Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Η "ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ORIGAMI"

Το "origami" είναι μία εικαστική τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και ένας μοναδικός τρόπος διασκέδασης. Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 794 μ.Χ. από μοναχούς βουδιστές, οι οποίοι μετέφεραν τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία και άρχισε, πλέον, να χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή. Οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα και απασχολώντας τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά, φτάνοντας ως τις μέρες μας.Τα πρώτα σχετικά βιβλία γράφτηκαν το 18ο αιώνα. Η τέχνη του "origami" (προέρχεται από τις λέξεις "oru"= διπλώνω και "kami"= χαρτί) εμφανίστηκε το 19ο αιώνα και εξελίσσεται μέχρι σήμερα, όπου διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία. Η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, η χαρτοδιπλωτική, είναι η κατασκευή ενός σχήματος, αντικειμένου με το δίπλωμα ενός χαρτιού.


Το "origami" έφτασε στη Βόρεια Αφρική από τους Άραβες και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη, όταν οι Moors κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Ισπανοί, στη συνέχεια, μετέφεραν αυτήν την τέχνη διπλώματος του χαρτιού στη Λατινική Αμερική, την ονόμασαν Papiroflexia και τη διάνθισαν, εφαρμόζοντας ορισμένες καινούριες τεχνικές. Το "origami" εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ασχολούνται μ αυτό.Σε αντίθεση με το "origami", το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται μόνο στο "kirigami" (kiru σημαίνει κόβω), ενώ στο "storygami", ταυτόχρονα με τα διπλώματα του χαρτιού, αφηγούμαστε μία ιστορία σχετική με τις αντίστοιχες τσακίσεις του.Το "origami" δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, οξύνοντας το μυαλό και απευθύνεται τόσο σε μικρούς, όσο και σε ενήλικες. Βασίζεται στην αρμονία, την τελειότητα και την ακρίβεια. Γι’ αυτό έχει εφαρμογές και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως τα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, τη νανοτεχνολογία, αλλά και την ιατρική (ως μέθοδο θεραπείας). Οι σύγχρονοι δημιουργικοί τρόποι διπλώματος δημιουργήθηκαν από τον Akira Yoshizawa, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Sam Randlett εισήγαγαν το σύστημα γραμμών και τόξων που χρησιμοποιείται στα διαγράμματα οδηγιών.• Τι χαρτί χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κατασκευές "origami";

Χρησιμοποιούμε ειδικά χαρτιά "origami", τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι τους δίνουμε πιο εύκολα τη φόρμα που θέλουμε. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα, ανάλογα με τα μοντέλα που θέλουμε να φτιάξουμε. Η κατασκευή μας, όμως, μπορεί να γίνει και με απλό χαρτί, χαρτί περιτυλίγματος ή ακόμα και εφημερίδα! Ανάλογα με το είδος της κατασκευής, μπορούμε να διαλέξουμε ένα πιο μαλακό, πιο σκληρό χαρτί, ακόμα και χαρτόνι. Πειραματιστείτε!


• Τι μέγεθος πρέπει να έχει το χαρτί; 

Συνήθως, χρησιμοποιούμε ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί. Οι διαστάσεις κυμαίνονται, ανάλογα με το τελικό μέγεθος που θέλουμε να έχει το δημιούργημά μας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!


• Τι πρέπει να προσέξουμε όταν διπλώνουμε ένα χαρτί;

Τα διπλώματα και τα τσακίσματα πρέπει να γίνονται με ακρίβεια, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια μιας τσάκισης, τόσο ομορφότερο θα είναι το αποτέλεσμα. Όταν κάνουμε ένα δίπλωμα, πρέπει να πιέζουμε καλά τον αντίχειρα μας επάνω στο χαρτί, για να γίνει τέλεια η τσάκιση. Μ αυτόν τον τρόπο, τα επόμενα βήματα θα γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Προσοχή, λοιπόν!


• Πώς θα φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα;

Ακολουθούμε βήμα βήμα τις οδηγίες, με τη σειρά που δίνονται και κοιτάζουμε με προσοχή τα σχεδιαγράμματα. Έτσι θα έχουμε στα χέρια μας ένα πρωτότυπο δημιούργημα, που μπορεί να διακοσμήσει το χώρο μας, αλλά και να μας προσφέρει στιγμές γέλιου και χαράς, καθώς το βλέπουμε να στροβιλίζεται, να γυρνάει, να πηδάει, να κατρακυλάει, να κάνει τούμπες! Και όλα αυτά, με ένα κομμάτι χαρτί!


Τα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει βίντεο με κατασκευές διαφόρων θεμάτων. Είναι πραγματικά συναρπαστική η απόδοση των διαφόρων θεμάτων, καθώς οι τσακίσεις πάνω στο χαρτί γίνονται με απόλυτη ακρίβεια και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Στη συνέχεια, μπορείτε να απολαύσετε τις προβολές αυτές, που βρίσκονται συγκεντρωμένες παρακάτω και αφού προσπαθήσετε να φτιάξετε τις όμορφες κατασκευές, γράψτε μας τις εντυπώσεις σας! 


                                                                                                           Καλή διασκέδαση!

1 σχόλιο:

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!