Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ (15/10)

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008 στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών, που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter & Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.


Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του Ο.Η.Ε., είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο. 

«Η απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σωθούν παιδικές ζωές», δήλωσε ο κ. Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα νερού, αποχέτευσης και υγιεινής της UNICEF. «Το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα, μειώνει δραστικά την εξάπλωση των διαρροϊκών ασθενειών και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των κοινοτήτων».


Σύμφωνα με τη UNICEF, η διάρροια παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επιβάλλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, γιατί βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διάρροιας πάνω από 40% και οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε ποσοστό 25%. Κάθε χρόνο, οι διαρροϊκές ασθένειες και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, σπάνια εφαρμόζεται και δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι το σαπούνι είναι διαθέσιμο στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά χρήσης του -στις περιστάσεις που είναι κρίσιμο- κυμαίνονται από μηδέν έως 34%. Όσο για το νερό, πολύ λίγες είναι οι περιοχές που είναι πραγματικά καθαρό.

Όλες ανεξαρτήτως οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι, τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές, ενώ βοηθούν και στην προστασία από τη γρίπη Η1Ν1.

Με το σύνθημα «Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές», η παγκόσμια εκστρατεία της Ημέρας Πλυσίματος Χεριών έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα οι μεγάλοι και, κυρίως, τα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σπίτια τους.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ;  
 • Πριν και μετά από την επαφή/ προετοιμασία/ κατανάλωση τροφίμων.
 • Πριν και μετά από την επίσκεψη σε αρρώστους. 
 • Πριν και μετά από τη χρήση τουαλέτας.
 • Μετά από βήχα/ φτέρνισμα/ φύσημα της μύτης.
 • Μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα.
 • Πολύ απλά! Όταν είναι βρώμικα... 

Στη συνέχεια, δείτε ένα υπέροχο παρακάτω βίντεο για το σωστό πλύσιμο των χεριών!
  

3 σχόλια:

 1. δεν προλαβαίνω να σχολιάσω... πάω να πλύνω τα χέρια μου...
  κάποια πράγματα που μας φαίνονται φυσικά θέλουν κι αυτά τον κο Αντώνη τους, ε... τον δάσκαλό τους....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλή σου μέρα φίλε μου. "Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά", έλεγαν οι παλιοί και ήρθε η μέρα η αξία της να γίνει γιορτή παγκοσμίως. Λάμπρο, μ' αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις!
  Καλή εβδομάδα, Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη κι εμένα μ'αρέσουν οι εμπνευσμένοι δάσκαλοι!!! Νάσαι καλά να τα λέμε... (δεν ήμουν καλός στην έκθεση πάντως ως μαθητής) κε Δάσκαλε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!