Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟΣ;

Η ενθάρρυνση ως τρόπος συναλλαγής με τους άλλους είναι βοηθητική σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης και σε οποιαδήποτε ηλικία, ίσως γιατί όλοι έχουμε κρυμμένο ένα αποθαρρυμένο παιδί. Ας αποφασίσουμε να εντάξουμε την ενθάρρυνση στη ζωή μας ξεχωρίζοντάς την, όμως, από τον έπαινο.


Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ενθάρρυνση, μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στους άλλους, στη ζωή. Γίνεται ένας αισιόδοξος και ικανός μαχητής της ζωής. Ενθαρρύνω, κατά το λεξικό, σημαίνει εμπνέω θάρρος, εμψυχώνω, ζωογονώ, ενισχύω. Η ενθάρρυνση στη διαπαιδαγώγηση είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη, όσο το νερό στο φυτό. Η ενθάρρυνση είναι το εργαλείο για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Είναι πολλές οι φορές που η ενθάρρυνση συγχέεται με τον έπαινο. Δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα. Ενθαρρύνουμε τη διαδικασία και επαινούμε το αποτέλεσμα. Ο έπαινος αφορά τον άνθρωπο ενώ η ενθάρρυνση την πράξη. Ο έπαινος άλλωστε είναι απολύτως ανισότιμος. Συνήθως, επαινεί ο ανώτερος τον κατώτερο.

 •  Ας βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει το θάρρος να είναι ατελές.
 •  Ας μην παίρνουμε το λάθος για αποτυχία. 
 •  Ας επιδοκιμάζουμε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.
 •  Ας εργαζόμαστε για τη βελτίωση, όχι για την τελειότητα.
 •  Ας ξεχωρίζουμε την πράξη από εκείνον που την εκτελεί. 
 •  Ας μάθουμε να δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας με ειλικρίνεια.
 •  Ας αναγνωρίζουμε στο παιδί την διαφορετικότητά του.
 •  Ας επιθυμούμε συνεχώς την ένταξή του μέσα στην ομάδα. 
 •  Ας μάθουμε να εστιαζόμαστε στα θετικά του, απλά αποφεύγοντας την αποθάρρυνση.
Μόλις εμφανισθεί η αποθάρρυνση η οποία συνήθως πάει μαζί με την κριτική και καταλήγει στην επίκριση, διαστρεβλώνεται η προσωπικότητα. Η αποθάρρυνση μειώνει τον αυτοσεβασμό, καθιστά το παιδί ευάλωτο, δειλό, φοβισμένο και μειώνει την ψυχική του αντοχή.


Η αποθάρρυνση οδηγεί το παιδί σε μια ηττοπαθή συμπεριφορά και το κατευθύνει στο να αφήνει κάθε προσπάθεια ιδιαίτερα όταν έρθει αντιμέτωπο με οτιδήποτε του προκαλεί δυσκολία ή το φέρνει σε αμηχανία. Σε άλλες περιπτώσεις οδηγεί στην επανάσταση και στην παραβατική συμπεριφορά.

Η αποθάρρυνση μεγαλώνει το αίσθημα κατωτερότητας που όλα τα ανθρώπινα πλάσματα δοκιμάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και συχνά οδηγεί στην εκδίκηση. Ο έπαινος ενδέχεται να έχει ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα σε μερικά παιδιά, δεν είναι λίγες όμως οι φορές που αποθαρρύνει και προκαλεί αγωνία και φόβο. 

Μερικά φτάνουν στο σημείο να εξαρτηθούν από αυτόν και να δουλεύουν αποκλειστικά για την αναγνώριση σε ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Επιτυχία που συνοδεύεται από έπαινο για το αποτέλεσμα, μπορεί να φοβίσει το παιδί πως δεν θα μπορέσει να το επαναλάβει ποτέ πια και τελικά να παραιτηθεί.

Ενθάρρυνση λοιπόν και όχι έπαινος ας είναι το μέλημα κάθε υπεύθυνου γονέα.

ΠΗΓΗ: PAIDORAMA.COM

3 σχόλια:

 1. Tώρα που το βλέπω το άρθρο για την αποθάρρυνση και την ενθάρρυνση, ... άκου... χρειάστηκε να πάω διορισμένος στην Κω, για να μου πουν για πρώτη φορά: "Λαμπρ. τι ωραία φωνή που έχεις!!!" και τότε συνειδητοποίησα ότι τόσα χρόνια στην χορωδία, στο τραγούδι με την παρέα μου, κανείς δεν μου το είπε!!!
  Απίστευτο...
  Χρειάζεται και η επιβεβαίωση των άλλων για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σε τούτη την ζωή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με αφορμή το περιστατικό που αναφέρεις φίλε μου, έχω να σου πω ότι πολλές φορές οι ικανότητες και οι δεξιότητες των παιδιών δεν ανακαλύπτονται από τους γονείς, αλλά από τους άλλους. Κι αυτό, γιατί οι γονείς δεν... βλέπουν.

  Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ακούν την καλή κουβέντα απ' αυτούς που τα έφεραν στη ζωή, να επιβραβεύονται, γιατί παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Έτσι ενθαρρύνονται, προσπαθούν περισσότερο και γίνονται καλύτερα και πιο χρήσιμα στην κοινωνία. Κυρίως όμως νιώθουν πιο όμορφα μέσα τους, στην ψυχή τους...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!