Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (1/10)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600.000.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1.200.000.000, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2.000.000.000.

Όπως αναφέρουν Ο.Η.Ε. και Π.Ο.Υ., η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τούς έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεότεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Σε μία εποχή που η Ελλάδα γερνάει, το στοίχημα είναι τα επιπλέον χρόνια να αποτελούν χρόνια με ποιότητα ζωής. Όπως αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η χώρα μας εμφανίζεται ως ο «φτωχός συγγενής της Ε.Ε.».


Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ο.Η.Ε., όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται ως γερασμένη. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων είναι μεγαλύτερο του 17% και να αναμένεται να φτάσει το 24% το 2030. Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες νόσους. Επίσης, το 22% των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η χώρα μας είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και αποτελεί «φτωχό συγγενή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημαντική θεωρείται η έλλειψη Προπτυχιακής και Μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στην Γηριατρική, καθώς και η μη ύπαρξη της Γηριατρικής ειδικότητας στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για το θέμα αυτό, δείτε την ταινία μικρού μήκους
«Ονείρων Σύντροφοι», του Μανώλη Παπαχρήστου! 

6 σχόλια:

 1. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειπαν σε καποιον ηθοποιό.πως γέρασες τόσο πολύ?και εκείνος εύστοχα τους απάντησε:Εκεί που είσαι ήμουνα εδώ που είμαι θα ρθεις?Σωστά λοιπόν λέει ο Νίκος.Τους ηλικιωμένους πρέπει να τους βοηθάμε.ΙΣΩΣ κάποια στιγμή να βρεθούμε στην ίδια θέση και εμείςΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΑΠΕΣ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αθηνά Λιζάρδου!♥♥Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου, 2014

  Πολύ ωραίο κύριε!!♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολυ συγκινητικο το βιντεακι κ.Αντωνη και δυστυχως πολυ αληθινο!!Πρεπει να αφιερωνουμε περισσοτερο χρονο με τους αγαπημενους μας ανθρωπους και να συνειδητοποιησουμε οτι δεν θα ειναι για πολυ ακομα κοντα μας...

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγκινητικο!! Καλο μηνα Αντωνη για σενα και οσους αγαπας!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αγάπη και η φροντίδα των ηλικιωμένων πρέπει να δίνεται απλόχερα, με αληθινό ενδιαφέρον και ανιδιοτέλεια και εντελώς φυσικά, χωρίς την έννοια της υποχρέωσης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε, πως κάποτε κι εμείς θα βρεθούμε στη θέση τους...
  "Χρόνια Πολλά" και καλά σε όλους τους παππούδες και τις γιαγιάδες!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!