Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Το Λιτόχωρο αποτελεί ένα παραθεριστικό κέντρο, 24 χλμ. νότια από την Κατερίνη και μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις του νομού Πιερίας. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν «Πύλη των θεϊκών κατοικιών», καθώς είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου. Είναι ένα κατεξοχήν κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο, με κατοίκους φιλόξενους και ατέλειωτες προτάσεις και ευκαιρίες για χαλάρωση, αλλά και διασκέδαση. Αποτελεί αφετηρία ορειβατικών εξορμήσεων προς τις κορυφές του βουνού και extreme sports. 


Το Λιτόχωρο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό. Η θέα από την κωμόπολη προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι μαγευτική, ενώ στα παράλιά της βρίσκεται μεγάλος αριθμός τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών οικισμών, που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, όλο το χρόνο. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

 • Η μαγευτική κοιλάδα του Ενιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες. Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, οι μαινάδες σπάραξαν το μάγο μουσικό Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.
 • Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που πρωτόχτισε ο όσιος Διονύσιος γύρω στα 1500. Το 1828 το κατέστρεψαν οι Τούρκοι, ξαναχτίστηκε όμως πριν το 1856 για να ερημωθεί το 1943 από τους Γερμανούς, που φοβούνταν ότι ήταν λημέρι ανταρτών.
 • Οι κορυφές του Ολύμπου. Στην κορυφή Άγιος Αντώνιος αποκαλύφθηκαν ευρήματα (αναθηματικές επιγραφές, νομίσματα, κεραμική), που βεβαιώνουν την ύπαρξη ιερού του Δία των Ελληνιστικών Χρόνων.
 • Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίον. Σε αυτόν, έχει διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, σε μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
 • Οι θέσεις Άγιος Ιωάννης, Προφήτης Ηλίας και Πριόνια, όπου υπάρχει τουριστικό περίπτερο με μαγευτική θέα.
 • Οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του χωριού. 


Οι επισκέπτες ξεκινούν από το κέντρο του Λιτόχωρου και περπατούν ανεβαίνοντας στα γραφικά σοκάκια του. Αν ανηφορίσουν τα τελευταία σπίτια του οικισμού, θα συναντήσουν το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και αφού δροσιστούν στη βρύση με το παγωμένο νερό του Ολύμπου, θα μπορέσουν να διασχίσουν το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων, για να φτάσουν στο ομώνυμο εξωκλήσι. Λίγο πιο πάνω. θα συναντήσουν το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία, το ψηλότερο του Λιτόχωρου, από όπου θα έχουν πανοραμική θέα όλης της περιοχής μέχρι και το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Αν πάλι θέλουν να παρεισφρήσουν σ’ ένα δάσος του Ολύμπου και να νιώσουν τη μαγεία που εκπέμπεται, τότε σίγουρα το δάσος του Άι-Γιάννη είναι η επιλογή τους. Μέσα στα υπεραιωνόβια έλατα θα συναντήσουν κι ένα μικρό πετρόχτιστο εκκλησάκι, αλλά κυρίως θα καταλάβουν γιατί αυτό το βουνό είναι τόσο ξεχωριστό και εντυπωσιάζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια όλους τους επισκέπτες του.


Αν πάλι η επιλογή τους είναι η θάλασσα, τότε τα 30 χιλιόμετρα πεντακάθαρων ακτών του Λιτόχωρου θα τους καλύψουν απόλυτα. Αυτή είναι άλλωστε και η μοναδικότητα του Λιτόχωρου. Πού αλλού μπορεί να αγγίξουν το πρωί τον ουράνιο θόλο ανεβασμένοι στον Μύτικα και στα 2.917 μέτρα και το απόγευμα να κολυμπήσουν σε υπέροχες παραλίες; Η Πλάκα Λιτόχωρου, η Γρίτσα, ο Σταθμός και η παραλία του Βαρικού τους περιμένουν για διασκέδαση και καταπληκτικό φαγητό, με ψάρια που μόλις βγήκαν από τα δίχτυα των ψαράδων.

