Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΤΙΑ ΖΩΩΝ: ΜΙΚΡΑ, ΜΕΓΑΛΑ, ΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΑΣΤΕΙΑ

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή τα μάτια των φίλων σας και γενικά, των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σας και θα διαπιστώσατε ότι όλα τα ανθρώπινα μάτια είναι παρόμοια και μπορεί να διαφέρουν λίγο στο σχήμα ή στο χρώμα.


Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και με τα μάτια των ζώων. Τα μάτια των ζώων παρουσιάζουν μια ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κάθε μορφή ζωικού οργανισμού, από τα «αόμματα» σκουλήκια μέχρι και τον αετό, αντιδρά στο φως.

Ο τρόπος αυτός, όμως, διαφέρει από ζώο σε ζώο και καθορίζεται από τις ειδικές ανάγκες του κάθε ζώου, από το πώς συλλαμβάνει την τροφή του, από το πώς αποφεύγει τους διάφορους εχθρούς που το απειλούν καθημερινά, από το αν πετάει, αν κολυμπά και από το αν η «ημέρα» του ξεκινάει το πρωί ή το βράδυ. ΜΑΤΙΑ... ΣΩΛΗΝΕΣ
Τα έντομα έχουν σύνθετα μάτια, τα οποία αποτελούνται από πολλούς μακριούς σωλήνες, οι οποίοι είναι με τέτοιο τρόπο ο ένας δίπλα στον άλλο, σαν να σχηματίζουν ένα μάτσο καλαμάκια πορτοκαλάδας. Και η μύγα έχει μάτια-σωλήνες, όπου στο εξωτερικό άκρο κάθε σωλήνα υπάρχει ένας φακός, που συγκεντρώνει το φως σε μία ομάδα φωτοευαίσθητων κυττάρων. Το κάθε άκρο του ματιού συλλαμβάνει μία πολύ μικρή εικόνα του κόσμου που βρίσκεται μπροστά του. Έτσι, τα μάτια της μύγας συνδυάζουν την εικόνα κάθε οματιδίου και δημιουργούν μια ψηφιδωτή εικόνα. Δεν έχουν την ικανότητα να σχηματίζουν ακριβείς εικόνες και για αυτό δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια μέλισσα πάνω σε έναν τοίχο, από το κεφάλι ενός καρφιού.


ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ
Ο αετός είναι το ζώο που έχει την καλύτερη όραση. Ενώ ταξιδεύει στον ουρανό, μπορεί να εντοπίσει από 350 μέτρα ψηλά ένα κουνέλι που πηδά ανάμεσα στα χορτάρια και να σπεύσει να το αρπάξει. Τα μάτια του είναι τόσο μεγάλα που ζυγίζουν περισσότερο από ότι ο εγκέφαλός του.

 
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ
Η γάτα είναι από τα λίγα ζώα που μπορεί να κυνηγάει τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Μπορεί να βλέπει καλά, τόσο σε ισχυρό όσο και σε λίγο φως. Οι κόρες των ματιών της δεν είναι στρογγυλές, αλλά ωοειδείς. Τη νύχτα η κόρη ανοίγει διάπλατα, αλλά το πρωί στο δυνατό φως κλείνει σε μια στενή σχισμή. Το ίδιο συμβαίνει και με το γκέκο, ένα είδος νυκτόβιας σαύρας που κλείνει τις κόρες του στο φως της ημέρας, αφήνοντάς το να περάσει μόνο από τέσσερις μικρές ρομβοειδείς τρύπες.

ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ
Η αράχνη δεν έχει δύο, αλλά οκτώ μάτια, τα οποία βρίσκονται στην ράχη της. Το
καθένα από αυτά μπορεί να δει μέχρι μια συγκεκριμένη απόσταση. Καμία αράχνη δεν μπορεί να δει αντικείμενα σε απόσταση μεγαλύτερη από 30 εκατοστά ή να σχηματίσει σαφείς εικόνες. Μπορεί να παρατηρήσει, όμως, ακόμα και την πιο ελάχιστη κίνηση που συμβαίνει μπροστά της.

ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΕΡΑΙΕΣ
Τα μάτια του καβουριού βρίσκονται πάνω στις κεραίες που ξεπροβάλλουν από το όστρακό του. Το κάθε μάτι έχει το δικό του φακό και πολλά φωτοευαίσθητα κύτταρα, που βοηθούν το καβούρι να αναζητά τροφή και στον πυθμένα του ωκεανού όταν είναι ελάχιστα φωτισμένος. Το καβούρι έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει σε διάφορα σημεία ταυτόχρονα.


ΤΑ ΓΟΥΡΛΩΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟΥ
Το γιαπωνέζικο χρυσόψαρο είναι ένα ψάρι το οποίο έχει 2 τεράστια γουρλωτά μάτια. Χαρακτηριστικό του είναι ότι τα μάτια του κοιτούν πάντα προς τον ουρανό.

