Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

ΓΑΡΔΕΝΙΑ

Η γαρδένια είναι ένας πολύ δημοφιλής θάμνος με άσπρα αρωματικά λουλούδια και γυαλιστερό σκουροπράσινο φύλλωμα. Το γένος της γαρδένιας λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον Alexander Garden, έναν φυσιοδίφη από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας των Η.Π.Α., κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η γαρδένια ανήκει στην οικογένεια των Ρουβικοειδών και το γένος της περιλαμβάνει πάνω από 200 είδη. Το πιο σημαντικό είδος, η γαρδένια η ιασμοειδής, περιλαμβάνει πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες. Κατάγεται από την Κίνα, όπου φυτρώνει άγρια, αν και οι πιο γνωστές ποικιλίες της προήλθαν από καλλιέργεια.


Η υπέροχη γαρδένια έχει σκούρα και έντονα πράσινα αντίθετα φύλλα και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι 2,50 μέτρα με σχεδόν παρόμοιο πλάτος! Τα φύλλα της είναι γυαλιστερά και δερματώδη. Σε ώριμη ηλικία το φυτό έχει, συνήθως, σφαιρικό σχήμα και μέτρια εμφάνιση.

Η ανθοφορία είναι σε έξαρση την άνοιξη και το καλοκαίρι αν και η γαρδένια δεν είναι φυτό που έχει μια μόνο συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας. Μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο, αν έχει τις κατάλληλες συνθήκες. Τα λουλούδια της είναι κερώδη λευκά και γίνονται κίτρινα-κρεμ όσο ωριμάζουν. Έχουν ένα έντονο υπέροχο γλυκό άρωμα που μπορεί να σκορπιστεί εύκολα σε ένα κλειστό δωμάτιο. Αλλά και το ρεύμα του αέρα μπορεί να μεταφέρει το άρωμα σε έναν καλοκαιρινό κήπο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας, είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό θα μεγαλώνει, τόσο θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου σας. Η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις και σίγουρα θα την δυσαρεστήσει μια αλλαγή από την ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία ενός θερμοκηπίου σε ένα πολύ ζεστότερο και ξηρό περιβάλλον, όπως αυτό που έχουν τα περισσότερα σπίτια. Αν θέλετε η γαρδένια να επιζήσει στο σπίτι σας, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που να μοιάζει με το φυσικό της (στη νότια Κίνα και την Ιαπωνία) με ζεστές μέρες, κρύες νύχτες και αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία.




Η γαρδένια θα πρέπει να έχει πλούσιο χώμα και όξινο (pH από 4.5 - 5.5). Οι γαρδένιες που αγοράζετε από τα ανθοπωλεία ή τα φυτώρια έχουν, συνήθως, τέτοιο χώμα. Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο και να επιτρέπει την γρήγορη αποστράγγιση και ακόμα να έχει την δυνατότητα να συγκρατεί υγρασία. Υπάρχουν στην αγορά συσκευασίες με εδαφικά μείγματα ειδικά για γαρδένιες, καμέλιες και αζαλέες, τα οποία είναι φυτά που χρειάζονται όξινο χώμα. Φυτέψτε το φυτό σας σε πλαστική γλάστρα με τρύπες στον πάτο για καλή αποστράγγιση. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για να έχει τη σωστή υγρασία. Το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια, εκτός αν φαίνεται ότι οι ρίζες του έχουν αναπτυχθεί πολύ, οπότε θα το μεταφυτέψετε νωρίτερα.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Όπως όλα τα ανθοφόρα φυτά, η γαρδένια  χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως, ειδικά το καλοκαίρι. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον, πράγμα που δεν κάνει καλό σε φυτά που αγαπούν την υγρασία. Έτσι, η καλύτερη θέση για τη γαρδένια μέσα στο σπίτι είναι κοντά σε ένα νότιο παράθυρο με ελαφριά κουρτίνα. Ωστόσο, πολλές φορές ο φωτισμός αυτός δεν αρκεί. Όταν έχει συννεφιά για αρκετές ημέρες τα μπουμπούκια μπορεί να πέσουν από το φυτό ή να μην βγάλει μπουμπούκια καθόλου. Για να προλάβετε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήστε τεχνητό φωτισμό για το φυτό, όσο ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Η γαρδένια δεν είναι ανθεκτική στις παγωνιές. Ωστόσο, μπορεί σε ορισμένες περιοχές με ηπιότερο κλίμα να διατηρηθεί έξω στον κήπο και το χειμώνα. Για να διατηρήσετε το φυτό έξω σε κήπο, διαλέξτε μια τοποθεσία με φιλτραρισμένο ηλιακό φως, ώστε το φυτό σας να έχει κάποια προστασία το μεσημέρι. Πρέπει, επίσης, να το προστατεύετε και από τους ανέμους. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση και να είναι όξινο (προσθέστε τύρφη) και πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Μπορείτε να προσθέσετε και καλοχωνεμένη κοπριά, αν έχετε. Αν το φυτό σας αναπτύσσεται και ανθίζει κανονικά, δεν χρειάζεται πρόσθετη λίπανση. 

Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε τα ίδια λιπάσματα, όπως και στους εσωτερικούς χώρους και σκορπίστε τα γύρω από το φυτό. Διατηρήστε την υγρασία, προσθέτοντας λίγα ποτισμένα ξερά φύλλα γύρω από τον κορμό του φυτού. Οι γαρδένιες που διατηρείτε μέσα στο σπίτι, μπορούν επίσης, να μεταφερθούν έξω το καλοκαίρι. Απλά, μεταφυτέψτε τις σε μεγαλύτερες γλάστρες την άνοιξη για να αναπτυχθούν καλύτερα και τοποθετήστε τις σε μέρος που οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν οι γαρδένιες στον κήπο.

ΠΤΩΣΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΩΝ
Όπως αναφέραμε σε πολλά σημεία παραπάνω, η πτώση των μπουμπουκιών μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε μεταβολή συνθηκών (θερμοκρασίας, υγρασίας, αερισμού, ασθενειών) συμβεί στο φυτό. Αν θέλετε, λοιπόν, μια γαρδένια που να σας χαρίζει απλόχερα τα άνθη και το άρωμά της, φροντίστε πρώτα να τη βάλετε στο καταλληλότερο γι' αυτήν μέρος και μετά «μην της χαλάτε την ησυχία».

5 σχόλια:

 1. Marorestis TrinatipolizosΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

  ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ.....ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΑΡΔΕΝΙΑ....

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι, είναι τόσο όμορφη...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ματίνα Νάκκα ΚατσαράΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

  Όμορφο άρωμα!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντιγόνη ΧριστοφόρουΚυριακή, 31 Μαΐου, 2015

  Ωραιες πληροφοριες για ενα τοσο αγαπημενο κ γνωστο λουλουδι!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όμορφη και απαιτητική η γαρδένια, με τα ιβουάρ άνθη και το μεθυστικό της άρωμα, αποτελεί αγαπημένο λουλούδι όλων αυτήν την εποχή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!