Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τη νέα σχολική χρονιά και ήδη οι οικογένειες κάνουν τις καθιερωμένες αγορές και προετοιμάζονται ν' αρχίσουν τα εντατικά προγράμματα και τα δρομολόγια, που «επιβάλλονται» σε αυτές, ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών. Ξεχωριστή, όμως, στιγμή, όπως κάθε νέα σχολική χρονιά, ζουν τα πρωτάκια. Τόσο της Α' Δημοτικού, όσο και της Α' Γυμνασίου.


Είναι οι δύο κατηγορίες μαθητών που δικαιολογημένα βιώνουν το μεγαλύτερο στρες απ' όλους τους υπόλοιπους μαθητές, μιας και κυριαρχεί ο φόβος του άγνωστου, του νέου και του διαφορετικού. Διαφορετικές ανησυχίες φυσικά για την κάθε κατηγορία, αλλά σίγουρα είναι μια έντονη περίοδος και τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και συμπαράσταση, ώστε να περάσουν αυτήν την αλλαγή στη ζωή τους όσο πιο ομαλά γίνεται. 

Το παιδάκι που θα πάει στην Α' Δημοτικού, αν και πέρασε την εμπειρία του Νηπιαγωγείου, εντούτοις νιώθει αρκετή ανησυχία για το καινούριο και μεγαλύτερο σχολείο, στο οποίο θα συνεχίσει τη σχολική του εμπειρία. Είναι σημαντικό πώς θα καθοδηγηθεί το παιδάκι από τους γονείς του, αλλά και πώς θα το υποδεχθεί ο νέος δάσκαλος ή η δασκάλα του.


ΓΟΝΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Σ’ ό,τι αφορά στους γονείς, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μεταδώσουν τις όποιες δικές τους ανησυχίες ή ανασφάλειες ή να αφήσουν έστω και την παραμικρή αμφιβολία για την καλή πορεία που πιστεύουν ότι θα έχει το παιδί τους στο Δημοτικό. Το μικρό παιδάκι πρέπει να μπει στο Δημοτικό με θετική στάση, απόψεις και προδιάθεση και οφείλουν οι γονείς να του καλλιεργήσουν αυτήν την αγάπη για το σχολείο. Οι γονείς πρέπει να μεταδώσουν ευχάριστα συναισθήματα στο παιδί για το σχολείο, να του εξηγήσουν ότι θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα, ότι θα κάνει καινούριους φίλους, θα αποκτήσει νέες εμπειρίες, θα κάνει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Κυρίως, να αντιληφθεί ότι είναι μια υποχρέωσή του όπως είναι υποχρέωση των γονιών να πηγαίνουν στην εργασία τους. Η καλή αρχή προϋποθέτει και την καλή συνέχεια στην εξαετή πορεία του παιδιού στο Δημοτικό. Τώρα, μάλιστα, είναι κατάλληλη περίοδος να μιλήσουν οι γονείς για τις δικές τους εμπειρίες από το σχολείο και να διηγηθούν διάφορες ιστορίες, κατά προτίμηση ευχάριστες, ώστε να συνειδητοποιήσει το παιδάκι ότι όλοι έχουν ζήσει την εμπειρία του σχολείου και είναι ευτυχισμένοι γι’ αυτό.


Όταν έρθει η πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων, σαφώς τα μικρά παιδάκια πρέπει να τα συνοδεύσει ένας από τους δύο γονείς ή και από τους δύο αν είναι δυνατόν. Αυτό θα ενισχύσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή τους και θα τα κάνει να νιώσουν ευχάριστα που έχουν και τους δύο γονείς δίπλα τους, κατά την πιο σημαντική μέρα της ζωής τους. Οι γονείς, όμως, οφείλουν να είναι διακριτικοί και να αποφύγουν οποιαδήποτε ακραία υπερπροστατευτική συμπεριφορά. Μετά την υποδοχή των παιδιών και τις διάφορες διαδικασίες που διεξάγονται την πρώτη ημέρα, όπως είναι κάποιοι χαιρετισμοί και ο διαχωρισμός των παιδιών κατά τάξη, οι γονείς οφείλουν να αποχωρήσουν. Ακόμα και αν κάποια παιδάκια κλαίνε, οι γονείς πρέπει να φανούν «σκληροί» και να αποχωρήσουν, ώστε και αυτά να αντιληφθούν ότι αυτή είναι η νέα τους σχολική ζωή.