ΚΑΛΥΜΜΑ ΜΑΤΙΟΥ
Τα φίδια και τα περισσότερα ψάρια δεν έχουν καθόλου βλέφαρα. Τα μάτια τους προστατεύονται από ένα σκληρό υαλώδες επικάλυμμα, όπως και το μάτι του γύλου. Το επικάλυμμα είναι μόνιμο και διατηρείται καθαρό, καθώς πλένεται συνεχώς με το νερό.


ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΕΤΑΙ
Σ’ ένα είδος βατράχου της Νοτίου Αμερικής, δύο σαρκώδη άνω βλέφαρα προεξέχουν σαν γείσο κράνους από το μέτωπο του βατράχου. Όταν το ζώο απειλείται, μισοκλείνει τα βλέφαρα και κρύβει τα μάτια, γιατί όπως είναι λαμπερά, εύκολα μπορούν να τον προδώσουν σε έναν πεινασμένο κροκόδειλο.

ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ
Οι τυφλοπόντικες και οι νυχτερίδες, που ζουν σε πλήρες σκοτάδι, είναι σχεδόν τυφλά. Τα δύο υποτυπώδη μάτια του τυφλοπόντικα, όχι πιο μεγάλα από κεφάλι καρφίτσας, διακρίνουν μόνο τη διαφορά ανάμεσα σε φως και σκοτάδι.

ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Ξέρατε ότι τα θαλάσσια ζώα μπορούν να βλέπουν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις; Περίεργο ε; κι όμως, αληθινό! Στα περισσότερα ψάρια τα μάτια τους είναι σε αντίθετες πλευρές του κεφαλιού, πράγμα που τους επιτρέπει να έχουν οπτικό πεδίο 360 μοίρες. Άλλα ψάρια, όπως ο γελάσικος, έχουν τα μάτια πάνω σε «μίσχους» που μπορούν να στρέφονται, διευρύνοντας έτσι το οπτικό τους πεδίο.


Ο ΤΑΡΣΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΛΩΡΙΑ ΜΑΤΙΑ  
Ο Τάρσιος, ξάδερφος του πιθήκου, έχει τα μεγαλύτερα, ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού του, μάτια από όλα τα γνωστά θηλαστικά. Ο Τάρσιος κοιμάται την ημέρα μέσα σε κουφάλες δέντρων και βγαίνει τη νύχτα για να κυνηγήσει την τροφή του, η οποία αποτελείται από έντομα και σαύρες.


ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑ
Τα μάτια του χαμαιλέοντα στρέφονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, καθώς αναζητά τα έντομα που θα φάει. Ο Χαμαιλέων κουρνιάζει ακίνητος πάνω σε ένα κλαδί. Μόλις αντιληφθεί κάτι που τον ενδιαφέρει, τα μάτια του καρφώνονται και τα δύο στο στόχο, προκειμένου να χτυπήσει το θύμα του, εκτινάσσοντας με αστραπιαία ταχύτητα τη μακριά γλώσσα του.


ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΣΑΥΡΑΣ
Το Ιγκουάνα είναι ένα είδος σαύρας που οι βλεφαρίδες του αποτελούνται από μια σειρά φολίδων που προεξέχουν. Οι σαύρες, αντίθετα από τα φίδια, έχουν βλέφαρα και όταν βλεφαρίζουν ανεβάζουν το κάτω βλέφαρο και δεν κατεβάζουν το πάνω βλέφαρο, όπως κάνουμε εμείς.

11 σχόλια:

 1. Εξαιρετική ανάρτηση! Συγχαρητήρια! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ,είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση!Δες τι μπορείς να μάθεις μέσα από ένα blog...!ΚΑΙ ΤΙ BLOG!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Aντώνη,λέμε,πως στον άνθρωπο,τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής
  του. Είναι αλήθεια. Τα ζώα με τα μάτια τους δείχνουν την εκφραστικότητά τους. Από την ανάρτησή σου, βλέπω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος επιβίωσης, να προφυλάσσονται από τους εχθρούς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τι θαυμάσια ανάρτηση... τέλειες φωτο...με μάτια.. υπέροχα... τυχεροί οσοι βλέπουν τις ομορφιές της ζωης...
  φίλοι μου.. καλώς σας βρήκα!!!!! ναστε παντα καλά!! με χαμόγελα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συγχαρητήρια Αντώνη! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Όπως όλες δηλ. Θα την χρειαστούμε στις αισθήσεις!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κοίτα στα μάτια την ζωή!!!! Υπέροχη ανάρτηση, Αντώνη! Καλημέρα!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Η ζωή μας μία βόλτα κι αξίζει να τη ζούμε, κοιτώντας την κατάματα... Καλό ξημέρωμα!

   Διαγραφή
 8. αριάδνη ΕυαγγελοπούλουΤετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2016

  ΤΙ ΩΡΑΙΟ!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τα μάτια των ζώων έχουν τη δύναμη να μιλήσουν μια υπέροχη γλώσσα... Αρκεί να τ' αγαπήσουμε πραγματικά, για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους! Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη και τα σχόλιά σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!