Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο κ. Αποστολία Ντέκοβα, η πιο σημαντική σχέση στη ζωή του παιδιού είναι με τους γονείς του. Αυτή η σχέση δομείται από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πληθώρα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων: θυμό, αγανάκτηση, φόβο αλλά και ταυτόχρονα αποδοχή, καρτερικότητα κι εμπιστοσύνη.

 

Οι γονείς όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα για το παιδί τους νιώθουν ενοχές, κατηγορούν τον εαυτό τους ότι δεν είναι «καλοί γονείς». Το πρότυπο που έχουν οι περισσότεροι γονείς για τον ιδανικό γονιό είναι το εξής: είναι αυτός ο οποίος δεν θυμώνει, δεν μιλά άσχημα, δεν χάνει τη ψυχραιμία και έχει πάντα υπομονή με το παιδί του. Όμως αυτό το πρότυπο είναι αρκετά ουτοπικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Αν υπήρχαν ιδανικοί γονείς αυτό θα δυσκόλευε ιδιαίτερα τη ζωή του παιδιού, διότι δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει σχέσεις αντάξιες με των δικών του γονιών, και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το παιδί να απογοητευθεί και να αισθάνεται κατώτερο σε σχέση με εκείνους. 

Οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, υπάρχουν όμως «αρκετά καλοί γονείς», οι οποίοι αφουγκράζονται το παιδί τους, θυμώνουν μαζί του, όμως έπειτα έχουν το ψυχικό σθένος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, τις αδυναμίες τους και τους άσχημους χειρισμούς τους.

 Ο «αρκετά καλός γονιός»:

  • είναι εκείνος ο οποίος δεν θυσιάζει την προσωπική ή την επαγγελματική του ζωή στο βωμό της δήθεν αγάπης για το παιδί του, ούτε αναμένει ότι μεγαλώνοντας το παιδί του θα χρειαστεί να ανταποδώσει τη φροντίδα που του είχε προσφέρει εκείνος στο παρελθόν.
  • είναι αυτός ο οποίος έχει γεμάτη προσωπική ζωή και δεν περιμένει από το παιδί του να καλύψει οποιαδήποτε τυχόν κενό μπορεί να έχει .
  • έχει καλή επικοινωνία με το παιδί του, όχι μόνο λεκτική άλλα και εξωλεκτική.
  • είναι ιδιαίτερα εκφραστικός με το παιδί του, του χαμογελά, το χαϊδεύει, το αγκαλιάζει, του μιλά γλυκά και τρυφερά και μοιράζεται δημιουργικό χρόνο μαζί του.
  • επαινεί και ενθαρρύνει το παιδί σε κάθε προσπάθεια του αποφεύγοντας την ειρωνεία, τους χλευασμούς, τις ύβρεις και τη σωματική τιμωρία.
  • μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του, τις ιδιαιτερότητες του, τις κλίσεις του χωρίς όμως ούτε να τις υποτιμά ούτε να τις υπερτιμά.
  • σέβεται την ατομικότητα του παιδιού και οι απαιτήσεις που έχει είναι ανάλογες με το βαθμό της ωριμότητάς του, των συναισθηματικών και των γνωστικών του ικανοτήτων.
  • επιδεικνύει εμπιστοσύνη στο ίδιο και στις επιλογές του, ώστε κι εκείνο με τη σειρά του να αποκτήσει εμπιστοσύνη και σεβασμό στον εαυτό του.
  • δεν προβάλλει στο παιδί του τα δικά του απραγματοποίητα όνειρα. Συχνά οι γονείς συνειδητά η ασυνείδητα μεταβιβάζουν ως κληρονομιά τις δικές τους επιθυμίες, που συχνά γίνονται εντολή «να περπατήσουν τα δικά τους μονοπάτια», ελπίζοντας να διαψεύσουν τις δικές τους αποτυχίες. Οι γονείς δεν πρέπει να λησμονούν ότι κανένας δεν μπορεί να ζήσει τη ζωή του άλλου. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και θα πρέπει να χαράξει το δικό του δρόμο με τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του.
Τέλος, «αρκετά καλός γονιός» είναι αυτός ο οποίος βοηθά το παιδί να αναπτύξει αίσθηση υπευθυνότητας για τις πράξεις του, του διδάσκει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που συμβαίνουν στη ζωή του ως προκλήσεις και όχι ως καταστροφές. Μ’ αυτό τον τρόπο του εμπνέει μια αίσθηση ανεξαρτητοποίησης από εκείνον, δηλαδή του μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο δρόμο του μόνο του και να προσπαθεί να βρει κάποια λύση χωρίς τη δικιά του στήριξη, εκτός κι αν το ίδιο το παιδί κρίνει ότι η δική του η βοήθεια είναι απαραίτητη.

ΠΗΓΗ: HEALTHVIEW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!