Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη στους μαθητές, οι οποίοι έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες. Οι ανάγκες των μαθητών, μάλιστα, για θρεπτικά συστατικά είναι διπλά αυξημένες, αφενός, λόγω της ταχύτατης σωματικής τους ανάπτυξης και αφετέρου, γιατί πρέπει να αντεπεξέλθουν πνευματικά στις απαιτήσεις του σχολείου. Άλλωστε, η μάθηση αποτελεί μια από τις πιο απαιτητικές πνευματικές εργασίες, που προϋποθέτει αυτοσυγκέντρωση και υψηλή ικανότητα αντίληψης. 


Για να έχουν, λοιπόν, υψηλή επίδοση στα μαθήματα οι μαθητές χρειάζονται σωστή διατροφή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που εξασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια στον οργανισμό τους, χωρίς ωστόσο να τον επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. «Ρόλο-κλειδί για καλές επιδόσεις στο διάβασμα και ευστροφία στις ώρες των παραδόσεων παίζει το πρωινό, που εφοδιάζει με καύσιμα το σώμα και το νου και συνεπώς, είναι απαραίτητο στους μαθητές», εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπέλας, Αν. Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
Το πρώτο γεύμα της ημέρας που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την διατροφή του μαθητή επιβάλλεται να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς σύμφωνα με μια πρωτοποριακή αμερικανική επιδημιολογική μελέτη, τέτοιου είδους τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες βοηθούν στην επίλυση μαθηματικών υπολογισμών. Επίσης, απαραίτητα για το πρωινό των μαθητών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξασφαλίζουν πρωτεΐνες για την αύξηση της μυικής μάζας και ασβέστιο μαζί με βιταμίνη D για το «χτίσιμο» γερού σκελετού. Ωστόσο, για την αποφυγή πρόσληψης περιττών θερμίδων που ευνοούν την εξάπλωση της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας, το γάλα πρέπει να είναι ημι-αποβουτυρωμένο ή άπαχο και το γιαούρτι ή τα τυριά χαμηλά σε λίπος.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Αν και όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα στην ισορροπημένη διατροφή των μαθητών, οι υδατάνθρακες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη σχολική ζωή, καθώς, αφενός, καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε ενέργεια και αφετέρου, συμβάλλουν στη διατήρηση της ομαλής εγκεφαλικής λειτουργίας. Κι αυτό, γιατί ο εγκέφαλος του μαθητή μπορεί να χρησιμοποιήσει μονάχα γλυκόζη-δηλαδή τη δομική τους μονάδα σαν καύσιμη ύλη. 


Εξίσου πολύτιμα για την βελτίωση της ικανότητας μάθησης από τους μαθητές είναι οι βιταμίνες Β6 και Β12, το ιχθυέλαιο DHA και τα αμινοξέα λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη που περιέχονται στα πρωτεϊνούχα τρόφιμα. «Από αυτές τις δύο κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, οι βιταμίνες Β6 και Β12 του συμπλέγματος Β διεγείρουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ το ιχθυέλαιο DHA συμμετέχει σαν δομικό συστατικό στις μεμβράνες των φαιών κυττάρων», επισημαίνει ο Αντώνης Ζαμπέλας. Τέλος, τα αμινοξέα βαλίνη, λευκίνη και ισολευκίνη χρησιμοποιούνται καλύτερα από τον εγκέφαλο και γι αυτό είναι πολύτιμα στην διατροφή του μαθητή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών οι μαθητές κουράζονται και γι
αυτό έχουν ανάγκη από τα κατάλληλα σνακ που τους προσφέρουν ενέργεια. Οι καλύτερες επιλογές γι αυτή την περίπτωση είναι οι υγιεινές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, τα bar δημητριακών (κατά προτίμηση χωρίς επικαλύψεις σοκολάτας ή ζάχαρης), το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα κουτάκι άπαχο γάλα με κακάο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η σωστή διατροφή ωστόσο πρέπει να συνεχίζεται και στο σπίτι, αφού άλλωστε το μεσημεριανό γεύμα είναι απαραίτητο στους μαθητές. Όταν, λοιπόν, επιστρέφουν στο σπίτι από το σχολείο πρέπει να βρίσκουν μαγειρεμένο φαγητό, γιατί στην αντίθετη περίπτωση ξεγελούν την πείνα τους καταναλώνοντας junk food, που τους προσφέρει μονάχα άχρηστες θερμίδες μέσα από «κρυφά» λίπη και «κρυφή» ζάχαρη, σε συνδυασμό με άφθονο αλάτι και συντηρητικά. Τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ, το μενού του μαθητή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει σαλάτα και φρούτο σε καθημερινή βάση.
 

