Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΙ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

Πίσω στο σχολείο, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά για παιδιά κάθε ηλικίας. Και μαζί με το μεγαλύτερο «βάρος» των μαθητικών υποχρεώσεων αυξάνει, δυστυχώς, και το συνολικό βάρος της σχολικής τσάντας με όσα αυτή κουβαλάει: βιβλία, τετράδια, γραφική ύλη, πολλές φορές τώρα πια και φορητοί υπολογιστές, αθλητικά είδη και... πλήθος άλλα. Είναι μοιραίο, λοιπόν, ο Σεπτέμβριος να φέρνει μαζί του τις ανησυχίες των γονιών και -εκτός όλων των άλλων- για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το βάρος που καλούνται να κουβαλούν τα παιδιά τους, στο καθημερινό πήγαινε-έλα στο σχολείο.


Γνωρίζουμε ότι ο πόνος στην πλάτη και τη μέση («οσφυαλγία») δεν είναι, δυστυχώς, πρόβλημα άγνωστο στα παιδιά: το ποσοστό των παιδιών που παραπονούνται για τέτοιου είδους πόνο είναι από 10% στην προ-εφηβική ηλικία έως και 50% στις ηλικίες των 15 και 16 ετών. Πιο συχνά, το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στα κορίτσια και έχει συνδεθεί με ψυχολογικά προβλήματα που συνοδεύουν πολλά παιδιά στην αρχή της εφηβείας τους.

Καθώς οι σχολικές τσάντες, ως γνωστόν, βαραίνουν όλο και πιο πολύ, όσο μεγαλώνει η τάξη στο σχολείο είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ανησυχίες για το αν η χρήση τους παίζει κάποιο ρόλο στο να εκδηλωθεί πόνος στην πλάτη ή την μέση. Για το θέμα αυτό, αρκετές επιστημονικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι, παιδιά που κουβαλούν καθημερινά την σχολική τους τσάντα παραπονούνται πιο συχνά για τέτοιους πόνους. Αυτό παρατηρείται, ανεξαρτήτως του τύπου της τσάντας (με λουρί στον έναν ώμο, σακίδια πλάτης ή άλλου τύπου).


Έχει παρατηρηθεί ότι, ακόμα και όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν σακίδια πλάτης, το περισσότερο βάρος «πέφτει», σχεδόν πάντα, στον ένα ώμο και επομένως, η φόρτιση της σπονδυλικής στήλης δεν είναι, όπως γενικά πιστεύεται, συμμετρική.

Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι τα παράπονα για πόνο στην πλάτη ή τη μέση γίνονται πιο συχνά όσο αυξάνεται το βάρος της σχολικής τσάντας. Είναι επομένως, φανερό ότι η υπερβολικά βαριά σχολική τσάντα μπορεί, πράγματι, να προκαλέσει σε αρκετά παιδιά ενοχλήσεις, που φτάνουν στον πόνο.


 • Όμως, πέρα από την ενόχληση του παιδιού και την ανησυχία των γονιών, είναι οι πόνοι στην πλάτη ή τη μέση, ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα υγείας; 
 • Χρειάζεται κανείς να ανησυχεί για μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι αρκετά καθησυχαστική.

Αν και σε κάποιες, σπάνιες ευτυχώς, περιπτώσεις μπορεί να επιμείνουν για ένα χρονικό διάστημα αρκετό, ώστε να μειώσουν την επίδοση του παιδιού στα μαθήματα ή τις αθλητικές δραστηριότητες, οι ενοχλήσεις από μια βαριά σχολική τσάντα είναι τις περισσότερες φορές παροδικές και δεν αφήνουν μόνιμα προβλήματα στη μετέπειτα ζωή. Ωστόσο, εάν το παιδί συνεχίζει να παραπονιέται για επίμονο πόνο (ακόμα και μετά την «ελάφρυνση» της σχολικής τσάντας), τότε μπορεί το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό και να υποκρύπτει κάποια πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσει το παιδί ειδικός στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ορθοπεδικός γιατρός, για να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρχει κάποια τέτοια πάθηση.


