το αν η απόφαση που θα πάρει για τα παιδιά του είναι η σωστή. Παίρνοντας, όμως, αποφάσεις (όπως π.χ. να βάλει όρια σε κάποιες συμπεριφορές δικές του ή των παιδιών), τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να διακρίνουν στη συμπεριφορά τους στοιχεία, όπως η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση, η αυτοκριτική, ο αυτοέλεγχος, αλλά και πλήθος αισθημάτων και διαχείρισης αυτών. Είναι σημαντικό να εξηγεί στα παιδιά τα κριτήρια με τα οποία έλαβε τις όποιες αποφάσεις, να επιχειρηματολογεί και να τεκμηριώνει την άποψή του.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αλλαγές στη ζωή και στη συμπεριφορά των γονέων θα γίνουν αναμφίβολα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτές τις αλλαγές να μπορούν να τις στηρίζουν συνειδητά, βάζοντας συγκεκριμένους στόχους. Επίσης, πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται την "κακή συνείδηση" και τις ενοχές που νιώθουν όταν γίνονται λάθη.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, αλλά ανθρώπους με ανάγκες, αδυναμίες και αισθήματα, που επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς, επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Ανθρώπους που δείχνουν τα συναισθήματά τους και βρίσκουν μαζί λύσεις.

2 σχόλια:

  1. θαυμάσιο!! θα μείνω... στο ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς!!! και να συμπληρώσω... ότι χρειάζονται γονείς που να τα αγαπούν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΟΥ ΜΠΛΟΚ .ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΠΕΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!