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τα όσπρια πρέπει να αποτελούν το κύριο γεύμα 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ψάρι. Όταν τρώνε κρέας, οι μαθητές καλό είναι να βγάζουν πάντα το ορατό λίπος, ενώ οι γονείς τους δεν πρέπει να τους πιέζουν να αδειάσουν το πιάτο τους αν δεν πεινάνε. Κι αυτό γιατί η πίεση για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής-σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές λιχουδιές που οι μαθητές αγοράζουν σε περίπτερα, σούπερ-μάρκετ ή φαστφουντάδικα βοηθούν τα παιδιά να γίνουν παχύσαρκα. Και, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, οι μαθητές που γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν 80% πιθανότητα να διατηρήσουν στο ακέραιο τα παραπανίσια κιλά τους σε όλη τους την ενήλικη ζωή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες και τους σχετιζόμενους με την παχυσαρκία καρκίνους.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ 
(Από τον Μανώλη Μανωλαράκη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής)

 1. Τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν για το σχολείο νηστικά, καθώς σύμφωνα με ελληνική μελέτη, όσα δεν τρώνε πρωινό ζυγίζουν 3 κιλά παραπάνω. Μια πρόταση για βιαστικούς μαθητές, ώστε να διατρέφονται σωστά παιδιά είναι 3 απλά μπισκότα (τύπου νταϊτζέστιβ ολικής άλεσης) και ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα. 
 2. Αν οι γονείς απουσιάζουν στην εργασία τους την ώρα που γυρνούν στο σπίτι οι μαθητές είναι προτιμότερο να αφήνουν το φαγητό για τα παιδιά τους ήδη σερβιρισμένο σε ατομικές μερίδες στον φούρνο. Κι αυτό, γιατί τα άλλα άτομα που μπορεί να είναι στο σπίτι εκείνη την ώρα, όπως η γιαγιά, ο παππούς ή η οικιακή βοηθός, σερβίρουν κατά κανόνα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από τη συνιστώμενη.
 3. Αν οι μαθητές αθλούνται χρειάζονται έξτρα ενέργεια, που παρέχεται από μικρά γεύματα. Τα γεύματα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται τουλάχιστον μια ώρα πριν την άθληση και μισή με μια ώρα μετά το τέλος της προπόνησης. Οι κανόνες για τη σωστή διατροφή των μαθητών απαγορεύουν να πηγαίνουν οι μαθητές νηστικοί στην προπόνηση, γιατί έτσι ωθούνται στην λαιμαργία. Επίσης, οι μαθητές δεν πρέπει να πηγαίνουν για σπορ διψασμένοι, γιατί από την απώλεια ηλεκτρολυτών καταπονείται ο οργανισμός τους, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν να υποστούν αφυδάτωση.
ΠΗΓΗ: HEALTHVIEW.GR

14 σχόλια:

 1. Αντώνη εμείς οι γονείς πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην διατροφή των παιδιών μας. Διότι από όλα αυτά που διαβάσαμε στην ανάρτησή σου, η οποία είναι καταπληκτική υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που έχουν λίγα κιλά παραπάνω είναι ο εμπαιγμός των άλλων μαθητών προς αυτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παχύσαρκα παιδιά να νοιώθουν άσχημα και μειονεκτικά απέναντι στα άλλα παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απο το ιστολόγιο σου καταλαβαίνω ότι την δουλειά σου την κάνεις με μεράκι....τυχερά τα παιδάκια που έχεις στα χέρια σου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ωραια αναρτηση και χρησιμη
  καλα ειναι να δεινουμε το παραδειγμα της σωστης διατροφης εμεις οι μεγαλοι για να ακολουθουν και τα ζουζουνια μας
  σευχαριστω για την επισκεψη σου
  να εισαι καλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πέρασα από την γειτονιά σου, αγαπητέ μου κ. Κρασάκη, μακαρίζω τα παιδιά που διδάσκεις με τέτοια αφωσίοση, με τέτοιο μεράκι.
  Έτσι για την ιστορία, για αυτά που έχουν ήδη χαθεί θα ήθελα να περιγράψω τα παιδικά μου χρόνια μόνο στο της προσευχής. όταν είμεθα όλοι παρώντες ο δάσκαλος από την έδρα φώναζε όρθιοι όλοι για προσευχή.
  (Δεν λησμονούμε τον σταυρόν μου που κάνω βράδυ και πρωί, την προσευχή μου στο Θεό μου που μας χαρίζει τη Ζωή...)

  Όσο για την διατροφή αυτά τα πέτρινα χρόνια ήταν ανύπαρκτη,
  από τίποτε μέχει φακές, σταφίδες, μπομπότα, κι αυτά αν υπήρχαν...παρόλα αυτά όμως το σχολείο του καιρού εκείνου μας έβγαζε καλούς μαθητές...