Τέλος, καθησυχαστική είναι η επιστήμη και στο θέμα της πιθανότητας ανάπτυξης σκολίωσης ή κύφωσης λόγω φόρτισης της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης των παιδιών και των εφήβων από μια βαριά σχολική τσάντα. Η σκολίωση και η κύφωση που κάποιες φορές αναπτύσσονται σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας είναι διαφόρων βαθμών παραμορφώσεις της αναπτυσσόμενης σπονδυλικής στήλης, που οφείλονται σε γονιδιακούς παράγοντες, καθώς και την επίδραση του περιβάλλοντος, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ή απόδειξη ότι προκαλούνται από τη σχολική τσάντα, τη στάση στο θρανίο ή άλλους «σχολικούς» παράγοντες.

Ως συμπέρασμα απ’ όλα τα πιο πάνω, θα πρέπει σίγουρα να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να «φορτώνουμε» τα παιδιά μας με βαριές σχολικές τσάντες, ιδιαίτερα αν αυτά πρέπει να τις κουβαλούν για μεγάλες αποστάσεις και όταν είναι ήδη κουρασμένα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αν και η επιστήμη δεν έχει διαπιστώσει κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε παιδιά που παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη ή τη μέση, σαν αποτέλεσμα μιας βαριάς τσάντας, θα πρέπει, σε περίπτωση που το παιδί παραπονιέται επίμονα για τέτοιες ενοχλήσεις, να ζητάμε πάντα τη γνώμη του ειδικού.

ΠΗΓΗ:ΥΓΕΙΑ ONLINE
ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ, MSC, FEBOT, FRCS (ORTH), ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ BACK CARE NETWORK

13 σχόλια:

 1. μαλιστα....

  να αλλαξει κατι στην εκπαιδευση δεν το συζηταμε..:)))

  καλο βραδυ να εχετε με παιδικα χαμογελα..

  κουραγιο και υπομονη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ εύστοχο και επίκαιρο το άρθρο σου φίλε Αντώνη και καλό θα είναι το πρόβλημα της τσάντας ολοι οι γονείς να το δουν στις σωστές του διαστάσεις
  Ένα θέμα που χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας.
  Νάσαι καλά φίλε μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Aντώνη, να είσαι καλά που δημιούργησες αυτή το blog.Περνώντας
  κάποιες ώρες,ασχολούμενοι με τις
  αναρτήσεις σου, μας βοηθάς στο να ξεφεύγει το μυαλό μας από τους
  συνεχείς βομβαρδισμούς που δεχόμαστε από όλα τα μέσα ενημέρωσης,για τις άθλιες πολιτικο-
  οικονομικές καταστάσεις που ζούμε στην χώρα μας.Εύχομαι μέρα με τη μέρα το δημιούργημά σου να γίνεται όλο και μεγαλύτερο και οι επισκέπτες σου μικροί-μεγάλοι να
  γίνονται άπειροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αντώνη πολύ σωστά θέτεις το πρόβλημα ,δεν είναι μόνο όμως το θέμα της σχολικής σάκας που δημιουργεί πρόβλημα,στη σπονδυλική στήλη, αλλά και η στάση του μαθητή στο θρανίο κατά την ώρα του μαθήματος, το ίδιο και στο σπίτι όταν γράφει και διαβάζει σε άσχημη θέση στο γραφείο του γι' αυτό ευθύνονται οι γονείς και στο σχολείο πρέπει να γίνεται σωστή καθοδήγηση από τους δασκάλους, καλή σχολική χρονιά και συγχαρητήρια άλλη μιά φορά για τη δουλειά που κάνεις. Κάτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα, Αντώνη!!!!!!!!!!!!!!! Τεκμηριωμένη και επιστημονικώς άρτια η ανάρτησή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλή Χρονιά, και φέτος και πάντα, με υγεία.

