Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ;

Τα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» δημοσιεύουν με πολλή χαρά την ομαδική εργασία που έστειλαν οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.


Αγαπημένοι μας φίλοι και φίλες, μικροί μαθητές και μαθήτριες καλώς ήρθατε στην παρέα μας. Σας στέλνουμε την αγάπη μας, καθώς και τις ευχές μας για καλή πρόοδο στο σχολείο σας και κάθε επιτυχία στη ζωή σας! Συγχαρητήρια αξίζουν σε σας και τη δασκάλα σας κ. Αθηνά Κακαρίκου, για την πλήρη και ουσιαστική ανάπτυξη ενός τόσο ενδιαφέροντος θέματος!

                                                                                                       Αντώνης Κρασάκης
 
Όταν μας δόθηκε το παραπάνω θέμα για ανάπτυξη, προβληματιστήκαμε, όχι τόσο γιατί πρέπει να εργάζονται οι άνθρωποι, όσο για το πώς εργαζόμαστε εμείς οι μαθητές και με τι αντάλλαγμα, τελικά. Η κυρία μας είπε ότι, εδώ στην Ελλάδα οι μαθητές, γενικά, είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι, μιας και το όλο σύστημα κουράζει και αποδυναμώνει πολλούς μαθητές, αφού πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε πολλές απαιτήσεις, κάτι που δε γίνεται σε αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού. Μας είπε, επίσης, ότι το βάζει πάντα αυτό το θέμα στους μαθητές της να το δουλέψουν στην αρχή της χρονιάς, για να δει τις απόψεις τους, αν και τόσο μικροί στην ηλικία…

Έτσι, όλοι μαζί καταλήξαμε και γράψαμε:

H ζωή είναι ένας αγώνας αδιάκοπος και για να τα βγάλει πέρα ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται σκληρά, ειδικά στις μέρες μας που έχει δυσκολέψει η ζωή των περισσότερων Ελλήνων, λόγω έντονης οικονομικής κρίσης, διάχυτης παντού.

Ο άνθρωπος, από την πρώτη στιγμή που γεννιέται, δίνει αγώνα. Ο πρώτος αγώνας είναι για να αναπνεύσει. Στη συνέχεια, έχει να δώσει πολλούς αγώνες. Ένας απ’ αυτούς είναι να επιβιώσει. Πώς το κάνει αυτό; Δουλεύοντας, όχι μόνο για να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες, αλλά και να βελτιώνει συνεχώς τη ζωή του και να διατηρεί την αξιοπρέπειά του.

Δουλεύοντας, όχι μόνο ικανοποιεί τις βιολογικές του ανάγκες, αλλά και τις συναισθηματικές. Ο άνθρωπος που δουλεύει αναπτύσσεται πνευματικά, διευρύνονται οι γνωστικοί του ορίζοντες και πάνω από όλα αισθάνεται και ψυχική ικανοποίηση. Με την εργασία αναπτύσσεται η κοινωνικότητα του ανθρώπου και καταλαβαίνει έτσι ο ένας, την ανάγκη του άλλου. Ο άνθρωπος μαθαίνει να αποδέχεται το συνάνθρωπό του και να συνεργάζεται μ’ αυτόν. Έτσι αναπτύσσεται η φιλία και η αλληλοϋποστήριξη.

Κάθε μέρα κι εμείς οι μικροί μαθητές δίνουμε το δικό μας αγώνα. Προσπαθούμε να μάθουμε πολλά πράγματα με τη βοήθεια των δασκάλων μας, που θα μας χρησιμέψουν στο μέλλον μας. Μέσα από το σχολείο γνωρίζουμε ένα νέο κόσμο, καθώς μέρα με τη μέρα μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Καλύπτουμε έτσι, την ανάγκη μας για γνώση και μάθηση. Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι πρέπει να κουραστούμε γι’ αυτό, αν και τις περισσότερες φορές παραπονιόμαστε, ίσως από τον πολύ φόρτο εργασίας που έχουμε, γιατί όλοι έχουν απίστευτες απαιτήσεις από μας. Εργαζόμαστε, λοιπόν, με το να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας .

Εμείς οι μαθητές αποκτούμε με το διάβασμα γνώσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρα και παίρνουμε βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμη, εμείς τα παιδιά εργαζόμαστε στο σχολείο για να μάθουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να αποκτήσουμε τρόπους και όλα αυτά, όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας, αλλά για μας τους ίδιους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα εφόδια που θα χρειαστούμε αργότερα, για να βρούμε μια αξιοπρεπή εργασία.

Η ανταμοιβή για μας είναι οι καλοί βαθμοί μας, τα χαμόγελα των γονέων μας όταν ακούν τα καλά λόγια των δασκάλων μας, τα συγχαρητήρια που μας δίνουν γονείς και δάσκαλοι για την προσπάθεια που κάνουμε για το έργο μας. Αυτό μας βοηθάει να συνεχίσουμε να γινόμαστε όλο και πιο καλοί. Μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι και η εισαγωγή μας στο Πανεπιστήμιο, με σκοπό να αποκτήσουμε κάποιο πτυχίο και να γίνουμε χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας, που θα ξέρουν να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχει, σίγουρα, μεγαλύτερη ικανοποίηση στους μαθητές ότι πέτυχαν στους στόχους τους, αφού δούλεψαν σκληρά γιατί ξέρουμε ότι, τίποτε δε θα μας χαριστεί αν δεν προσπαθούμε όσο πρέπει. Η αξία, λοιπόν, της εργασίας είναι σημαντική, γι’ αυτό πρέπει να τη μαθαίνουμε από τώρα που είμαστε μικροί. Να την αγαπήσουμε και να την κάνουμε τρόπο ζωής.

Ας μη ξεχνάμε ότι, δικαίωμα κάθε ανθρώπου είναι να εργάζεται και σκοπός κάθε κοινωνίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας για όλους, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν ποιότητα στη ζωή τους… Μακάρι, όλοι μας, στο μέλλον να έχουμε μια εργασία που θα μας δίνει χαρά και ικανοποίηση, για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας…


ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3 σχόλια:

 1. Πολύ συγκινητική και ουσιαστική προσέγγιση ενός ευαίσθητου θέματος, που αγγίζει όλους, μικρούς και μεγάλους. Ο αγώνας των μαθητών είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος, σε μια εποχή που όλα θα μπορούσαν να είναι υπέρ τους. Πίστευα και πιστεύω πως ο άνθρωπος που προσπαθεί ποτέ δεν χάνεται. Γι' αυτό λοιπόν, ακόμα και σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες για όλους, οι μικροί αυτοί μαθητές μας γεμίζουν αισιοδοξία, με τη διάθεσή τους να διαβάσουν, όπως κι απ' όπου μπορούν, να κοπιάσουν για να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία!

  Σας εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρετε μικροί μου και να μπορέσετε αργότερα να εργαστείτε όπως σας αξίζει, με αξιοπρεπή αμοιβή για την προσφορά, τους κόπους και τους αγώνες σας. Εμείς οι μεγάλοι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην δασκάλα και στους μαθητές, για την τόσο
  εποικοδομητική εργασία.
  Ευχές για ένα καλύτερο μέλλον
  σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια παιδιά για την καλή σας δουλειά. Οι μαθητές σε αυτές τις συνθήκες κάνουν σίγουρα μεγάλο αγώνα. Επίσης σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!