Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΣΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΑ

Ισημερία είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες και οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση, που οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον Ισημερινό.
  

Ανάλογια με την ημερομηνία που συμβαίνει η ισημερία χωρίζεται σε εαρινή και φθινοπωρινή. Η εαρινή ισημερία λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου ή 22 Μαρτίου, ενώ η φθινοπωρινή στις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου. Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Σε αυτές τις ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές ζώνες, καθώς και στην τροπική ζώνη δεν παρατηρείται διαφοροποίηση εποχών.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή, κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος, όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο. Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
 
Δύο φορές το χρόνο έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας (σε βάρος της νύχτας) και τη μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας (σε βάρος της ημέρας). Αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τον Ισημερινό. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει το φαινόμενο τις διακρίνουμε σε θερινό (μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου) και χειμερινό ηλιοστάσιο (μικρότερη ημέρα του χρόνου).
 
ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
21 Μαρτίου: εαρινή ισημερία (αρχίζει η άνοιξη)
21-22 Ιουνίου: θερινό ηλιοστάσιο (αρχίζει το καλοκαίρι)
23 Σεπτεμβρίου: φθινοπωρινή ισημερία (αρχίζει το φθινόπωρο)
21-22 Δεκεμβρίου: χειμερινό ηλιοστάσιο (αρχίζει ο χειμώνας)

ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
21 Μαρτίου: φθινοπωρινή ισημερία (αρχίζει το φθινόπωρο)
21-22 Ιουνίου: χειμερινό ηλιοστάσιο (αρχίζει ο χειμώνας)
23 Σεπτεμβρίου: εαρινή ισημερία (αρχίζει η άνοιξη)
21-22 Δεκεμβρίου: θερινό ηλιοστάσιο (αρχίζει το καλοκαίρι)
 

Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε και τις παρακάτω, σχετικές με το θέμα, αναρτήσεις!

6 σχόλια:

 1. ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
  ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!!!!!
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ήρθα να πω καλησπέρα και να συγχαρώ για το τόσο προσεγμένο ιστολόγιο. Φαίνεται αμέσως οτι ανήκεις στους δασκάλους εκείνους που έχουν συναίσθηση της σπουδαιότητας του ρόλου τους και όλο το περίσσευμα αγάπης που χρειάζεται.
  Τυχεροί οι μαθητές σου.
  Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που διάβασα. Όχι μόνο για μαθητές και για δασκάλους..αν και ποιός είπε οτι δεν είναι όλα μια εκπαιδευτική διαδικασία στη ζωή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρώτη μου επίσκεψη στι ιστολόγιό σας.

  συμπέρασμα από αυτά που διάβασα,

  να σας συγχαρώ για την διαφορέτικότητά σας, για την τόση τρυφερότητα που δείχνεται στα παιδιά,
  γράφεται σα να διδάσκεται κι εμείς το ακροατήριο που διψάμε να μάθουμε...

  Χαιρετισμούς

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ JK SKROYTZAKO: Σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου και τις ευχές σου!!! Καλό μήνα και σε σένα. Θα τα λέμε...
  Κι εγώ σ' ευχαριστώ για το πέρασμά σου απ' την παιδική γωνίτσά μας!!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Ρεγγίνα: Kαλησπέρα κι από μένα, καλή μου φίλη και πατριώτισσα. Χαίρομαι που τα "Παιδικά Χαμόγελα" και τα θέματά τους σου άρεσαν και τα βρήκες ενδιαφέροντα... Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!!!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ κ. Γαβριήλ: Η επίσκεψή σας στο παιδικό μου ιστολόγιό είναι μεγάλη τιμή για μένα! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα υπέροχα λόγιά σας. Η άποψή σας μ' ενδιαφέρει πολύ...
  Να έχετε μια όμορφη και χαρούμενη εβδομάδα!!!
  Με εκτίμηση
  Αντώνης Κρασάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!