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο οι γονείς να κουβεντιάσουν με το παιδάκι τους και να ακούσουν με προσοχή για την εμπειρία του από την πρώτη ημέρα στο σχολείο, την καινούρια του δασκάλα ή δάσκαλο, τους συμμαθητές, τα βιβλία κ.λπ. Μάλιστα, το να κουβεντιάζουμε με τα παιδιά μας καθημερινά, είναι μια συνήθεια που τα βοηθά ιδιαίτερα και έτσι, σταδιακά καθιερώνεται ο διάλογος μαζί τους. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο, τα παιδιά να έχουν πρόγραμμα και όρια από την αρχή, αν είναι δυνατόν ακόμα και από την πρώτη μέρα. Είναι σημαντικό να συμφωνηθεί η ώρα και ο χώρος τής κατ’ οίκον εργασίας τους και αυτό να τηρηθεί ευλαβικά από την αρχή, ώστε να καθιερωθεί μια ορθή ρουτίνα διαβάσματος και καθημερινού προγράμματος.

  
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σ’ αυτήν τη φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η ομαλή και επιτυχής μετάβαση και ένταξη των παιδιών του Δημοτικού στον γυμνασιακό κύκλο. Η ομαλή ένταξη είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχή φοίτηση του παιδιού στο Γυμνάσιο. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να είναι υπομονετικοί και να καθοδηγήσουν τους μαθητές τους, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο σχολικό περιβάλλον. Έχουν να κάνουν με παιδιά που μόλις έφυγαν από το περιβάλλον του Δημοτικού, που αντιμετωπίζουν τη μετάβαση στο Γυμνάσιο -σε αρκετές περιπτώσεις- με έντονη ψυχολογική πίεση και θα πρέπει να δώσουν τα αναγκαία περιθώρια προσαρμογής.

Από τον ένα δάσκαλο βρίσκονται ενώπιον πολλών καθηγητών, νέα μαθήματα, αυξημένες απαιτήσεις, διαγωνίσματα. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα πρέπει να τα έχουν υπόψη τους οι εκπαιδευτικοί και να μη βιάζονται νανεβάζουν τον πήχη απότομα. Τουλάχιστον, μέχρι να δούμε να υλοποιείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η πιο ομαλή συσχέτιση των δύο βαθμίδων.


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ
Σημαντικός είναι και ο ρόλος του δασκάλου που θα διδάξει στην Α' τάξη. Οι δάσκαλοι που αναλαμβάνουν τα πρωτάκια πρέπει να είναι ιδιαίτερα έμπειροι και να χαρακτηρίζονται από ευαισθησία. Τα παιδάκια της Α' τάξης προέρχονται από διαφορετικά Νηπιαγωγεία, αντιμετωπίζουν πολλά άγνωστα πρόσωπα και καταστάσεις και από το δάσκαλό τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό πόσο θα αγαπήσουν ή όχι το σχολείο. Έχει τεράστια σημασία να αντιμετωπίζουν τα παιδάκια ισότιμα και να μην παρασυρθούν να δουλεύουν με αυτά που είναι περισσότερο ώριμα ή κατέχουν περισσότερες έννοιες από κάποια άλλα. Ένα πρωτάκι, είναι σημαντικό να μη νιώσει τη διάκριση μέσα στο σχολικό περιβάλλον κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τη διεύθυνση του κάθε σχολείου. 


