Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ (31/10)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε  στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό». Το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια γιαυτόν που αποταμιεύει.


Η φύλαξη του περισσεύματος χρημάτων ή άλλων ειδών λέγεται αποταμίευση. Ο λαός μας με την παροιμία "Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι", μας δείχνει καθαρά το αποτέλεσμα της οικονομίας των αγαθών.

Οι άνθρωποι, συνήθως, αποταμιεύουν χρήματα, γιατί μαυτά μπορούν να αποκτήσουν ό,τι αγαθό θέλουν ή να πετύχουν άλλους σκοπούς, όπως  τη μόρφωση των παιδιών, την αγορά κατοικίας κ.λπ. Η αποταμίευση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα της οικονομίας και της προνοητικότητας του ανθρώπου.

Δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κάποια ανάγκη μας ή να πραγματοποιήσουμε ένα ωραίο όνειρο. Το παιδί μπορεί να συνηθίζει στην αποταμίευση, έχοντας στην αρχή τον "κουμπαρά" του και αργότερα το "βιβλιάριο καταθέσεων" χρημάτων στα ταμιευτήρια, όπου ο τόκος αυξάνει τα αποταμιευόμενα ποσά. Χρέος των γονέων είναι να προτρέπουν και να συνηθίζουν τα παιδιά τους στην αποταμίευση.

Το κράτος έχει πολλά να ωφεληθεί από την αποταμίευση χρησιμοποιώντας τον εθνικό πλούτο σε παραγωγικά έργα, σε διάφορους οργανισμούς ή κατασκευάζοντας σχολικά κτίρια, νοσοκομεία κ.λπ. Είδος αποταμίευσης είναι και η ασφάλεια ζωής που κάνουν πολλοί άνθρωποι, ασφαλίζοντας τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.

Πολλοί από τους ευεργέτες της χώρας μας κατάγονταν από φτωχές οικογένειες. Αναγκάστηκαν, φυσικά, να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κάνοντας όμως, αποταμίευση, συγκεντρώνοντας δηλαδή τις οικονομίες τους, κατόρθωσαν -όχι μόνο να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους- αλλά να προσφέρουν σημαντική βοήθεια και στην πατρίδα τους.

Προσοχή, όμως! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη, που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά. 

Για να θυμηθούμε την παραβολή του πλούσιου άρχοντα… Το πάθος του για τα χρήματα, τον έκανε να ξεχάσει τους γύρω του. Δε νοιαζόταν για τίποτε άλλο... 

Λες και δεν υπάρχουν άλλα -πιο όμορφα- πράγματα στον κόσμο μας, εκτός από τα χρήματα... Πού είναι η αγάπη, η κατανόηση, η ανθρωπιά; Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι να έχουμε μια σωστή σχέση με το χρήμα και την αποταμίευση, κι από ματαιόδοξοι άνθρωποι ναλλάξουμε, και να απελευθερωθούμε απ’ το άγχος μόνο για υλικά αγαθά και υπερκατανάλωση. Άλλωστε, ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται αλλού. Στην καρδιά, στην ψυχή, στο μυαλό και, κυρίως, στην αγάπη και στην ανθρωπιά!

Ας θυμηθούμε μερικές πολύ όμορφες ελληνικές παροιμίες για την αποταμίευση:
 • Tων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
 • Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.
 • Φύλαξέ με σήμερα, για να μέχεις αύριο.
 • Σταλαγματιά σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
 • Σταλιά σταλιά, γεμίζει η λίμνη.
 • Ευρούλι, το ευρούλι, γεμίζει το σακούλι.  

12 σχόλια:

 1. Aντώνη καλημέρα και καλή εβδομάδα.
  Σαν σήμερα,πριν πάρα πολλά χρόνια,όταν φοιτούσα στο δημοτικό σχολείο,θυμάμε πως οι δάσκαλοί μας,μας έβαζαν να γράψουμε μία έκθεση με θέμα την αποταμίευση.
  Ο καλύτερος θα έπαιρνε βραβείο
  έναν κουμπαρά από το ταχυδρομικό
  ταμιευτήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ καλό...
  θυμάμαι στο σχολείο γράφαμε έκθεση για την αποταμίευση και είχα γράψει για τα μυρμηγκάκια....
  Ωραία που τονίζετε και το άκρο της αποταμίευσης... την τσιγκουνιά... προσοχή λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θοδωρής ΚαραντάνοςΤρίτη, 01 Νοεμβρίου, 2011

  Παγκόσμια ημέρα αποταμιευσης και κάθεσαι? Σηκω και πήγαινε να αποταμιευσεις και δε χάνεις... Αντιθέτως κερδίζεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προ αμνημονεύτων χρόνων είχα πάρει και κουμπαρά!!!!!!!!!!!!!!
  Καλησπέρα Αντώνη μου!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ καλό.....Μπράβο!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα, συνάδελφε!!!!!!!!!!!!!!! Είσαι σπουδαίος Δάσκαλος!!!!!!!!!!!!!!!!! Εξαιρετική η δημοσίευσή σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπημένοι μου φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές! Αν και είναι αρκετά δύσκολες οι εποχές για αποταμίευση, εμείς -ως δάσκαλοι- οφείλουμε να περνάμε τα μηνύματά μας για την αξία της στα παιδιά!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ειρήνη Τρούσα-ΑσημοπούλουΣάββατο, 01 Νοεμβρίου, 2014

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ!!!!!!!!!!!!!( ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΑΠΟΒΡΑΔΟ ΚΑΛΕ ΜΟΥ!!!!!!!!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ευσταθια καραγκουνηΚυριακή, 01 Νοεμβρίου, 2015

  ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΩΡΑ. ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΑΜΕ ΟΤΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕ ΘΕΜΑ Η ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ!!! ΦΙΛΙΑ!!!

  Εστάλη στο facebook
  https://www.facebook.com/PaidikaXamogelaAntonisKrasakis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο κουμπαράς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης, αποτελεί και για μένα Ειρήνη και Ευσταθία μια όμορφη ανάμνηση των σχολικών μου χρόνων, την οποία νοσταλγώ! Πριν από πολλά χρόνια απέκτησα κι εγώ τον πρώτο και μοναδικό μου κουμπαρά, για την έκθεση που είχα γράψει για την αποταμίευση στην ΣΤ΄ Δημοτικού.

  Η αποταμίευση είναι μία αξία επίκαιρη, περισσότερο από ποτέ, και θυμίζει σε όλους μας ότι με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα μπορούμε να επιτύχουμε τα όνειρα και τους στόχους μας. Μια αξία που πρέπει οπωσδήποτε να διδάσκουμε και να διαδίδουμε από γενιά σε γενιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πολλη καλη έκθεση μπράβο και συγχαρητήρια επίσης εγώ αύριο γράφω έκθεση για την αποταμίευση γιαυτό μου εδωσες και ιδέες ευχαριστώ πολύ ( πάω έκτη δημοτικού ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χαίρομαι που σε βοήθησε το κείμενο για την έκθεση που θα γράψεις σχετικά με την αποταμίευση. Καλή πρόοδο να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!