Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν τα χρήματα στη ζωή ενός παιδιού; Από ποια ηλικία μπορεί ένας γονιός να δίνει χαρτζιλίκι στα παιδιά του και κάτω από ποιες συνθήκες; Πόσα χρήματα μπορεί ή πρέπει να διαχειρίζεται ένα παιδί;Όλ’ αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό του ο κάθε γονιός. Ίσως, γιατί πέρα από το ρόλο που εξυπηρετούν τα χρήματα (στην αγορά αγαθών), στην περίπτωση των παιδιών αποτελούν και ένα μάθημα ζωής.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Στις μέρες μας, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρήματα από πολύ μικρή ηλικία, μιας και που, συνήθως, συνοδεύουν τους γονείς τους στα ψώνια. Από τα δύο χρόνια ένα παιδί δύναται να κατανοήσει ότι σε ένα μαγαζί χρειάζεται να περάσουμε από το ταμείο, για να πάρουμε ένα πράγμα στο σπίτι. Μπαίνει στο λεξιλόγιο η έννοια «αγοράζω». Φυσικά αυτό δεν γίνεται από μόνο του. 

Ακόμη και το super market βοηθάει στο να «εκπαιδεύσουμε» ένα παιδί. Ο γονιός, λοιπόν, καλείται ακόμη και όταν το παιδί του βρίσκεται σε πολύ μικρή ηλικία να του δείξει τη διαδικασία πώλησης-αγοράς των προϊόντων. Στα μαγαζιά δεν μας χαρίζουν κάτι, ούτε μας το δανείζουν. Το έχουν προς πώληση και για να το αγοράσουμε, χρειάζονται χρήματα.

Πρέπει ο γονιός να καταλάβει πως τίποτε σε αυτόν τον τομέα δεν είναι αυτονόητο για τα παιδιά. Πώς γίνεται να παίρνουμε από το ράφι του super market μια σοκολάτα και να την τρώμε, χωρίς να έχουμε περάσει πρώτα από το ταμείο; Σε μικρές ηλικίες, είναι πολύ εύκολο τα παιδιά να παρερμηνεύσουν συμπεριφορές. Καλύτερα να παίρνετε κάτι από το σπίτι, εάν θέλετε το παιδί σας να «κολατσίσει» κατά τη διάρκεια των αγορών σας, παρά να του επιτρέπετε να παίρνει ό,τι επιθυμεί από τα ράφια.
 
Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τους αυριανούς καταναλωτές. Εάν εσείς τηρείτε μια ρουτίνα στις αγορές σας (έχετε λίστα, βάζετε τα πράγματα στο καρότσι και εάν θέλετε να ανοίξετε κάποια συσκευασία περιμένετε πρώτα να περάσετε από το ταμείο) τότε και το παιδί αργότερα θα μιμηθεί αυτές τις συμπεριφορές και θα έχει την υπομονή και την επιλογή να κάνει τις αγορές του σωστά. Φυσικά, την ώρα που ψωνίζετε μπορείτε να κάνετε αναφορές, όπως «αυτό θα ήθελα να το πάρω, αλλά ίσως κάποια άλλη φορά γιατί τώρα δεν μας φτάνουν τα χρήματα». Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν την αξία των πραγμάτων και τη χρήση του χρήματος. Ένας κουμπαράς θα βοηθήσει σίγουρα σε αυτό.

ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ
Όταν δείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να διαχειριστεί ακόμη και ένα μικρό ποσό χρημάτων το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του αγοράσετε έναν κουμπαρά. Εάν είναι μεγαλύτερο, μπορεί να του ανοίξετε και έναν τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αφορά άμεσα το εβδομαδιαίο «εισόδημα» του. Το λογαριασμό μπορεί να τον χρησιμοποιεί για μακροπρόθεσμα σχέδια που έχει, και σε περιπτώσεις που κάποιοι συγγενείς θέλουν να του κάνουν ένα δώρο, να «επενδύουν» στον λογαριασμό του. Σε σχέση με το συστηματικό χαρτζιλίκι, φροντίστε αυτό να καλύπτει κάποια καθημερινά του έξοδα (ενδεχομένως για το κυλικείο του σχολείου του), αλλά και κάτι παραπάνω. 


Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν μπαίνει στο πρόγραμμά τους και η βόλτα. Φροντίστε το χαρτζιλίκι τους να μπορεί να καλύψει κάτι που θα φάνε ή που θα πιουν έξω, αλλά και το εισιτήριο τους στο σινεμά. Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, πολλοί γονείς -λόγω έλλειψης χρόνου- «εξαγοράζουν» τις τυχόν ενοχές που έχουν, δίνοντας στα παιδιά τους μεγάλο χαρτζιλίκι. Ειδικά, σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι, όσο είναι η διαχείριση των χρημάτων, χρειάζεται μέτρο. Μην ξεχνάτε ότι μέσα από αυτό, ο τελικός στόχος είναι η διαπαιδαγώγηση ενός σωστού αυριανού καταναλωτή.

Το τελικό συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμήσουν, ούτε να υποτιμήσουν τα χρήματα. Δεν θέλουμε να γίνουν σπάταλοι, αλλά δεν πρέπει, επίσης, να είναι τσιγκούνηδες. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο και φροντίζουν να δώσουν ευθύνες, επιβραβεύσεις και στόχους για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων.

3 σχόλια:

 1. πολύ καλές συμβουλές, η οικονομία, ο κουμπαράς είναι πολύ σημάντικά όπως λές και για το μέλλον του παιδιού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θοδωρής ΚαραντάνοςΤρίτη, 01 Νοεμβρίου, 2011

  Κάθε παιδί πρέπει να μαθαίνει την αξία των λεφτων και να έχει ένα κουμπαρα και να μαζεύει χρήματα. Γιατί ακόμα και το 1λεπτο, στο μέλλον θα είναι παρά πολύ σημαντικο, ενω τώρα λέμε ότι 1€ είναι λίγα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλό είναι οι γονείς να μην υπόσχονται στα παιδιά τους χρήματα,για να κάνουν κάτι... Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να χειρίζονται σωστά και λογικά τα χρήματα..(για αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω - παρά κάτι απλά χαρτάκια).. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγούν στα παιδιά το ρόλο των χρημάτων στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Μα, πάνω απ' όλα πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν πως τα χρήματα όσο σημαντικά και αν είναι για την επιβίωσή μας..δεν είναι πιο σημαντικά απο την αγάπη - που εξασφαλίζει την πραγματική ευτυχία στη ζωή μας!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!