Συνεχίζοντας με τα πρωτάκια, έχουμε τα παιδιά που μόλις αποφοίτησαν από το Δημοτικό και θα μπουν στην Α' τάξη Γυμνασίου. Εδώ τώρα είναι που παρατηρείται αρκετό χάσμα μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εντοπισμένο εδώ και χρόνια και σε μελέτες και σε στρατηγικούς σχεδιασμούς, αλλά χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα. Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι για τα περισσότερα παιδιά ένα μεγάλο σοκ και η έλλειψη μιας συγκροτημένης εκπαιδευτικής προσέγγισης μπορεί να τα αποδιοργανώσει και το παιχνίδι να χαθεί εύκολα. Η επιτυχής μετάβαση των παιδιών από τη μια βαθμίδα στην άλλη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προετοιμασία που έκανε ο δάσκαλος της ΣΤ' Δημοτικού και την κατανόηση με την οποία θα υποδεχθούν τους νέους τους μαθητές οι καθηγητές.


Για χρόνια παρατηρείται μια συζήτηση για την αναγκαιότητα αρμονικής συνύπαρξης των δύο βαθμίδων, αλλά εκείνο που βλέπουμε μέχρι τώρα, είναι το κάθε Γυμνάσιο να ακολουθεί τη δική του πολιτική «υποδοχής» των νέων μαθητών και η επιτυχής προσαρμογή τους να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πατριωτισμό των καθηγητών. Οι διευθύνσεις των Γυμνασίων οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις οδηγίες που δίνουν στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στις Α' τάξεις.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE.COM

27 σχόλια:

 1. Καλημέρα φίλε Αντώνη.
  Πρώτη μου επίσκεψη στο σπιτικό σου και η εντυπώσεις μου άριστες
  Αξιόλογος ο αγώνας σου και μπράβο.
  Στ¨αλήθεια μαθαίνω ωραία και χρήσιμα
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνη μου πρώτα από όλα θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο του
  κ. Γαβριήλ.
  Σαν δάσκαλο σε γνωρίζω απο το 2.000
  όταν δίδασκες στην κόρη μου, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι ήσουν ο
  καλύτερος δάσκαλος που πέρασε απο το σχολείο 152. Μου είχες δώσει
  την αίσθηση, από την αντιμετώπιση
  των παιδιών πέρα από τις μαθησιακές γνώσεις, ότι εκτός από
  την επιστήμη της παιδαγωγικής δημοτικής εκπαίδευσης είχες τελειώσει και μία άλλη επιστήμη η
  οποία λέγεται ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αυτό ίσως ήταν το σημαντικότερο εφόδιο,
  που είχε σαν αποτέλεσμα να έχεις την απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση
  τόσο από τα παιδιά όσο και από τους
  γονείς. Πιστεύω ακράδαντα πως όλοι
  οι γονείς και τα παιδιά που σε γνώρισαν είχαν την ίδια άποψη. Αυτό
  που έκανες το έκανες με αγάπη και μεράκι. Αυτή λοιπόν, είναι η αλήθεια και πρέπει να λέγεται. Και τελειώνω λέγοντας ότι δεν συνηθίζω να κολακεύω αν δεν πιστεύω σε κάτι
  ΗΣΟΥΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Aντώνη εύχομαι σε σένα και τους μικρούς φίλους και μαθητές σου,καλή σχολική χρονιά.
  Το ότι είσαι καλός δάσκαλος είναι ορατό και σε μας που δεν σε ξέρουμε ως δάσκαλο.Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @
  αγώνας είναι νάσαι δάσκαλος !
  πολύ περισσότερο,
  στις σημερινές συνθήκες...

  σωστά έκανες και δημιούργησες τέτοιο ιστολόγιο...


  σε χαιρετώ (συν αδελφικά)

