Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα ενέργεια και δημιουργικότητα. Όμως μέσα από τις δραστηριότητές τους, είτε στο σχολείο, είτε στο παιχνίδι έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια που απειλούν την υγεία τους. Η καθημερινή υγιεινή είναι μια συνήθεια χρυσάφι.


ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ
Πολλές φορές περιορίζουμε τα παιδιά μας από διάφορες δραστηριότητες, γιατί θεωρούμε ότι τα προστατεύουμε καλύτερα και νιώθουμε πιο ήσυχοι. Από την άλλη πλευρά όμως, περιορίζουμε και την ανάγκη τους για εξερεύνηση, μάθηση και παιχνίδι.

Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά την προτροπή να παίξουν ελεύθερα και γενικά να ασχοληθούν με ό,τι τα ευχαριστεί, χωρίς το φόβο και το άγχος να λερωθούν.

Ένα παιδί έχει ανάγκη τη ζωγραφική, το ποδήλατο, το ποδόσφαιρο, το κυνηγητό και όλα όσα θα το κάνουν κοινωνικό και δημιουργικό. Μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους, το πνεύμα τους, κάνουν νέους φίλους και περνούν αξέχαστες στιγμές. Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά πως από μικρή ηλικία πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητά τους. Είναι κάτι σαν το ποδήλατο, που όταν το μάθουμε δεν το ξεχνάμε ποτέ. Το ζητούμενο είναι να τους διδάξουμε τις σωστές συνήθειες υγιεινής και να αισθανθούν ότι είναι ωραίο να είναι καθαρά, τόσο γι' αυτά όσο και για τους άλλους γύρω τους.

ΧΕΡΙΑ… ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Συνήθως όλα ξεκινούν από εδώ… Τα χέρια είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με πολλά από τα μικρόβια, είτε στο παιχνίδι, είτε στο σχολείο. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο μετά από κάθε δραστηριότητα και ειδικά πριν και μετά το φαγητό. Βέβαια η καθαριότητα των χεριών δεν είναι το κύριο μέλημα των παιδιών, κυρίως όταν η πρόσβαση σε νερό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Μια ασφαλής λύση για τους γονείς είναι τα υγρά μαντηλάκια, τα οποία περιέχουν φυσικό αντισηπτικό. Έτσι, προστατεύουν αποτελεσματικά από τις βρωμιές και τα μικρόβια, ενώ παράλληλα δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο παιδικό δέρμα.

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Αν μάθουμε στα παιδιά πως το πρόσωπό μας είναι ουσιαστικά ο καθρέφτης μας, θα τα πείσουμε πως πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα. Ο καθημερινός καθαρισμός απομακρύνει τους ρύπους και τη σκόνη από το τρυφερό παιδικό δέρμα και το αφήνει να αναπνεύσει. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα σπυράκια της εφηβείας παραμονεύουν...

ΝΤΟΥΣ… ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Πολλές φορές τα παιδιά δεν αγαπούν το νερό. Αν όμως μετατρέψουμε την ώρα του μπάνιου σε παιχνίδι και όχι σε αγγαρεία, όλα μπορούν να γίνουν ευκολότερα και πιο ευχάριστα. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά τις αφορμές ώστε το καθημερινό ντους να μπει στο καθημερινό τους πρόγραμμα, εξηγώντας τους πόσο καλό τους κάνει.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ
Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων δεν αρκεί να γίνεται καθημερινά, πρέπει να γίνεται και σωστά. Τον σωστό τρόπο θα τον υποδείξει ο παιδοοδοντίατρος, που το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται μετά τον τρίτο χρόνο.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΛΜΑΤΩΝ
Ένα μέρος του σώματος που υποτιμούν τα παιδιά-και συχνά πάσχει-είναι τα πέλματα. Απαραίτητες είναι οι βαμβακερές κάλτσες και τα δερμάτινα παπούτσια, όπως βεβαίως και το καθημερινό πλύσιμο, προς αποφυγή ονυχομυκητιάσεων και ορθοπεδικών ανωμαλιών. Καλό είναι να τους φοράμε αθλητικά παπούτσια μόνο όταν αθλούνται.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ:
  • να πλένουν συχνά-και όχι μόνο πριν το φαγητό-τα χέρια τους με σαπούνι.
  • να μην πιάνουν τα παπούτσια τους και να μην πατούν πάνω σε καλύμματα, καναπέδες και κρεβάτια.
  • να σκουπίζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι και να τα βγάζουν μετά την είσοδό τους.
  • ν΄ αλλάζουν ρούχα και να πλένουν τα χέρια τους όταν επιστρέφουν.
  • να κόβουν συχνά τα νύχια τους, γιατί εκτός από σκόνη και βρωμιά, εκεί συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια.
  • να μην βάζουν το δάχτυλό τους ή αντικείμενα (στυλό, γόμες κ.τ.λ.) στο στόμα ή τη μύτη γιατί από εκεί τα μικρόβια περνούν στους βρόγχους και τα αυτιά και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ανεξήγητος βήχας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!