Όλες οι επιλογές, για όλα τα ενδιαφέροντα, συναντώνται στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, μέσω της διπλής εθνικής οδού. Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο ή με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, 50 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

Μακραίωνη η ιστορία του Λιτόχωρου. Συνεχής και αδιάσπαστη στο πέρασμα του χρόνου. Πηγές της ο μύθος και η παράδοση. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης Πίμπλειας, λατρευτικού κέντρου των Πιμπλειάδων Μουσών, που υπαγόταν στην περίφημη πόλη του Δίου. Η μικρή πόλη ήταν χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ενιπέα και καταστράφηκε από τα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκατασταθούν στη σημερινή θέση του Λιτόχωρου. 


Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το Λιτόχωρο ήταν ορμητήριο των κλεφτών του Ολύμπου. Εδώ σκοτώθηκε το 1807 ο περίφημος Νικοτσάρας και από εδώ ξεκίνησε το 1878 η επανάσταση, στην οποία πρωτοστάτησε ο Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος, με αποτέλεσμα -μετά την αποτυχία της- το Λιτόχωρο να καταστραφεί. Παρά την καταστροφή του, όμως, εξακολούθησε να είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της περιοχής και στις αρχές του αιώνα είχε 3.000 κατοίκους, ελληνικά σχολείο και εκπαιδευτικό όμιλο.

Το σημερινό Λιτόχωρο είναι μια πόλη 10.000 κατοίκων με ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών και εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση. Απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 65 από τη Λάρισα. Από τον καινούριο οδικό κόμβο, στρίβοντας στα δεξιά και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, μπορεί κάποιος να φτάσει στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο 300 μέτρων από τη θάλασσα, σκαρφαλωμένο στις υπώρειες του Ολύμπου.


Ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, μετά την Κατερίνη, δεσπόζει στα δεξιά επιβλητικός ο Όλυμπος με τις χιονοσκεπείς κορυφές του και τις απόκρημνες χαράδρες του, πνιγμένες κυριολεκτικά στο πράσινο. Η πόλη με το μέγεθος και την υποδομή της, στηρίζει την έντονη τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής.

Εικόνα ξεχωριστή η μία από την άλλη, ομορφιές ιδιαίτερες, που λούζονται στο ατέλειωτο μπλε μιας θάλασσας πεντακάθαρης, χωρίς βιομηχανικά απόβλητα κι ελάχιστα προσεγγίσιμη από το μαζικό τουρισμό.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Αθήνα - Λιτόχωρο: 450 χλμ.
Θεσσαλονίκη - Λιτόχωρο: 92 χλμ.
Κατερίνη - Λιτόχωρο: 24 χλμ.

3 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες Αντώνη μου!
  Ψάχνουμε κάπου να πάμε οδικός φέτος.
  Εκεί βρίσκεστε; Καλά να περνάτε όπου και να είστε. Εγώ τελειώνω στις 15 Ιουλίου, ενώ η Σταυρούλα μας, λόγω προετοιμασίας για τις πανελλήνιες του χρόνου, στις 20 Ιουλίου.
  Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το Λιτόχωρο είναι ιδανικό μέρος για διακοπές όλο το χρόνο. Συνδυάζει απόλυτα βουνό και θάλασσα, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στη μετακίνηση. Σε ελάχιστο χρόνο ο επισκέπτης βρίσκεται από το βουνό των θεών, στις υπέροχες καταγάλανες και πεντακάθαρες παραλίες της Πιερίας!! Αξίζει να το επισκεφθείτε! Οι εντυπώσεις μου από την πρόσφατη επίσκεψή μου είναι άριστες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ροδούλα, καλή σου μέρα από παραλία Λιτόχωρου!! Έχω μείνει κατάπληκτος από τις ομορφιές που αντίκρισα!!! Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το μέρος, δεν ξέρω πού να πρωτοπάω... Σίγουρα θα ξανάρθω και το χειμώνα, γιατί πρόκειται για ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές! Υπάρχουν όμορφα μέρη για να επισκεφθείς (Έδεσσα, Βεργίνα, Θεσσαλονίκη, Δίον, Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνας, Άγιος Παντελεήμονας, κ.λπ.) σε ελάχιστο χρόνο... Σου προτείνω αυτόν τον προορισμό για τις φετινές διακοπές σου. Καλό διάβασμα στη Σταυρούλα. Ξέρω πως περνάτε μια δύσκολη φάση, καθώς την πέρασα κι εγώ με την κόρη μου όταν έδωσε πανελλήνιες. Υπομονή και κουράγιο κι όλα θα πάνε καλά! Καλή Κυριακή και σε σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!