Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΛΕΝ' ΑΠΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
Τα πουλιά για να επικοινωνήσουν χρησιμοποιούν διάφορα «τεχνάσματα», που μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: 1) τους ήχους και 2) τα οπτικά σήματα. Όπως, ίσως, καταλαβαίνουμε, τα πουλιά που ζουν σε ανοιχτούς χώρους, κυρίως χρησιμοποιούν οπτικά σήματα, ενώ αντίθετα, αυτά που ζουν στα δάση χρησιμοποιούν, κυρίως τις φωνές τους.


ΗΧΟΙ ΠΟΥΛΙΩΝ
Τους ήχους των πουλιών μπορούμε να τους διακρίνουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες ήχων: τα καλέσματα, τα κελαηδίσματα και τους μη φωνητικούς ήχους.

1. ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
Τα καλέσματα είναι πιο απλά από τα κελαηδίσματα και χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς. Κάποιοι από αυτούς είναι: 

 • Για να μαζευτούμε όλοι!!! Ενότητα και συνοχή σμήνους.

Για να διατηρηθεί η ενότητα του σμήνους, ειδικά κατά τη μετανάστευση, τα πουλιά βγάζουν διάφορους ήχους. Ένα τέτοιο παράδειγμα βλέπουμε στις χήνες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πτήσης φωνάζουν συνεχώς.

 • Μαμαααααααά! Επαφή γονέων και νεοσσών.

Σε πολλά είδη, οι νεοσσοί, βγάζουν σύντομους ήχους και τιτιβίσματα για να μη χάσουν την επαφή με τους γονείς τους.

 • Ιου! Ιου! Ιου! Συναγερμός.


Ένας σύντομος ήχος που θα ακούσουμε από ένα πουλί, μπορεί να σημαίνει ότι πλησιάζει κίνδυνος! Ο κίνδυνος μπορεί να είναι μια γάτα ή ακόμα και εμείς που, χωρίς να το γνωρίζουμε, περνάμε κοντά από μια φωλιά. Πολλές φορές, μπορεί να ακούσουμε κάτι που μοιάζει με μία συνεχή βοή. Αυτά τα χαρακτηριστικά τιτιβίσματα μπορεί να προειδοποιούν τα πουλιά της περιοχής για το πού ακριβώς βρίσκεται ο πιθανός κίνδυνος.

 •  Τι νέα βρε παιδιά;


Απλή κουβέντα, όπως π.χ. «εδώ έχει καλό φαΐ», «έχετε το νου σας, είμαι εδώ», «είναι καλά εδώ ή υπάρχει κίνδυνος;» κ.λπ. Αυτού του στιλ, η απλή κουβέντα έχει διαφορά από τα άλλα καλέσματα, με την έννοια ότι καλούν και τα μη αγελαία πουλιά για πολλούς λόγους, που έχουν σχέση με την ανταλλαγή και τη διάχυση πληροφοριών.


2. ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ
Τα κελαηδίσματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από τα καλέσματα και χρησιμοποιούνται, κυρίως, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι βασικοί τύποι διαφορετικών κελαηδισμάτων που συναντάμε στα περισσότερα είδη είναι οι παρακάτω:

 • Μα καλά δεν με αναγνωρίζετε;


Με το τραγούδι του, το αρσενικό ανακοινώνει το είδος του, πράγμα πολύ σημαντικό, ειδικά σε πουλιά που μοιάζουν μεταξύ τους.

 • Όλοι έξω!


Το πουλί που κελαηδάει, οριοθετεί την περιοχή του, την οποία είναι έτοιμο να υπερασπιστεί. Η περιοχή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει μερικά τετραγωνικά μέτρα γύρω από τη φωλιά του ή ακόμα και μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή, μέσα στην οποία βρίσκει την τροφή του. Αν δεν κελαηδήσει, οι άλλοι θα νομίσουν ότι έφυγε ή πέθανε και η περιοχή του θα γεμίσει ανεπιθύμητους αντίζηλους...

 • Έι κούκλα!


Το κελάηδισμα του αρσενικού χρησιμεύει για να προσελκύει τα θηλυκά του είδους του.


3. ΜΗ ΦΩΝΗΤΙΚΟΙ ΗΧΟΙ
Υπάρχουν μερικά πουλιά που επικοινωνούν με μη φωνητικά ηχητικά συνθήματα, τα οποία παράγουν με τη βοήθεια άλλων μέσων. Πιο γνωστή περίπτωση είναι οι δρυοκολάπτες, που χτυπούν ένα κλαδί ή έναν κορμό δέντρου με τέτοιο τρόπο, ώστε η αντήχηση να λειτουργεί όπως το κελάηδισμα σε άλλα είδη. Το μπεκατσίνι υπερασπίζεται την περιοχή του, πετώντας 30 - 40 μέτρα πάνω από το έδαφος, κάνοντας συχνές κάθετες εφορμήσεις. Καθώς εφορμούν, δονείται το εξωτερικό ζεύγος φτερών της ουράς, παράγοντας έναν ήχο που μοιάζει με βέλασμα προβάτου!!!ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


Απολαύστε υπέροχα κελαηδίσματα πουλιών, στο παρακάτω βίντεο!

4 σχόλια:

 1. φιλε Αντωνη στην αυλη μας εχει ενα μεγαλο κηπαρισι και καθε πρωι μολις ο ηλιος αρχισει να ανεβαινει τα πουλακια δεινουν συναυλια-απο τις πιο ομορφες μουσικες
  το απογευμα παλι, αυτην την εποχη,αρχιζουν να ακουγοντε οι ''βρουχοι'' που μαζευουν τα αποδημιτικα πουλια
  σευχαριστω για τις ομορφες φωτ και το βιντεο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Buen texto, muy interesante.Un placer visitarte amigo.Te envío un cordial saludo deseándote un buen día.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή μου Ειρήνη, ό,τι πιο όμορφο είναι αυτό που περιγράφεις! Είναι μεγάλη ευτυχία να ξυπνάς με το κελάηδισμα των πουλιών και να χαλαρώνεις μαζί τους το απογευματάκι...
  Χαίρομαι που σου άρεσε η σχετική ανάρτηση!
  Αντώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Querido amigo, Darwin. Gracias por tu visita a mi blog! Me alegro que te haya gustado este post. Tienen una semana hermosa!
  Αntonio

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε στα «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ»! Το ιστολόγιο ενημερώνεται με πολλή αγάπη και σεβασμό στους μικρούς μας φίλους. Κάθε σελίδα του συμπληρώνεται με μεράκι, όπως ένα παιδικό βιβλίο, φροντίζοντας ώστε να είναι καλαίσθητο κι ευχάριστο στα μάτια τους. Σας ευχαριστούμε που ομορφαίνετε την παρέα μας και μας δείχνετε την αγάπη σας με τα ευγενικά και ενθαρρυντικά σας σχόλια!