  Εδώ που μένω τα εγγόνια μου πάνε σχολείο, τους δίνουν πρωινό, μεσημεριανό και διαλέγουν αναλόγως.
  Σε συγαχαίρω για τα θέματα που δημοσιεύεις

  με εκτίμηση

  Γαβριήλ Παναγιωσούλης
  Νεα Υόρκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ ΕΥΣΤΑΘΙΑ: Συμφωνώ απόλυτα Ως γονείς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σωστή διατροφή των παιδιών μας.

  Tα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" σε παλιότερη ανάρτηση είχαν δημοσιεύσει θέμα σχετικό με την παιδική παχυσαρκία, το οποίο μπορείς να δεις εδώ:
  http://akrasakis.blogspot.com/2011/05/blog-post_05.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Mia: Αγαπητή φίλη, σε καλοσορίζω στη γωνιά μας και σ' ευχαριστώ πολύ! Θα τα λέμε...
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Ειρήνη Σ.: Καλή μου φίλη, καλησπέρα! Σ' ευχαριστώ για το πέρασμά σου από εδώ. Καλό Φθινόπωρο με υγεία!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ κ. Γαβριήλ, πόσο χαίρομαι για την επίσκεψή σας! Με συγκίνησαν τα λόγιά σας και το ιδιαίτερο γράψιμό σας. Σαφέστατα, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών της σημερινής εποχής, από εκείνη των πέτρινων χρόνων... Σήμερα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της επιλογής, τα έχουν σχεδόν όλα, ενώ τότε ζούσαν μέσα στη στέρηση...
  Αντιμετωπίζουν όμως κι αυτά σοβαρά προβλήματα... Μένει σ' εμάς να κάνουμε το χρέος μας ως εκπαιδευτικοί και να δούμε το αποτέλεσμα των κόπων μας... Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι...
  Καλό βράδυ και να' στε πάντα καλά!
  Αντώνης Κρασάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντώνη όλα τα σχόλια της ανάρτησης αυτής είναι πολύ καλά.Θα σταθώ όμως στο σχόλιο του κ.Γαβριήλ Παναγιωσούλη.Από τα λίγα σχόλια που έχει κάνει,σ αυτή αλλά και σε προηγούμενη σελίδα,συμπέρανα πως
  είναι ένας υπέροχος άνθρωπος,ένας ΚΥΡΙΟΣ.Μου άρεσε που στο σχόλιό του γύρισε πίσω στα πολύ δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα,σύμφωνα με αυτά που έχουμε ακούσει και εμείς
  οι κάπως νεότεροι.Ισως να μην ζήσαμε όλοι την τόσο δύσκολη εποχή,
  αλλά σχετικά με τα παιδιά της σημερινής γενιάς δεν είχαμε το πλήθος των υλικών αγαθών που έχουν αυτά σήμερα.Θα τονίσω όμως το εξής.Οι άνθρωποι τότε και ιδιαίτερα
  εμείς οι γυναίκες, δεν είχαμε το άγχος να ψάχνουμε για διαιτολόγους.
  Οι γονείς που δεν είχαν την δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά του πολλά υλικά αγαθά ήταν οι καλύτεροι διαιτολόγοι της εποχής εκείνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΘΗΝΑ ΛΙΖΑΡΔΟΥ!!!♥Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2014

  Πολύ χρήσιμο για τα παιδιά, δηλαδή για εμένα και για τα υπόλοιπα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ωραίο άρθρο! Γιατί η σωστή διατροφή είναι περισσότερα χρόνια ζωής!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ σωστά Αθηνά και Ζωή! Πρέπει λοιπόν, να προσέχετε όσο μπορείτε τη διατροφή σας!
  Ο δάσκαλός σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ενδιαφέρον & χρήσιμο άρθρο ! Η απόδοση των μαθητών σχετίζεται, όπως είναι φυσικό, με τη διατροφή τους. Μια υγιεινή διατροφή με οργανωμένα γεύματα θα διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό των μαθητών, θα τους γεμίσει ενέργεια και θα ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι γνωστό ότι τα παιδιά μπαίνουν καθημερινά στον πειρασμό να καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές, όπως γρήγορο φαγητό και πρόχειρα σνακ που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Επειδή στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να αποκλειστούν τελείως οι ανθυγιεινές τροφές από το διαιτολόγιο των μαθητών, ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η μείωση της ποσότητας των ανθυγιεινών τροφών και η σταδιακή αντικατάστασή τους με υγιεινές τροφές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=12956&la=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Εκπαιδευτικά παιχνίδια: Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε, σχετικά με τη σωστή διατροφή των μαθητών! Να είστε πάντα καλά, αγαπητοί μου φίλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!