Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

ΚΕΡΑΣΙΑ: ΚΟΚΚΙΝΑ, ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ

Όπου ακούς πολλά κεράσια... κράτα και μεγάλο καλάθι! Αντιστρέφοντας τη λαϊκή παροιμία τα κεράσια δίνουν στον οργανισμό ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ικανά να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, στην πρόληψη και άλλοτε στη θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.
  

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομά τους. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας ενώ θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 43,000 τόνους το χρόνο. Τέλος, η κερασιά ανήκει στο γένος προύνος, στην οικογένεια ροδίδες, στην τάξη ροδώδη και είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό. Έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές είναι η κερασιά Ρουπκόβου, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά βοδενών, οι οποίες προέρχονται από την αγριοκερασιά.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες.


ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού.

Πολλές  έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει, είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή, είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.

Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού.
 
Τα κεράσια γενικά, έχουν γεύση γλυκιά, όξινη και στυφή και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.


Ταυτόχρονα, δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.

Επίσης, ευνοούν την καλή λειτουργικότητα του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν. Επιπρόσθετα, λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα.

Τέλος, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Επίσης, σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπο- γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.


ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της ωρίμανσης αυξάνονται οι υδατάνθρακες μέσα στο φρούτο από 7% έως 10% στο 16% με 18% ενώ συγχρόνως μειώνεται η περιεκτικότητά του σε νερό. To κεράσι ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και χημικά και να παραμείνει πιστό στην φυσική του πορεία: να ωριμάζει, δηλαδή μόνο το καλοκαίρι, επιτρέποντας να το δοκιμάζουμε μόνο μερικές εβδομάδες ετησίως. 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους είναι διαφορετικό, ανάλογα με την ποικιλία. Αναζητήστε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα.

Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Για να κρατήσετε τα κεράσια φρέσκα τοποθετήστε τα στη συντήρηση του ψυγείου. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρόνο. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Τα κεράσια τρώγονται κυρίως σαν φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών, ενώ συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Χρησιμοποιούνται επίσης, ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες. Τα κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο "μπράντυ". Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.


ΤΕΣΤ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ
Βεβαιωθείτε ότι τα κοτσάνια τους είναι πράσινα και όχι ξεραμένα. Τα φρέσκα κεράσια έχουν λαμπερό χρώμα, είναι σφριγηλά και στεγνά, χωρίς αλλοιώσεις στη σάρκα τους. Μην σας προβληματίζουν όσα έχουν διπλούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή στην κακή γονιμοποίηση, αλλά η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Τρώγονται σκέτα, αλλά φτιάχνουν επίσης μοναδική κερασόπιτα και γευστικότατο γλυκό του κουταλιού. Δίνουν νοστιμιά σε τάρτες και κέικ, μπορούν να αντικαταστήσουν τις φράουλες σε συνταγές, όπως η Pavlova ή απλώς να τηγανιστούν και να πασπαλιστούν με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τολμήστε να τα συμπεριλάβετε και στη μαγειρική σας, ξεκινώντας από ένα χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κεράσι! Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα κουκούτσια των κερασιών δίνουν άρωμα στο μπράντυ.


TIP
Πριν τα καταναλώσετε, αφήστε τα λίγη ώρα εκτός ψυγείου για να ανακτήσουν το άρωμα και τη γεύση τους.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ...
Σας προτείνουμε μια απίθανη συνταγή παγωτού με κεράσια, για να τη φτιάξετε στα παιδιά σας, ενόψει καλοκαιριού... Είναι γρήγορη, εύκολη κι επιτυχημένη και είναι βέβαιο πως θα ξετρελαθούν!!!


ΥΛΙΚΑ
 • 500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσια)
 • 130 γρ. ζάχαρη 
 • 50-65 γρ. ζάχαρη
 • 3 κρόκοι αυγών
 • 115 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
 • 480 γρ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
 • 1 & 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
 • χυμός από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 1. Βάζετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να αφρίζει, το κατεβάζετε  από τη φωτιά.
 2. Βάζετε τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη (50-65 γρ.) και το χυμό λεμονιού στο multi και αλέθετε.
 3. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη (130 γρ.) για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το τυρί και τέλος λίγη-λίγη την κρέμα με τη βανίλια. 
 4. Βάζετε το μείγμα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά και το αφήνετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Τέλος, προσθέτετε τον πουρέ από τα κεράσια και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα.
 5. Βάζετε το παγωτό σε δοχείο και το τοποθείτε στην κατάψυξη.

4 σχόλια:

 1. Lindo Blog. Me gusto'. Buena información. Fue un gusto visitarte y leerte.Que tengas un lindo día amigo.

  http://socialculturalyhumano.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλώς ήρθες φίλε Darwin. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" και τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που οι πληροφορίες που πήρες ήταν χρήσιμες για σένα! Καλή μέρα να έχεις!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΘΗΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥ!!!Κυριακή, 02 Ιουνίου, 2013

  ΚΥΡΙΕ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΑ.ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟ. ΓΙΑ ΕΣΑΣ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εμένα μ' αρέσουν πολύ τα κεράσια, Αθηνά. Δε σου κρύβω όμως, ότι αγαπώ περισσότερο το καρπούζι!!!

  Βοήθησε τη μαμά σου και φτιάξτε το παγωτό με κεράσια που σας προτείνουμε. Είναι εκπληκτικό!!!
  Ο δάσκαλός σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!