Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Σεπτέμβριος ή Σεπτέμβρης ή Σταυρίτεν (ποντιακά) είναι ο ένατος μήνας του έτους, κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, και ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου. Περιλαμβάνει 30 ημέρες. Ο Σεπτέμβριος-Τρυγητής παράγεται απ’ τη λατινική λέξη Septem (=επτά). Ήταν ο έβδομος μήνας του Ρωμαϊκού Ημερολογίου, τότε που ο χρόνος άρχιζε από τον Μάρτη. Εξού και η ονομασία του.


Στη βυζαντινή περίοδο ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας του επίσημου ημερολογιακού έτους, όπου η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η αρχή της Ινδίκτου, οπότε και αρχίζει το εκκλησιαστικό έτος που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η 1η Σεπτεμβρίου-Πρωτοσταυριά ορίστηκε από το 313 μ.Χ. ως αρχή των θρησκευτικών δεκαπεντάχρονων περιόδων της λεγόμενης Ινδίκτου. Τις Ινδικτιώνες τις καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες -επηρεασμένοι από τους Ρωμαίους- για φορολογικούς, κυρίως, σκοπούς.

Ο Σεπτέμβριος λέγεται, επίσης, Σταυρός και Σποριάς. Τον Σεπτέμβρη ο τρύγος συνεχίζεται, ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα.

Την Πρωτοσεπτεμπριά οι αγρότες «καλούσαν» με διάφορους τρόπους και τεχνικές που θυμίζαν αρχαία θεσμοφόρια, το «πνεύμα της βλαστήσεως». Ο σπόρος που ήταν προορισμένος για τη σπορά «στέλλεται εις την εκκλησίαν διά να ευλογηθεί».

Στην Κω κρεμούν στο εικονοστάσι το σύμβολο της «Αρκιχρονιάς»: μια αρμαθιά από ρόδι, σταφύλι, κυδώνι, σκόρδο και φύλλο από τον πλάτανο του Ιπποκράτη.

Η πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη χαιρετίζονταν στη Θράκη με τύμπανα και τραγούδια. «Οι ληνοί συνοδεύονταν δ’ ομάδων ορχουμένων και αδόντων. Την νύκτα παρέες προσωπιδοφόρων εν τυμπάνοις και αλαλαγμοίς τρέχουν στους δρόμους».

Τα δρώμενα αυτά θυμίζουν αρχαία Οσχοφόρια, στα οποία οι νέοι, φορώντας στεφάνια από κλαδιά αμπέλου (όσχους), ξεκινούσαν από τον Ναό του Διονύσου πηγαίνοντας προς τους αμπελώνες και τα πατητήρια.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • Του Αγίου Μάμαντος (2 Σεπτεμβρίου). Είναι άγιος βοσκός. Παλιά γίνονταν θυσίες προβάτων στα ξωκλήσια του, «προσέχοντας το αίμα να τρέξει μες στ’ αυλάκι το νερό, που βγαίνει κάτω από το ιερό της εκκλησίας» (Σκύρος). 
  • Το Γενέθλιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), της Παναγιάς της Αποσοδειάς (Αιτωλία), της Καρυδούς (Καστοριά). 
  • Της Ύψωσης του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).

   9 σχόλια:

   1. Aντώνη πολύ ωραίες οι πληροφορίες για το όνομα του Σεπτεμβρίου.Επίσης
    πολύ εντυπωσιακά τα έθιμα που
    ακολουθούν οι κάτοικοι σε διάφορες
    περιοχές.Εγώ το μόνο που θυμάμαι
    από τότε που ήμουν παιδί είναι το
    εξης: Οταν έβρεχε καταρρακτωδώς
    οι μεγαλύτεροί μου λέγανε ότι είναι
    τα πρωτοβρόχια. Τώρα όμως, λόγω
    των κλιματολογικών συνθηκών,δύσκολα
    ακούμε αυτή τη λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
   2. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πολύ δυναμικό το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς από τα "Παιδικά χαμόγελα", Αντώνη... Μπράβο και καλή συνέχεια!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
   3. Ευσταθία και Maranda, καλησπέρα! Να έχετε μια όμορφη Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
   4. Καλημέρα καλό μήνα και καλή αρχή στο δύσκολο έργο σου στο σχολείο!

    Εστάλη στο facebook
    https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peni μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Αντεύχομαι καλό μήνα σε όλους σας και καλή σχολική χρονιά στ' αγόρια σου!
     Αντώνης

     Διαγραφή
   5. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ !!!!!!!

    Εστάλη στο facebook
    https://www.facebook.com/AntonisKrasakisPaidikaXamogela

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Σπύρο για τις ευχές σου! Καλό μήνα και σε σένα, με υγεία και όμορφες στιγμές!

     Διαγραφή
   6. καλό μήνα κ. Κρασάκη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελισάβετ μου! Αντεύχομαι καλό μήνα και σε σένα και μια ευχάριστη και δημιουργική σχολική χρονιά!
     Ο δάσκαλός σου

     Διαγραφή

   Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!