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλώς όρισες στην παιδική παρέα μας, αγαπημένε φίλε Ντένη. Σ' ευχαριστώ για όσα λες, χαίρομαι που μέσα από αυτήν όλο και κάτι μαθαίνεις! Να είσαι πάντα καλά, η γνώμη σου μετράει πολύ για μένα!
  Την αγάπη μου στην οικογένειά σου!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπημένη μου Ευσταθία, πάντα με τον καλό σου λόγο! Φιλιά στην οικογένεια και συγχαρητήρια για την επιτυχία της Χριστίνας σου!
  Φιλικά, Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μαίρη μου, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και εκ μέρους των παιδιών! Θα ξεκινήσουμε και φέτος, με αισιοδοξία και όρεξη για μάθηση, όσο κι αν τα πράγματα για την παιδεία είναι πολύ δύσκολα...
  Θα τα λέμε...
  Καλή εβδομάδα να έχεις!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητή φίλη, quartier libre. Σ' ευχαριστώ πολύ για το πέρασμά σου απ' το "μικρό σχολείο" μας! Όλοι οι καλοί χωράνε...
  Όσο για τον αγώνα που λες, πράγματι τρέχουμε και δεν φτάνουμε... Μακάρι να γίνει καλύτερη αυτή η χώρα, για χάρη των παιδιών μας!!!
  Καλό σου βράδυ,
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αντώνη απαντώ στις λέξεις που μου γράφεις 'είμαι πάντα με τον καλό το λόγο'. Ό,τι γράφω τα νοιώθω πραγματικά
  όταν κάνω σοβαρά σχόλια. Απεχθανομαι φοβερά την υποκρισία
  και το ψέμα.
  φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΑΝΤΩΝΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΣΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ,ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚ/ΚΟΙ, ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΞΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αθηνά, αγαπημένη φίλη του ιστολογίου και συναδέλφισσα. Πιστεύω κι εγώ ότι σαν γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να καλλιεργούμε αξίες και ιδανικά στα παιδιά μας. Έτσι θα μπορούν πιο εύκολα να προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, να βλέπουν θετικά τη ζωή και να τη ζουν στ' αλήθεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. καλησπερα...ευχομαι μια καλη και δημιουργικη χρονια με πολλα πολλα χαμογελα...η κορη μου θα παει α δημοτικου η στο 44ο η στο 152 δεν ξερω ακομα...ελπιζω ομως να σε εχει δασκαλο της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ευχές, Ειρήνη! Καλώς ήρθες στα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ"! Εύχομαι καλή πρόοδο στην κορούλα σου και να' χει φώτιση και υγεία!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλη αρχη στα πρωτακια και σε ολους μας Αντωνη...Καλη σχολικη χρονια!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Θεοδώρα ΒαλλιανάτουΚυριακή, 06 Σεπτεμβρίου, 2015

  Καλη σχολικη χρονια Αντωνη!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλη χρονια Αντωνη σε ολους, παιδια, γονεις, εκπαιδευτικους!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καλη σχολική χρονιά!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καρμέλα Αντιγόνη ΣώρρουΚυριακή, 06 Σεπτεμβρίου, 2015

  Καλή σχολική χρονιά!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλή χρονιά Αντώνη σε δασκάλους και μαθητές!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλή σχολική χρονιά!!!
  Καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!!!
  Καλή δύναμη στους δασκάλους στο δύσκολο έργο τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλή σχολική χρονιά Αντώνη με υγεία και δύναμη.

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλη σχολικη χρονια σε ολους μας κυριε Κρασακη!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Katerina Kardami
  @ Θεοδώρα Βαλλιανάτου
  @ Tzeni Mpotsk
  @ Sophia Grigoroudi
  @ Καρμέλα Αντιγόνη Σώρρου
  @ Μαρίνα Μαγγιώρου
  @ Βίκυ Δρόσου
  @ Μπέττυ Αποσπόρη
  @ Αθηνά Τσαλίκη
  @ Fenia Theofanidoy

  Σας ευχαριστώ πολύ! Ευχή και επιθυμία μου είναι να κυλήσει όμορφα και εποικοδομητικά η νέα σχολική χρονιά, δηλώνοντας τη στήριξη και την αγάπη μου σε όλους τους συναδέλφους και τους μαθητές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αντώνη Κρασάκη καλη χρονια!! Δυσκολη...αλλα μας περισσευει αγαπη!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Rallou Kosmatou, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Πιστεύω ότι ως δάσκαλοι έχουμε μεγάλα αποθέματα αγάπης, υπομονής κι επιμονής, ώστε κι αυτή η πραγματικά δύσκολη χρονιά, να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και εποικοδομητικά για τα παιδιά, γεμίζοντάς τα με γνώσεις και εμπειρίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Συμφωνω Αντωνη!! Καλη δυναμη σε ολους!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!