  Φιλιά στις όμορφες σου, και σε όλα τα παιδάκια ...σου.
  Πάντα με την αγάπη,
  Υιώτα
  Αστοριανη, ΝΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. καλή σχολικη χρονια να έχετε και φέτος φιλε μου και να μπορέσετε να φυτεψετε στις παιδικες ψυχές την γνωση και την αγαπη γι αυτό που μαθαινουν... ειναι σημντικο να αγαπανε τα παιδια και να σέβονται το δάκαλο τους... θα τους κανει σωστους ανθρωπους στην κοινωνια..οσο για το θεμα της στασης του σωμστος και την σχολικη τσαντα.. καλό ειναι να μαθαινουν απο τωρα πως να την χρεισημοποιούν.....να περναςτε ομορφα με τα παιδια σας... καλό σου βραδυ φιλε.. και καλο Φθινόπωρο....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Viel Freude den Neu-Anfaengern !

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλημερα σας!!Μια λυση ακομα ειναι αφου το υπουργειο εχει ορισει να κανουν τα παιδια καποιες ωρες μαθ φυσ αγγλ γλωσσ θρησκ ιστορ κλπ κλπ γιατι δεν τα κανουν δυωρα για να μην κουβαλλουν εξι και επτα βιβλια συν τετραδια καθε μερα.Δοκιμασμενο στο νεο σχολειο των παιδιων μου και τα παιδια εχουν και λιγοτερο φορτο μαθηματων για την επομενη, περισσοτερο χρονο για αλλες δραστηρ. που ειναι απαραιτητες για τα παιδια , λιγοτερα βιβλια στην τσαντα.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, σας ευχαριστώ θερμά για την επίσκεψη, τα σχόλια και τις ευχές σας. Σχετικά με το θέμα της σπονδυλικής στήλης των μαθητών και της στάσης που πρέπει να έχει το σώμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, θα επανέλθω με νεώτερη ανάρτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην καθοδήγηση των παιδιών πάνω στο θέμα αυτό, έχουν οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καμιά φορα το παρακάνετε κι εσείς οι δάσκαλοι με τα τετράδια, μας έχει τύχει να έχουμε πρόχειρο γλώσσας, πρόχειρο μαθηματικών και πρόχειρο γενικής χρήσης συν όλα τ' άλλα. Αντίθετα, ήταν πολύ βολικό όταν τα παιδιά είχαν ένα χάρτινο κουτί (π.χ. παπουτσιών) με μαρκαδόρους, ψαλίδια, κόλλα κ.τ.λ. και το άφηναν στο σχολείο χωρίς να χρειαζεται να τα κουβαλάνε κάθε μέρα και ενδεχομένως να τα ξεχνάνε... Καλή και δημιουργική χρονιά Αντώνη μου!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχεις άδικο, Νίκη μου! Θα πρέπει να απλοποιούμε τις διαδικασίες, καθώς και τις απαιτήσεις από τους μαθητές μας σε ό,τι μπορούμε, ώστε να μην χρειάζεται να φορτώνουν την τσάντα τους με επιπλέον βάρος. Όχι στις υπερβολές που κοστίζουν στα παιδιά! Το πρόχειρο θα πρέπει να είναι ένα για όλα τα μαθήματα. Υπάρχουν και κάποια βιβλία, τα οποία θα μπορούν να παραμένουν στην τάξη (π.χ. ανθολόγιο, λεξικό) (σημ. αρκετοί γονείς, όμως, αρνούνται να τα αφήνουν στην τάξη). Τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετούν στην τσάντα τους μόνο τα απαραίτητα βιβλία & τετράδια της ημέρας και να μην πηγαινοέρχονται από το σπίτι στο σχολείο με βιβλία και άλλων ημερών. Ευχαριστώ για τις ευχές σου! Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά σου!

   Διαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!