Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γνωρίζετε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά για τα μάτια των παιδιών; Ένα παιδί αν δεν φοράει γυαλιά ηλίου και είναι εκτεθειμένο στην ακτινοβολία του, μπορεί να πάθει ακόμα και καρκίνο στα βλέφαρα. Ο παιδίατρος κ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι είναι τα γυαλιά μαϊμού, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ο φακός, αλλά και ότι έχουν ημερομηνία λήξης!


Χειμώνα καλοκαίρι είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου για τα παιδιά. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, σήμερα με την γνωστή τρύπα του όζοντος να αντλεί την υγεία όλων μας, τα γυαλιά ηλίου επιβάλλονται και για τις πολύ μικρές ηλικίες. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει από απλούς ερεθισμούς μέχρι και καρκίνο στα βλέφαρα των παιδιών.

Το μάτι γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή του στην ακτινοβολία της οποίας οι συνέπειες είναι αθροιστικές. Οι ακτίνες εισχωρούν πιο εύκολα στις κόρες των παιδικών ματιών απ' ότι στους ενήλικες επειδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την ικανότητα να συστέλλονται κάτω από το έντονο φως. Έτσι προσβάλλονται τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος με συμπτώματα έντονο πόνο, φωτοφοβία, ελάττωση της όρασης και πρώιμο καταρράκτη. Μην παίζετε λοιπόν με την όραση των παιδιών σας!

Η μόνη αποτελεσματική ασπίδα είναι τα γυαλιά ηλίου που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως πλέον δεν είναι μόδα, αλλά ανάγκη.

Γι' αυτό προσοχή στα γυαλιά ηλίου μαϊμούδες που πωλούνται ανεξέλεγκτα στα περίπτερα, σούπερ μάρκετ, τουριστικά μαγαζιά κ.λπ.


ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΓΥΑΛΙΑ
Κατάλληλα, λοιπόν, είναι εκείνα τα γυαλιά ηλίου που ο φακός τους πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι απορροφητικός στην ηλιακή ακτινοβολία ώστε να ανακόπτει το 100% της περατότητάς της και να παρέχει διαφάνεια.

2. Να είναι οπτικά κατεργασμένος, ομοιογενής και αναλλοίωτος, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως ώστε να μην προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων.

3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Όλα τα παραπάνω κωδικοποιούνται από τον κανονισμό ΕΝ1836/1995.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται να αγοράσετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι να διαθέτουν το σήμα πιστοποίησης της ευρωπαϊκής ένωσης, δηλαδή το C.Ε.

Όλα τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από οπτικά καταστήματα οφείλουν να αναγράφουν την κατηγορία 0, 1, 2, 3, 4 στην οποία ανήκουν. Τα γυαλιά γενικής χρήσης ανήκουν στην κατηγορία 3. Αυτοί οι φακοί μπορούν να φορεθούν μέσα στην πόλη, αλλά και στη θάλασσα ή στο βουνό.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Τέλος, να έχετε υπόψη σας ότι και οι φακοί ηλίου έχουν ημερομηνία λήξης! Σύμφωνα με τα οπτικά δεδομένα κάθε 2 χρόνια θα πρέπει να ανανεώνονται. Επίσης ένας κακής ποιότητας φακός μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό απ' ότι η απουσία γυαλιών.

ΠΗΓΗ: TLIFE.GR

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε την παρακάτω -σχετική με το θέμα- ανάρτηση!
  

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ. Τσ γυαλιά ηλίου μαζί με τα καπέλα αποτελούν νούμερο ένα προστασία για τα παιδιά.Η μεγαλύτερη ποικιλία που έχω δει είναι της καλοκαιρινής κολεξιόν Dpam.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα dpam δεν είναι μαγαζί με οπτικά , αλλά με ρούχα,σωστά;;; Σίγουρα είναι πανέμορφα τα γυαλάκια τους, αλλά πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ΜΟΝΟ από μαγαζιά με οπτικά, για να είμαστε σίγουροι 100% ότι είναι καλά για τα μάτια και όχι απλά όμορφα και μοδάτα!!!

      Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!